jongens puberteit
Tiener

Jongens en de puberteit

Jongens en de puberteit, hoe gaat het nu ze ouder worden? Wanneer ga je puber trekjes zien bij je kinderen? Hoe oud zijn ze dan en waar zal dit naar toe gaan? Ik zocht het uit.

Is het echt elf jaar geleden dat ik moeder werd?

Want is het echt alweer bijna elf jaar geleden dat ik beviel van de oudste? Ik zie ze nog voor me, twee van die kleine jongens en nu, nu zijn het hartstikke grote knullen. Ze begonnen beide met een erge slechte start, maar zijn zich goed aan het ontwikkelen. Zelfs zo dat de oudste af en toe al echt in de puberteit lijkt te zitten.

Slechte start van de jongens

Hoe begon het allemaal. Bijna elf jaar geleden alweer was het dat de eerste zoon zijn intreden deed in ons gezin. De jongens hadden beide een slechte start na hun geboorte. Door een chronische ziekte werden ze opgenomen in het ziekenhuis en al jong ( de een met acht weken en de andere toen hij vier weken oud was) geopereerd. Omdat ik de eerste dagen gescheiden van hen was, was de eerste tijd erg lastig en moeilijk.  Vooral met de jongste heb ik lang met deze schuldgevoelens geworsteld.

Thuisblijfmoeder

De eerste jaren nadat de  jongens waren geboren, werkte ik als teamleider in het ziekenhuis. De jongens gingen naar gastouders toe. We hebben het hierin vaak goed getroffen. Tot er nieuwe regels kwamen en beide jongens naar andere adressen moesten. Toen werd het zo rommelig en onnodig druk. Dit was merkbaar aan hun gezondheid. Voor ons was dit een reden om het anders aan te gaan pakken. We namen beide ontslag en zijn als gezin zeven maanden gaan reizen door Amerika en Canada. De zorg bleef, maar omdat we zoveel rust hadden merkte we dat dit heel goed was voor de jongens. Na onze reis ging de oudste naar school. De jongste ging twee ochtenden naar de peuterspeelzaal hier in het dorp en ik werd thuisblijfmoeder.Iets wat ik me nooit voor had kunnen stellen, voor ik kinderen kreeg, maar een rol die me zeer goed past.

Hoe de jongens ze zich ontwikkelen

De baby, dreumes en peuter tijd vond ik heerlijk. Het ontwikkelen van de kinderen, van afhankelijke baby’s naar een lopende dreumes die langzaam aan (erg langzaam aan hier in huis) beginnen met praten en tegenwoordig niet meer stoppen met kletsen. Hoe ze begonnen als verlegen jongens op de peuterspeelzaal en naar de eerste schooldag tot nu, jongens die zich echt wel redden in deze maatschappij. Die al weten wat ze willen worden (astronaut en (dino) archeoloog). En het goed doen op school. Ook ik heb hier in moeten leren als moeder. Zo vond ik het in het begin super lastig hoe ik ze moest helpen met leren voor toetsen. Begeleide met spreekbeurten maken en probeer zo veel mogelijk van hun school en ontwikkeling mee te maken.

Jongens die redden zich wel

Het zijn nu twee knullen die zich wel redden. Ze kunnen even alleen thuis blijven of zelf kort op weg gaan. De oudste heeft een telefoon tegenwoordig. Wat dat aan gaat wordt het natuurlijk steeds makkelijker. Maar ik vind het bijvoorbeeld ook heel leuk om af en toe alleen met ze op pad te gaan, De gesprekken worden  natuurlijk heel anders en dat is ook wel heel erg leuk.

Wanneer begint de puberteit?

En nu komt de oudste toch een beetje in de puberteit. Ik dacht, dit duurt nog wel even maar af en toe komen er al wa trekjes voorbij. In het algemeen valt de puberteit tussen het tiende en achttiende levensjaar. En nu is de oudste bij ons natuurlijk tien en hij kan soms wat brutaler zijn. Zo kan hji bijvoorbeeld reageren met een brommend ‘ja ja’. Dat zou hij voorheen echt nooit doen, hij is wat vaker chagrijnig en opstandig. Hoe lastig ik hun opgroeien ook vind. Of lastig, ik vind het eerder snel gaan,. Leuk is deze fase natuurlijk ook wel weer. Ik ben dan ook heel erg benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

jongens ontwikkelen puberteit

2018

Vind jij ook dat het zo snel gaat met de kinderen? Herken je die puberteit trekjes van jezelf van vroeger?

foto’s lodiblogt

Meer artikelen:

22 thoughts on “Jongens en de puberteit”

  1. Wat herkenbaar woorden, de pubergedrag zie ik al bij mijn eigen zoon soms denk ik het is nog te vroeg blijf nog even op deze leeftijd haaha maar het is ook heerlijk om dit mee te maken xxx

  2. Leuke post. En ja, ik herken zeker en vast mijn eigen puberteitstrekjes in mijn jongens terug. Zeker bij mijn oudste die bijna 14 wordt. En op sommige dagen denk ik dan: nu stuur ik ze terug naar school (wij zijn huisonderwijzers), maar eigenlijk, aan de andere kant, geniet ik er wel van om ze hun eigen weg te zien vinden in deze wereld 🙂

  3. De tijd gaat zeker ontzettend snel hoewel mijn oudste pas een kleuter is. Ik herken qua karakter overigens meer in mijn jongste als oudste (die lijkt weer meer op zijn vader).

  4. Absoluut! De oudste gaat komend jaar naar de middelbare school, zo bizar. Zie haar nog als kleintje de basisschool in wandelen. En dit keer ben ik er niet bij…

  5. Zelf hebben wij helaas nog geen kinderen maar bij onze vrienden en neefje nichtje is maken wij zeker wel de trekjes van de puberteit. Hartstikke leuk om te zien en ook zeker soms de dingen die ze absoluut niet moeten of mogen doen. Dan denk je even terug aan die goeie ouwe tijd toen jij nog een klein kind van je ouders was

  6. Pas maar op: het kan ineens heel snel gaan, mijn kids zijn alweer puber af en bijna puber af 😉 Geniet zo lang het kan, ook van de puberteit al is dat niet altijd even makkelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *