Naar de brugklas, wat heeft je kind allemaal nodig?

Wat heeft je kind allemaal nodig als hij of zij naar de brugklas gaat?

Nog een paar weken tot de scholen zomervakantie hebben. En na deze vakantie gaat onze oudste zoon naar de brugklas. Tijd dus om eens te kijken wat kinderen allemaal nodig hebben voor het eerste jaar op de middelbare school. Ik maakte alvast een rijtje!

Een mobieltje

Meteen maar beginnen met het belangrijkste item voor tieners en dat is hun telefoon. In de brugklas zal, op de meeste scholen, geen gebruik meer gemaakt worden van papieren agenda’s. Op de school waar onze zoon heen gaat werken ze met Magister en volgens mij word dit op veel middelbare scholen gebruikt. In Magister zien ze onder anderen hun huiswerk, in welke klas ze moeten zijn en of er les uitval is. Alles gaat op de smartphone. Omdat deze op school en thuis op het WIFI netwerk zit, kan je kiezen voor een kleiner abonnement. Zoekt jouw puber nou een stoere telefoon, die super sterk is en waar hij of zij goede selfies mee kan maken? Maar ook kan kiezen voor een kleiner abonnement? Dan is de OnePlus 8 Pro wel wat voor hem of haar!

Waarom deze telefoon

De OnePlus 8 Pro is een telefoon voor jou en mij, maar zeker ook voor onze kinderen. Het is met gemak een van de snelste smartphones ooit en ziet er mooi en stoer uit! Hij maakt foto’s als de beste en heeft een briljante selfie camera. Het scherm is lekker groot, makkelijk te bedienen en supersterk doordat hij van aluminium en glas is gemaakt. Een mobieltje die kinderen wel kunnen waarderen!

Groter worden en loslaten

Hier hebben de jongens beide al een mobiel, vooral omdat we geen vaste telefoon meer hebben thuis en ik wel wil dat ik ze kan bereiken. En ook omdat onze oudste zoon een stuk verder zal moeten fietsen naar zijn nieuwe school. Want terug komend hierop wat is het jaar snel gegaan. En alhoewel we nog helemaal niet weten hoe en waar we de zomervakantie door zullen brengen of hoe het er hierna allemaal in de wereld uit zal zien, een ding weet ik wel zeker en dat is dat onze oudste zoon na de zomervakantie naar de brugklas gaat.

Kennismaking op school

Veel activiteiten gingen dit jaar niet door op school, maar de kennismaking met zijn nieuwe brugklas gelukkig wel. Deze zal begin juli plaats gaan vinden. Fijn, want de brugklas en een nieuwe school is al zo spannend. Door een kennismaking weet hij in ieder geval in welke klas hij het nieuwe schooljaar zal starten. Voor dat het schooljaar van start gaat, zullen we het een en ander nieuw moeten kopen. Ik zal via de mail wel een brief van school ontvangen met datgeen wat hij allemaal aan moeten schaffen voor de brugklas. Maar ik kan me zelf natuurlijk alvast een beetje voorbereiden.

Wat hebben brugklassers allemaal nodig?

Daar waar bij mij een leren schooltas verplicht was en ik me een bult sjouwde aan mappen, boeken en schriften, nemen de brugklassers nu veelal een rugtas mee.

Bring Your own device

Ik begon dit artikel al met de mobiele telefoon en misschien is dit wel het allerbelangrijkste voor hen als ze naar de middelbare school gaan, er is meer veranderd! Zo wordt er op de school waar onze zoon naar toe zal gaan naast boeken en schriften ook veel gebruik gemaakt van digitale lessen. Veel lokalen hebben geen traditioneel krijtbord meer, maar een digibord. Om gebruik te kunnen maken van alle digitale lesmogelijkheden, werken ze op deze school met “BYOD” (Bring Your Own Device). Dit wil zeggen, dat leerlingen met een eigen laptop werken op school. Via de school kunnen we een laptop huren of kopen. Het schoolprogramma wordt hier opgezet, er komen extra bescherming op de laptop en mocht er schade zijn dan kan hij tijdelijk een leen laptop krijgen.

Nieuwe broodtrommel en drinkfles

Wat na al die jaren basisschool ook nieuw mag voor deze aankomende brugklasser is een nieuwe broodtrommel en drinkfles. Voor als hij elke dag een laptop mee moet naar school, zocht ik een waterfles die niet kan lekken en duurzaam is. Ik vond een unieke en duurzame drinkfles bij FLASKE. Hiermee zal hij de show stelen op school en meteen genoeg water drinken.

Wat heeft je kind allemaal nodig als hij of zij naar de brugklas gaat?

Nieuwe gym kleding

Wat zeker nieuw moet komen is gym kleding. Ieder jaar probeer ik standaard of de gymschoenen nog passen maar naar de kleding kijk ik nooit. Toen ik hun gym kleding in de was gooide, kwam er achter dat deze wel erg klein zijn geworden. Hiervoor moet ik dus ook op pad!

Een goede fiets

Niet onbelangrijk voor als kinderen naar de brugklas gaan, is een goede fiets. Vaak moeten ze verder fietsen dan ze gewend zijn en met zwaardere rugtassen, dus een goede fiets is zeker iets om naar te kijken en denk dan ook meteen aan een regenpak!

Een volledig rijtje wat een brugklasser nodig kan hebben

Nu zijn per school de benodigdheden natuurlijk verschillend en moet je altijd de lijst van school aanhouden, maar hieronder een algemeen lijstje met richtlijnen die waarschijnlijk bij elke school wel nodig zijn in de brugklas:

 • Kaftpapier
 • Etui
  • Pennen / potloden
  • Geodriekhoek
  • Liniaal
  • Schaar, plakband, puntenslijper
 • Agenda (sommige scholen hebben eigen agenda’s of gebruiken een software programma voor op laptop of mobiel.)
 • Mappen
 • Schriften
 • Broodtrommel en drinkfles
 • USB stick
 • Hoesjes om werkstukken in te binden
 • Gymspullen (Soms wordt dit via school geregeld.)

Heb jij nog aanvullingen met benodigdheden voor in de brugklas?

foto’s lodiblogt/ disclaimer

Misschien ook interessant om te lezen:

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

25 reacties

 1. Mijn jongens zijn nog lang niet zover., maar wel spannend zeg! Ik vond het zo geweldig naar de brugklas. Leuke lunchset heb je trouwens.

 2. zegt:

  Oh wat was dat een spannend tijd. Ik weet nog wel hoe tof ik het vond om naar de campus te gaan bij V&D voor nieuwe spullen .Echt fantastisch was dat!!

 3. Jasmina zegt:

  Gelukkig is dit voor mij nog een ver van mn bed show

 4. Heel herkenbaar, alleen die telefoon, die mocht ik toen niet van m’n ouders.. Moest maar iemand met telefoon tegenkomen als er wat gebeurde….. Toen een stiekem gekocht van m’n eerste verdiende salaris toen ik in de kassen werkte. Waren ze toch wel blij mee achteraf.

  Tijdens m’n mbo studie, kocht ik wel elk jaar nieuwe spullen. Ondanks we veel op de laptop deden, schreven we toch ook aardig wat af met pen op papier.
  Ik haalde voor het mbo altijd alles bij de Action weg 🙂

  1. zegt:

   Ik moest nog aanbellen bij vreemde mensen en vragen of ik even naar huis mocht bellen als mijn band lek was. Dat is toch wel veranderd nu he! Ik heb begrepen dat ze hier ook echt nog wel met pen en papier aan de gang gaan en gelukkig maar, dat mag ook niet verloren gaan.

 5. zegt:

  wij hebben die tijd gehad en het is super spannend!! zowel voor het kind als voor de ouder :D. en ze hebben inderdaad een hoop nodig en hier werd alles bij de Hema en action gehaald en dat doen ze nog eigenlijk 😀

  1. zegt:

   Ik denk dat ik daar ook met hem heen ga, ideale winkels hiervoor. En spannend zeker hoor, pff!

 6. Felice Veenman zegt:

  wat is dat toch een leuke tijd als ze naar de middelbare school gaan ! Onder mijn moeders van BabyenKind riep het ook veel herrineringen op

 7. zegt:

  Spannende tijd Lodi! En als aanvulling zou ik zeggen dat ze een flinke portie moed nodig hebben;). Niet alleen de brugklassers trouwens, maar (vooral) ook hun ouders:).

  1. zegt:

   🙂 daar heb je helemaal gelijk in en ik denk ook echt dat ik dat meer nodig heb dan hij dat heeft!

 8. zegt:

  Spannend hoor. Ik weet nog heel goed toen ik naar de middelbare school ging, dat het heel belangrijk was dat je de ‘juiste’ agenda en school tas had!

  1. zegt:

   Precies en ik moest nog zo een verschrikkelijke leren schooltas, wij mochten nog niet anders.

 9. Eerlijk gezegd heb ik het idee dat ze eigenlijk bijna niets meer nodig hebben behalve dan een smartphone : )

  Er gaat zoveel digitaal.

  1. zegt:

   En hier een laptop heb ik begrepen, maar misschien hebben ze al die andere dingen die ik denk, helemaal niet meer nodig hoor!

 10. N.B. Schoolboeken hebben ze trouwens wel nodig, zelfs als ze een iPad moeten hebben t.w.v. van bijna 500 euro. Tot mijn stomme verbazing had mijn zoon alsnog een zware rugzak ondanks alle digitale boeken…

 11. Jouvence zegt:

  Ik weet in ieder geval dat ik met een hoop spullen aan het leuren was in het begin! Lang leve het schoolkluisje.

 12. Tania zegt:

  Zoontje is pas 3,5, daar moet ik mij gelukkig nog niet mee bezig houden

  1. zegt:

   Ik denk dat je het regenpak mag doorstrepen. Ik denk niet dat een puber die aantrekt. Ze laten zich liever natregenen.

   1. zegt:

    haha daar heb je gelijk in 🙂

 13. zegt:

  Onze kleine verwacht ik in september, dus we hebben nog even te gaan voor we hier zijn, haha. Zo vreemd, herinner me nog dat ik zelf ging en nu komt er al een kleine aan.

  1. zegt:

   Nou echt he, ik had dat toen we de open dagen gingen bezoeken. Dat ik echt dat gevoel bij me zelf weer voelde, van de spanning en het nieuwe.

 14. linda Meester zegt:

  De eerste maanden een gigantische broodtrommel en vervolgens vreemd genoeg niet meer….

 15. Mandy zegt:

  Pfff, ik ben blij dat ik net op tijd klaar ben met school etc. Ik heb zo’n hekel aan digitaal. Netzo als de telefoontjes voor magister enzo, doe mij maar gewoon een papieren agenda! Storing in magister en je kan niks meer..

 16. De brugklas zo spannend! Je hebt een mooi overzicht van wat de kids nodig hebben. Meeste scholen werken idd met its learning of magister

 17. Marsha zegt:

  Leuk artikel! Dan kan ik me een beetje inleven over wat ik allemaal nodig heb over een paar jaar haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept