Gaat jouw zoon of dochter naar de middelbare school en moet hij of zij echt een nieuwe fiets. Welke fiets voor de middelbare school is dan aan te raden? Welke tweewieler is niet alleen praktisch maar ook populair bij de jeugd op het voortgezet onderwijs? Lees hier mij tips en ervaringen.
Op de fiets naar school
Basisscholen zijn vaak in de buurt, op loop afstand. Of misschien moet er kort een stukje gefietst worden. Hoe anders is dit wanneer kinderen naar de middelbare school gaan. Ineens moeten ze een flink eind fietsen en ook nog eens met zware tassen.
Lees ook: Op welke leeftijd kunnen kinderen zelf naar school gaan.
Een zware rugzak
Fietsen met een zware rugtas op je rug is geen pretje. Wat die rugtas voor middelbare scholieren vooral zo zwaar maakt, zijn de vele boeken en de laptop. Onze oudste zoon kwam de eerste dagen van het voortgezet onderwijs met pijn in zijn rug. Dit kwam puur van de zware rugtas. Dat was voor ons het moment om naar de fietsenwinkel te gaan en een nieuwe fiets voor de middelbare school te kopen.
Lees ook: De ideale rugtas voor de middelbare school.
Op welke fiets voor de middelbare school willen kinderen fietsen
Welke fietsen zie je nu veel op de schoolpleinen staan? Dat zijn veelal drie modellen:
- Transportfietsen
- Gewone fiets met eventueel een voordrager of monkey mee.
- Elektrische fietsen
Ga naar een fietsenwinkel voor een keuze
Mijn tip, ga naar een fietsenwinkel wanneer je op zoek gaat naar een tweewieler voor jouw tiener. Hier kunnen ze namelijk niet alleen de verschillend fietsen proberen, maar ook kan er goed gekeken worden welke maat fiets je moet hebben. Gebruiksgemak is belangrijk, maar duurzaamheid ook en je wil niet dat je zoon of dochter na een jaar alweer uit de fiets gegroeid is.
Een transportfiets
De transportfiets is een van de fietsen die je heel veel op de middelbare school ziet staan. Het is dan ook al jaren een van de populaire fietsen onder de middelbare scholieren. Een transportfiets ziet er stoer uit. Is stevig door het robuuste ontwerp, heeft een dubbele standaard en het stuur kan op slot gezet worden, de kans op omvallen is dan erg klein. Een transportfiets heeft een voordrager waar je met of zonder mand je tas prima op kwijt kan. Nu zijn er natuurlijk verschillende merken transportfietsen. Goed is om te kijken waar je wens qua tweewieler naar uit gaat. Hoeveel versnellingen wil je op de fiets en wil je een terugtraprem of handrem. In een fietsenwinkel is er altijd gelegenheid om de verschillende fietsen te proberen, maar hier gebruik van.
Een gewone fiets eventueel met voordrager
Naast de transportfiets zie je op de middelbare school ook nog heel veen gewoon fietsen. Een gewone fiets kan je uitbreiden met een voordrager, waar je een krat op kan zetten voor je tas. Maar heb je nu een fiets waar dit niet op kan, dan kan je kiezen voor een Monkey Mee. Een Monkey mee is een standaard waar je een tas tegen aan kan zetten, achterop je fiets. De loodzware tas hoef je dan niet te dragen op je rug, maar zet je recht op achterop je fiets. De tas zit goed vast en kan halverwege niet van je fiets vallen.
Zelf op zoek naar een monkey mee? Hier koop je een fietsendrager voor de tas
Een elektrische fiets
Niet elke middelbare school is meteen op fiets afstand maar ook kunnen deze lastig te bereiken zijn met het ov. Een keuze kan an zijn om voor jouw tiener een elektrische fiets te kopen. Nu hoor je natuurlijk best vaak over ongelukken met elektrische fietsen, dus of dit mijn voorkeur zou hebben, dat denk ik niet. Toch is een elektrische fiets wel de oplossing is de afstand te ver voor een gewone fiets.
Welke extra’s heb je voor op de fiets
Wat kan je nu extra kopen om lang plezier van je fiets te hebben, gebruiksgemak ten top en misschien jouw ‘oude’ fiets moderniseren:
- Koop een extra slot voor wanneer de tweewieler bij het stations staat of in een stad.
- Zorg voor een regen hoesje voor het zadel.
- Geen goede snelbinders? Een monkey mee rugzak drager achterop de iets is de uitkomst.
- Of koop een losse voordrager op de fiets. Hier kan je een krat op zetten, waar de tas in mee genomen kan worden. Er zijn verschillende maten kratten, laat je informeren bij een fietsenwinkel of kijk online.
Elke dag fiets plezier
Een nieuwe fiets kopen, of het nu een fiets is voor de middelbare school, een kinderfiets, racefiets, mountainbike, mamafiets of e-bike het is echt wel even een dingetje. Kijk goed naar waar je voorkeur ligt en laat je informeren in een fietsenwinkel over de juiste maat, maar ook de groei mogelijkheden met de fiets. Tenslotte wil je niet volgend jaar weer een nieuwe fiets moeten kopen. Net als met het maken van een keuzeprofiel op school telt voor de fiets, jouw kind moet er op fietsen, dus geef hem of haar inspraak in de keuze.
Lees ook: Alles over de gemakken van een e-bike.
Lees ook: Waar kan je op letten bij het kiezen van een middelbare school.
foto’s lodiblogt
9 reacties
Een fiets met zo’n mandje of kratje voorop vind ik erg leuk! Ik had vroeger zelf een oude afgetrapte fiets.
Wij hebben voor de middelste een fiets met een voorzit en een riete krat.
hier krijgen ze geen nieuwe fiets meer haah, ze hebben menig fiets naar ze piep geholpen dus ze gaan hier met het OV of ik breng en haal ze 😉 ze hebben nu hun laatste fiets voor de deur staan en doen ze niks meer mee. ze hebben zo’n fiets met een mandje want die is wel heel handig voor een tas in te zetten
Dit is wel een coole fiets. Om naar de middelbare school te fietsen hadden onze kinderen een goede tweedehands fiets. Nu zij studeren hebben zij allebei een Swap fiets.
Wat gaaf die transportfiets! Hier heeft één een mand achter voor zijn rugzak en de ander een schooltasdrager. Een mand vind ik achteraf toch iets handiger.
De transportfiets kende ik nog niet. Ok had vroeger een omafiets. Dat ging prima, maar binnenkort ga ik zelf over naar een elektrische fiets. Niet om naar school te gaan, maar toch! 😉
Soms zou je weer kind willen zij gaaf die fietsen. Ik ben ook gek van die kratjes
Een goede fiets is zo belangrijk. Ik heb de mijne nog steeds!
Wat een gave fiets heeft ie gekregen, heel leuk dat matte zwart.