Zowel voor de puber als voor de ouders kan de puberteit een hele lastige tijd zijn. Het ene kind fiets zo door deze periode heen, maar de ander kan er veel last van hebben. Niet vreemd ook wanneer je nagaat wat er allemaal veranderd in het lichaam van jouw zoon of dochter wanneer het gaat puberen. De puberteit kan zorgen voor strijd, spanning en onrust in huis. Daarom vandaag eens een paar tips hoe je kind en jij de puberteit goed doorkomen.
Wat is de puberteit
De puberteit is de periode waarin kinderen zich tot volwassenen ontwikkelen. Ze worden geslachtsrijp en ontwikkelen zich ook mentaal tot volwassenen. In het algemeen valt de puberteit tussen het tiende en achttiend levensjaar. Kinderen veranderen, ze maken een groeispurt door. Je kind krijgt schaamhaar en okselhaar, krijgt misschien last van puistjes, krijgt borstgroei, gaat meer zweten, krijgt snor- en baardgroei en de baard in de keel, of wordt ongesteld. Behalve met hun lichaam zijn pubers ook bezig met hun seksualiteit. Het is niet raar dat jouw zoon of dochter zich deze tijd wat minder prettig voelt en misschien meer ruzie zoekt, toch is de puberteit goed doorkomen heel goed mogelijk.
Het gezin kan problemen krijgen
Hoe lief jouw kind ook is, in de puberteit kan het veranderen van dat schattige kind in een verschrikkelijke puber. Je herkent je eigen kind niet meer, hij of zij is opstandig, wil niet luisteren en zorgt voor ruzie in het gezin. Ruzie tussen jou en je kind, maar de puberteit kan ook jouw relatie met jouw partner beïnvloeden. Want wat als jij anders tegen zaken aan kijkt dan jouw partner? Wat heb je nodig in het gezin om de puberteit goed door te komen?
Stevige basis
Alles begint met een stevige basis en natuurlijk willen we dit allemaal voor onze kinderen. Met een stevige basis wordt bedoelt dat het huis een warm nest is, dat kinderen thuis durven te komen en zichzelf kunnen zijn. Nu is een stevige basis misschien niet altijd mogelijk, denk aan een scheiding. Probeer ook in dat geval het huis ter aller tijden ‘veilig’ te houden
Communicatie
Communicatie is altijd belangrijk, maar met een puber helemaal. Praat en blijf praten. Samen! Maak geen eenzijdige afspraken, maar geeft jouw kind ook inbreng, Jouw zoon of dochter is nu op een leeftijd dat hij of zij ook mee kan praten en afspraken kan maken. Dat hij of zij de afspraken ook nakomt, dat mag je op deze leeftijd ook van hen verwachten.
Heb begrip voor je puber en accepteer
Er veranderd zoveel in het lichaam en in de geest van jouw puber, dat het niet raar is dat ze er af en toe moeite mee hebben. Hoe lastig het af en toe ook kan zijn, toon begrip. Accepteer ook dat jouw puber niet alles meer tegen jou verteld. Zich al kan zetten van vaste regels en misschien een ander om hulp vraagt.
Geef je kind vrijheid
Een kind in de puberteit moet zichzelf kunnen leren ontdekken, hiervoor heeft het ruimte nodig. Ruimte en vrijheid. Probeer jouw puber niet te veel op de huid te zitten, laat hem of haar de vrijheid hebben die het nodig heeft. Jij als ouder weet waarschijnlijk wel hoeveel dit moet zijn. Praat hier samen over. Leg uit wat deze vrijheid is, maar wees ook consequent, je mag en kan tenslotte nog steeds (samen) regels opstellen waar hij of zij zich aan zal moeten houden.
Maar stel wel grenzen
De grenzen hoeven niet te worden opgezocht, jij maakt samen met jouw zoon of dochter de regels die bij de puberteit horen,. Dat kunnen regels over huiswerk maken zijn, gamen, een mobile telefoon, schermtijd, maar ook hoe laat hij of zij thuis moet zijn van het stappen. Je geeft ze de vrijheid maar bespreekt wel samen de regels. Door deze samen op te stellen zal jouw puber zich ook beter aan de regels houden.
Hou het bij neutrale vragen
Wees geïnteresseerd in jouw puber, probeer zoveel mogelijk vragen te stellen zonder meteen jouw mening op te willen dringen. Probeer geen vriend of vriendin te zijn, maar de ouder.
Boeken lezen over het puberbrein, deze vind je o.a. bij Bol.com
De puberteit goed doorkomen
De puberteit goed doorkomen doe je samen, als gezin. Je kan je zoon of dochter niet alleen laten ontdekken, help hem of haar. Praat samen, laat elkaar vrij en vooral, begrijp elkaar. Het is ook heel erg naar jezelf kijken, misschien ontdek je wel je eigen tekortkomingen. Blijf praten en je zal zien dat het allemaal wel goedkomt.
foto lodiblogt/affiliate