Jongens en de puberteit

jongens puberteit

Jongens en de puberteit, hoe gaat het nu ze ouder worden? Wanneer ga je puber trekjes zien bij je kinderen? Hoe oud zijn ze dan en waar zal dit naar toe gaan? Ik zocht het uit.

Is het echt elf jaar geleden dat ik moeder werd?

Want is het echt alweer bijna elf jaar geleden dat ik beviel van de oudste? Ik zie ze nog voor me, twee van die kleine jongens en nu, nu zijn het hartstikke grote knullen. Ze begonnen beide met een erge slechte start, maar zijn zich goed aan het ontwikkelen. Zelfs zo dat de oudste af en toe al echt in de puberteit lijkt te zitten.

Slechte start van de jongens

Hoe begon het allemaal. Bijna elf jaar geleden alweer was het dat de eerste zoon zijn intreden deed in ons gezin. De jongens hadden beide een slechte start na hun geboorte. Door een chronische ziekte werden ze opgenomen in het ziekenhuis en al jong ( de een met acht weken en de andere toen hij vier weken oud was) geopereerd. Omdat ik de eerste dagen gescheiden van hen was, was de eerste tijd erg lastig en moeilijk.  Vooral met de jongste heb ik lang met deze schuldgevoelens geworsteld.

Thuisblijfmoeder

De eerste jaren nadat de  jongens waren geboren, werkte ik als teamleider in het ziekenhuis. De jongens gingen naar gastouders toe. We hebben het hierin vaak goed getroffen. Tot er nieuwe regels kwamen en beide jongens naar andere adressen moesten. Toen werd het zo rommelig en onnodig druk. Dit was merkbaar aan hun gezondheid. Voor ons was dit een reden om het anders aan te gaan pakken. We namen beide ontslag en zijn als gezin zeven maanden gaan reizen door Amerika en Canada. De zorg bleef, maar omdat we zoveel rust hadden merkte we dat dit heel goed was voor de jongens. Na onze reis ging de oudste naar school. De jongste ging twee ochtenden naar de peuterspeelzaal hier in het dorp en ik werd thuisblijfmoeder.Iets wat ik me nooit voor had kunnen stellen, voor ik kinderen kreeg, maar een rol die me zeer goed past.

Hoe de jongens ze zich ontwikkelen

De baby, dreumes en peuter tijd vond ik heerlijk. Het ontwikkelen van de kinderen, van afhankelijke baby’s naar een lopende dreumes die langzaam aan (erg langzaam aan hier in huis) beginnen met praten en tegenwoordig niet meer stoppen met kletsen. Hoe ze begonnen als verlegen jongens op de peuterspeelzaal en naar de eerste schooldag tot nu, jongens die zich echt wel redden in deze maatschappij. Die al weten wat ze willen worden (astronaut en (dino) archeoloog). En het goed doen op school. Ook ik heb hier in moeten leren als moeder. Zo vond ik het in het begin super lastig hoe ik ze moest helpen met leren voor toetsen. Begeleide met spreekbeurten maken en probeer zo veel mogelijk van hun school en ontwikkeling mee te maken.

Jongens die redden zich wel

Het zijn nu twee knullen die zich wel redden. Ze kunnen even alleen thuis blijven of zelf kort op weg gaan. De oudste heeft een telefoon tegenwoordig. Wat dat aan gaat wordt het natuurlijk steeds makkelijker. Maar ik vind het bijvoorbeeld ook heel leuk om af en toe alleen met ze op pad te gaan, De gesprekken worden  natuurlijk heel anders en dat is ook wel heel erg leuk.

Wanneer begint de puberteit?

En nu komt de oudste toch een beetje in de puberteit. Ik dacht, dit duurt nog wel even maar af en toe komen er al wa trekjes voorbij. In het algemeen valt de puberteit tussen het tiende en achttiende levensjaar. En nu is de oudste bij ons natuurlijk tien en hij kan soms wat brutaler zijn. Zo kan hji bijvoorbeeld reageren met een brommend ‘ja ja’. Dat zou hij voorheen echt nooit doen, hij is wat vaker chagrijnig en opstandig. Hoe lastig ik hun opgroeien ook vind. Of lastig, ik vind het eerder snel gaan,. Leuk is deze fase natuurlijk ook wel weer. Ik ben dan ook heel erg benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

jongens ontwikkelen puberteit

2018

Vind jij ook dat het zo snel gaat met de kinderen? Herken je die puberteit trekjes van jezelf van vroeger?

Lees her hoe jullie samen deze misschien wel lastige tijd van opgroeien door kunnen komen

Ook leuk om te lezen: Waar kan je op letten bij het kiezen van een middelbare school of Loslaten, help het is nu echt begonnen

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

18 reacties

 1. Naomi zegt:

  Leuke blog de tijd gaat inderdaad super snel voor je het weet i
  Zijn ze groot

  1. echt he, stop de tijd!

 2. Balou zegt:

  Wat fijn dat het inmiddels zo goed met jullie gaat!

  1. dankje, het was een slechte start, maar nu gaat het gelukkig goed allemaal.

 3. Ze worden groot en wij ouder 🙂 zo gaat het nu eenmaal! geniet maar van elk moment voor je het weet gaan ze studeren en zijn ze het huis uit! 🙂

  1. haha nou en of.

 4. Ik ben juffrouw en je ziet inderdaad dat ze in groep 6 soms al beginnen met pubergedrag. Leuk om de ontwikkeling te zien bij kids 🙂

  1. o ja dan zal je het wel herkennen, ook weer een mooie tijd toch!

 5. Melissa zegt:

  Ik heb geen kinderen maar vind de tijd wel heel snel gaan. Voor je weet is alweer 2019

 6. Ik vind zeker dat het enorm snel gaat. Ik ben steeds opnieuw aan het zoeken naar een evenwicht.

 7. zegt:

  De tijd gaat zeker ontzettend snel hoewel mijn oudste pas een kleuter is. Ik herken qua karakter overigens meer in mijn jongste als oudste (die lijkt weer meer op zijn vader).

 8. zegt:

  Ik heb geen kinderen, maar ik kan het me helemaal voorstellen. Een jaar is zo voorbij … Lijkt me soms wel een beetje moeilijk.

 9. zegt:

  Absoluut! De oudste gaat komend jaar naar de middelbare school, zo bizar. Zie haar nog als kleintje de basisschool in wandelen. En dit keer ben ik er niet bij…

 10. Joanne zegt:

  Ik kan me inderdaad voorstellen dat het achteraf allemaal zo snel gaat!

 11. Het gaat heel snel inderdaad. Toch blijft het altijd bijzonder als ik je verhaal lees. Topper!

 12. haha ik snap je helemaal!

 13. Dat is zo hoor. Elke leeftijd heeft toch wel wat.

 14. Anja zegt:

  Pas maar op: het kan ineens heel snel gaan, mijn kids zijn alweer puber af en bijna puber af 😉 Geniet zo lang het kan, ook van de puberteit al is dat niet altijd even makkelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept