Hoe voorkom je discussie over schermtijd met tieners

Hoe voorkom je discussie over schermtijd met tieners

Tieners hebben tegenwoordig allemaal een mobieltje, hun schoolwerk doen ze op een laptop en thuis kijken ze Youtube of Netflix. Ze kijken veel op een scherm. Dit kan aardig discussie geven in huis, weet ik uit eigen ervaring. Maar hoe voorkom je deze discussie over schermtijd met tieners?

Het gebruik van Internet

Het is natuurlijk super makkelijk een alles in een pakket thuis, waardoor je prima internet, tv en vast kan bellen. Maar maak wel afspraken met elkaar en met de kinderen. Want alhoewel iedereen er thuis profijt van heeft kan het ook aardig wat onrust en discussie opleveren over schermtijd.

Discussie over schermtijd met tieners

Op elke leeftijd heb je discussie over schermtijd, dit begint al bij jonge kinderen en dan is de discussie misschien nog niet altijd met de kinderen, maar jij en je partner kunnen best verschillende meningen hebben over het gebruik van een tablet of tv. Bij tieners is het heel gewoon om tijdens de laatste jaren basisschool en helemaal op de middelbare school een laptop te gebruiken. Maar ook thuis wordt deze gebruikt voor het maken van huiswerk of online lessen. Met dit gegeven en jij en je partner die thuis werken is een alles in 1 pakket natuurlijk heel handig. Maar die discussie kan er ook zijn.

Ontspannen met een game

Internet zorgt er tenslotte voor dat naast jouw vergaderingen, de kinderen- en in ons huis de tieners- ook veel gebruik kunnen maken van het internet. Naast hun schoolwerk, hebben tieners ook allemaal een mobieltje. Hiermee onderhouden ze niet alleen contact met klasgenoten, ze vinden hier hun huiswerk, cijfers en kijken filmpjes via youtube.Ter ontspanning willen ze graag nog even een spel doen op de Nintendo Switch en ’s avonds kijken ze graag een serie op Netflix. Al met al heel wat schermtijd dus.

Lees ook: Waarom we toch voor de Nintendo Switch kozen.

Waar kan je tegen aanlopen

Waar kan je als ouders nou tegen aan lopen als jouw tieners thuis veel op hun scherm kijken? Dit kan natuurlijk heel veel verschillende zaken zijn. Je kan vinden dat je kind te weinig buiten komt. Je kan elke avond de discussie hebben met je kinderen wanneer de Nintendo uit moet. Maar het kan ook zo zijn dat je kind slecht slaapt doordat hij of zij tot laat nog op de telefoon zit.

Leef je in, in het spel van de kinderen

Hier in huis is de discussie vooral wanneer we gaan eten en de jongens een spel doen op de Nintendo Switch. Ik ben in de loop der tijd wijzer geworden en weet dat ik ze niet moet overvallen met de woorden;’Uit dat ding, we gaan eten.’ Ze zitten midden in een spel, ze zijn zo bezig hiermee dat omschakelen naar uitzetten, even niet meteen doorkomt. Dat heb je zelf ook, lees je een spannend boek, dan kan je ook niet ineens stoppen omdat iemand dat zegt. Dit geleerd hebbende, zeg ik tegenwoordig 10 minuten voor we aan tafel gaan, dat ze nog 10 minuten hebben, dus hun spel af moeten sluiten. Bij ons scheelt dit een hoop discussie en frustratie van alle kanten.

Leef je in, in je kind

Maar je kan je ook voorstellen wanneer jouw tiener aan het games is met andere jongeren, jij wel kan zeggen en nu uit dat ding, hij of zij kan dan misschien net midden in een spel zit met anderen van over de hele wereld. Je kan dan niet ineens het spel uitstappen. Dit moet even medegedeeld worden aan de medespelers en misschien moeten er snel even iets afgemaakt worden. Ouders vergeten dit snel en raken geïrriteerd. Duidelijke afspraken maken is dus heel belangrijk. Want zo kunnen we allemaal blijven genieten van een alles in een pakket, maar wel met mate!

Afspraken maken met je tieners

Nog even alle afspraken ie je kan maken op een rij:

 • Laat ze een half uur voor het slapen gaan hun mobieltje uit zetten
 • Communiceer met elkaar, laat weten als tiener waar je mee bezig bent en leef je als ouder ook in.
 • Gaan jullie eten, zeg dit 10 minuten van te voren. Dan hoeft er op het moment zelf geen discussie meer te komen.
 • Spreek af wanneer je zoon of dochter schermtijd mag hebben. Spreek dit wel samen af!
 • Spreek ook samen de tijd af dat je kind schermtijd mag hebben.
 • Gebruik deze schermtijd samen, doe samen bijvoorbeeld eens een bordspel via de Nintendo of kijk samen een leuke serie op tv.

Hou het gezellig in huis

Mobieltjes, Netflix, laptops ze zijn niet meer weg te denken. Voor de tiener niet, maar ook zeker niet voor ons. Het is zo, het zit in ons leven en daarom is het goed om duidelijke afspraken te maken. Niet alleen met de kinderen, ook met elkaar. Maak afspraken en voorkom zo discussie over schermtijd!

Lees ook: Hoe kinderen verantwoordelijk om leren gaan met een mobiel.

Mocht je nu nog meer tips of ervaringen hebben, laat ze gerust achter in een reactie!

foto lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

7 reacties

 1. zegt:

  vind het lastig in deze tijd, ze hebben al zo weinig dus ik zou zelf niet zo blazen op schermtijd 😉 hier zijn ze wat ouder maar zie ook aan hun dat het moeilijk hebben. afspraken maken is atlijd goed , maar zou er niet te zwaar aan tillen als er een keer afgeweken word 😉

  1. zegt:

   Dat ben ik ook helemaal met je eens Rachel. Ik ben deze tijd ook echt makkelijker in het schermgebruik. Ze werken hard thuis en dit is ook gewoon een stuk ontspanning. Alleen dat als we gaan eten en ’s avonds voor het slapen gaan, dan ben ben ik even streng van ‘en nu uit’.

   1. zegt:

    oh ja dat ben ik met je eens!! tijdens het eten is het een no go en voor het slapen gaan ook, hier moeten ze soms hun telefoon inleveren als ze naar bed gaan 😉

 2. Wat een fijne tips! Mijn dochter is nu bijna 11 maandjes oud, dus het duurt gelukkig nog even. Maar ik sla je tips op!

  1. zegt:

   Heel herkenbaar. En goede tips nu in deze tijd ben ik er wel.minder streng in.

 3. Ik heb geen regels. Maar ik houd het wel in de gaten. Behalve spelletjes gaat ook het huiswerk online. Dus beperken vind ik moeilijk.

 4. Hier mogen de kinderen tussen de middag en aan het einde van de middag even op de tablet kijken. Het is voor hen een momentje van rust. Aan het einde van de dag zijn ze zo moe dus dan maar rustig een filmpje kijken ipv elkaar te lijf gaan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept