Het lijkt nog zo ver weg. Tenslotte zit hij nog maar in groep 7, maar voor ik het weet moet hij de keuze maken naar welke middelbare school hij zal gaan. Waar kan je nu op letten bij het kiezen van een middelbare school?
De basischool
Ze lijken nog zo jong, elf en negen. Ze zitten in groep 7 en 6 van de basisschool. De middelbare school lijkt nog zo ver weg. Toch schiet het al op en zal de oudste volgend jaar deze tijd moeten kiezen naar welke middelbare school hij wilt gaan. Omdat dit allemaal best spannend is en toch ook moeilijk, besloten we dit jaar alvast naar open dagen hier in de buurt te gaan.
Middelbare school
Wij wonen alweer een jaar of twaalf in ons dorp, maar zijn hier zelf niet opgegroeid. Hierdoor hebben wij geen idee van de middelbare scholen hier in het dorp, of in de aangrenzende dorpen. We staan dus compleet blanco in de keuzes van scholen. Ik wist niet welke niveaus waar zouden zijn en was blij verrast toen het plaatselijke krantje een overzicht bleek te hebben gemaakt. Waarschijnlijk doen ze dit elk jaar, maar is het me nog nooit eerder opgevallen.
Vier scholen bezoeken
We besloten dit jaar vier scholen te bezoeken, zodat we dit volgend jaar kunnen terug brengen naar twee of drie. De eerste open dag was op een zaterdag op een school die een kilometer of twaalf bij ons vandaan is. We waren eigenlijk meteen heel enthousiast over de school, de manier van les geven en de leraren en leraressen die we spraken. Het enige wat misschien tegen kan gaan staan is de afstand. Vervolgens volgden nog drie avonden met open dagen. Een school viel meteen af ,omdat we de sfeer niet fijn vonden. Een andere middelbare school, op fiets afstand, vonden we wel weer erg fijn. Qua sfeer, grote (niet te groot) en de manier van les geven.
Keuzes maken
De laatste school die we bezochten, vonden we zelf weer iets minder qua sfeer, lesstof en mentoren. Nu zijn de jongens natuurlijk degeen die de keuzes moeten maken en zij beslissen ook hoe en wat. Maar onze ideeën deze keer lagen wel dicht bijeen. Grappig was, dat de school die wij minder vonden, juist door anderen weer als heel positief werden ervaren. Het zal denk ik ook te maken met wie je spreekt op school en op welk tijdstip je de open dagen bezoekt. Daarom hebben we besloten drie van de vier scholen volgend jaar nog eens te bezoeken voor de definitieve keuze gemaakt kan worden.
Hoe kies je nu een middelbare school?
Wat is nu belangrijk bij het kiezen van een middelbare school. Natuurlijk is dit heel persoonlijk. Wat vind jij als ouder en wat vind je kind belangrijk? Maar waar je zeker met je kind over kan spreken is:
- Welke scholen zijn er allemaal?
- ga naar de open dagen, maak gebruik van de mogelijkheid
- proef de sfeer
- ga een praatje aan met de docenten, is er enthousiasme voor het vak
- praat met leerlingen, zij vertellen wat ze echt van de school vinden
- laat je kind naar lesdagen toe gaan, dan krijgen ze een heel goed idee over de school en de lessen
- luister naar je kind
- leg je kind uit dat vriendschappen op nieuwe scholen zo zijn gemaakt. Het kan best lastig zijn om niet met vrienden naar een nieuwe school te gaan, echter zitten andere kinderen ook in dezelfde situatie.
Ben ik zelf eigenlijk wel naar een open dag geweest
Wat ik trouwens wel heel grappig vind, is dat ik zelf dus niet meer weet of ik vroeger naar een open dag ben geweest van de middelbare school? Van de vervolg opleidingen weet ik het zeker, maar van de middelbare school, weet ik echt niet meer.
Hier vind je een overzicht van middelbare scholen bij jou in de buurt.
Hoe heb jij het maken van middelbare school keuzes vroeger zelf ervaren?
foto’s lodiblogt/ pixabay
Misschien vind je dit ook interessant om te lezen
- Tips hoe je je voor kan bereiden voor een gesprek op school.
- Groep 7, ga de open dagen bezoeken
- Naar de brugklas, wat heeft je kind allemaal nodig?
- Je kind helpen leren
18 reacties
Dat is een goede vraag en best lastig. Want er zijn zoveel scholen en op open dagen krijg je een beeld dat helaas niet strookt met de praktijk van alledag.
Omdat open dagen niet altijd een eerlijk beeld geven van een school, kan het ook handig zijn om op een gewone schooldag eens langs te rijden, bij voorkeur tijdens een pauze. Vaak kom je dan veel te weten met dank aan de ‘schoolpleininteractie’ die je ziet.
En eh… In groep zeven al kijken is superhandig! Ik adviseerde dat ook vaak aan ouders, zeker bij hun oudste.
Succes bij alle keuzes; de tijd dringt gelukkig nog niet!
Een heel goed idee, niet over nagedacht, maar dit ga ik zeker doen!
Ik ben het helemaal met Naomi eens wat dit betreft. Neem inderdaad ook een kijkje als het geen open dag is.
Persoonlijk vind ik dat jonge kinderen echt veel te vroeg zulke keuzes al moeten maken…
Precies, net als welke richting ze op willen, hoe kan je zo jong deze keuze maken.
Wat spannend! Wij staan op het punt een basisschool te kiezen… een hele andere fase! Ik kan me van vroeger niet herinneren dat ik naar ene open dag was… Dit was de enige school in de woonplaats, dus daar ging iedereen heen.
Spannend ook, de tijd van de basisschool kiezen, succes!
Volgens mij ben ik zelf wel naar een open dag geweest toen ik een middelbare school moest kiezen. Op zo’n open dag kon je altijd heel veel leuke dingen doen en kreeg je leuke dingen. Ze deden er alles aan om de school te ‘verkopen’.
Ik kan me nog wel herinneren dat ik naar een tweetal open dagen ben geweest. De ene was van de huishoudschool, tegenwoordig de MBO, maar daarvan stond op voorhand al vast dat het niet mijn school zou worden en de tweede was de Winkler Prins met mavo,havo en vwo en dat is het dus ook geworden.
Vroeger had je volgens mij geen open dagen en ging je gewoon naar de school die je ouders voor je uitkozen of volgde je het advies van je leraar op de lagere school. Ik ben zelf ook al in groep 7 begonnen met middelbare scholen bezoeken. Uiteindelijk mochten de kinderen toch de doorslag geven en geen eentje heeft dezelfde school gekozen 😉
Onze dochter kwam zelf met een voorstel en na de opendeurdag waren we helemaal overtuigd.
Mijn moeder wist al vanaf ik geboren was naar welke school ik moest, denk ik… Dezelfde als de hare, die staat immers hoog aangeschreven en was destijds de beste meisjesschool van de buurt…
daar zijn verder nooit vragen over gesteld geweest, zelfs niet van mij uit…
Ik zeg niet dat dat goed is, al heb ik er best wel graag op school gezeten
Mijn stiefdochter heeft wel zelf gekozen, ze zit nu in het eerste jaar van de middelbare school, al was die keuze dan gebaseerd op “daar kan je Latijn doen” en “mijn beste vriendinnetje gaat daar ook naar school” en meer ook niet. 😉
Ja das altijd wel even zoeken naar de beste optie 🙂
ik kan hier niet over meepraten, maar ik denk dat het echt moet klikken (kind en school) dat is het belangrijkste denk ik
Ik kan mijn eigen open dagen nog wel herinneren. Mijn ouders vonden het niets, maar ik vond het geweldig! Uiteindelijk heb ik 6 hele fijne jaren gehad.
ja dat moeten wij over een paar jaar ook. lijkt me best lastig
Ooh stiekem ben ik heel blij dat ik dit de komende 4 jaar nog niet hoef. Maar wel goede tips voor wie op het punt staan om die keuzes te maken!