Tips hoe je je voor kan bereiden op een gesprek op school

Tips hoe je je voor kan bereiden op een gesprek op school

Een gesprek op school. Ik heb er ondertussen al heel wat gehad. Toch vind ik het elke keer weer een dingetje hoor, zo een gesprek. Elke keer ga ik toch met wat spanning in mijn lijf naar de leerkracht toe en eigenlijk baal ik hier van. Hoe je je nu goed kan voorbereiden op een gesprek laat ik vandaag weten.

Gewenning zou je denken

De jongens zijn tien en acht dus ondertussen zou ik toch gewend moeten zijn aan een gesprek op school met de juffen. Het zijn ook stuk voor stuk hartstikke lieve en goede juffen, met wie ik prima kan praten en bij wie ik met vragen terecht kan. Toch dat moment van het gesprek, daar ben ik altijd zenuwachtig voor.

Waarom ben ik zo nerveus

Al eens eerder schreef ik over het feit dat ik een aardige zenuwpees ben. Ik heb dit altijd al gehad, maak me druk om de kleinste dingen en heb slapeloze nachten om niets. Dat ik nerveus ben voor een gesprek op school vind ik heel irritant. Het is ook helemaal niet nodig. Beide jongens doen het prima op school, hadden ook deze keer weer goede rapporten. Dus zenuwachtig zijn, hoeft helemaal niet. Toch denk ik dat het komt, omdat ik als ouder toch ook een beetje beoordeeld word. Dat ik daarom toch altijd wat nerveus ben.

Tips voor een gesprek op school

Om dat ik weet dat ik niet de enige ben die dit heeft, heb ik een paar tips opgeschreven, zodat -als jij dit nou ook hebt- voortaan ontspannen naar een 10 minuten gesprek kan gaan:

 • Maak gebruik van de momenten dat je de leraar kan spreken. Soms wordt er een keuze gegevenen voor wel of geen gesprek. Ga ook heen wanneer je kind een goed rapport heeft op deze manier laat je school ook zien dat je geïnteresseerd bent in je kind en school. Maar leer je ook de gesprekken te voeren.
 • Voordat je een gesprek aangaat op school, hoor dan eerst van je kind hoe het gaat op school. Dan weet je ook een beetje wat je kan verwachten. Ik hoorde deze keer bijvoorbeeld van de juf dat de jongste vaak door de juf aangesproken moet worden omdat hij moeite heeft met stil zitten. Dit wist ik niet en keer eigenlijk heel raar op. Tot ik het de zoon vroeg en hij bevestigde dat dit zeker zo was.
 • Bij het voortgangsgesprek moeten wij als ouders een formulier invullen. Neem ook echt de tijd om dit in te vullen, de vragen zijn niet gemakkelijk, maar wel heel relevant in het gesprek met de leerkracht.
 • Bedenk ook goed van te voren wat je wilt bespreken. De leraar heeft een vast deel wat besproken moet worden ( en maar tien minuten) maar schijf het anders even voor je zelf op, zodat je niets vergeet.
 • Worden er afspraken gemaakt? Bespreek dan meteen wanneer je hier samen op terug komt. Zo wordt er ook iets gedaan met dat wat besproken is.

Hoe ik het deze keer heb gedaan

Een paar weken geleden mocht ik weer op eengesprek op school komen en ik maak zeker altijd gebruik van de gelegenheid.  Ik vind het – ondanks dat ik er best nerveus van word-wel heel belangrijk om in gesprek te gaan met de juffen en nam zelf bovenstaande ter harte mee ( behalve dus dat vragen aan de zoon hoe het ging, daar hoorde ik dus echt van op.Tot bleek dat hij zelf ook vertelde dat hij slecht stil kan zitten en nog weleens van zijn stoel valt). Ik moet zeggen dat ik ook echt wel geprobeerd heb om ontspanner heen te gaan hierdoor was het gesprek ook zo weer afgelopen en had ik een prima gevoel nadien.

Hebben  jullie nog meer tips, laat ze dan achter in een reactie. En kijken jullie ook zo tegen die gesprekken op?

Foto gratis afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

22 reacties

 1. Zorg dat je op tijd bent, houd er rekening mee dat je moet wachten, want het loopt vaak uit. Maak een lijstje: zeker bij zenuwen vergeet je anders dingen.

  1. zegt:

   Hele goede tips! Bedankt.

 2. zegt:

  Wat interessant om te lezen. Ik heb dat eigenlijk helemaal niet. Maar kleuter zit dan ook nog in groep 2. We mogen het rapport van te voren inzien en krijgen tijdens de afspraak nog de grafiek van de ontwikkeling te zien. Ik kijk elke dag hoe haar stemming is en daar haal ik voor mijzelf uit of het goed gaat of niet. Voor als je wèl nerveus bent is dit een handig lijstje in ieder geval. Wie weet hoe het in de toekomst zal gaan.

  1. zegt:

   Ik merkte dat het deze keer echt een stuk beter ging en dat was fijn!

 3. Ahh ik begrijp het gevoel, ik zou het ook een beetje spannend vinden! Een goede tip om gebruik te maken van de extra gesprekken.

  1. zegt:

   Ja wel toch,het lijkt allemaal zo simpel, maar het is best spannend allemaal.

 4. zegt:

  Ik moet eigenlijk zeggen dat ik niet zoveel moeite heb met de gesprekken. Dit jaar heb ik meer moeite met de juf haha. Dat houd me wel tegen om te gaan maar goed alle gesprekken zijn ‘verplicht’ dus kom er niet echt onderuit :p

  1. zegt:

   haha ja dat kan natuurlijk ook. Laat je er niet van weerhouden hoor.

 5. Wat een fijne tips zeg, daar ga ik vast veel aan hebben. Ik word altijd nerveus van zoiets haha

  1. zegt:

   Ja, herkenbaar he!

 6. Ik vraag altijd een oudergesprek aan, ook als het goed gaat op school. Ik vind het altijd fijn om even 1 op 1 met de juffen te praten. Dit jaar heb ik ook voor het eerst een nieuwe juf, daar ben ik ook wel erg nieuwsgierig naar.

  1. zegt:

   Ja toch, dat vind ik ook hoor en zeker bij een nieuwe juf.

 7. zegt:

  Ik word dit jaar moeder, dus het gaat nog even duren voordat ik dit soort gesprekken ga krijgen. Ik vind 10 minuten echt wel heel erg kort hoor voor een gesprek, daar zou ik me door opgejaagd voelen. Ik snap heel goed dat je hier nerveus van wordt hoor!!

  1. zegt:

   Klopt 10 minuten is erg kort hoor.

 8. zegt:

  echte, zo naar,al moet ik wel zeggen dat het me steeds beter af lijkt te gaan.

 9. zegt:

  Ik kan je geen tips geven.
  Het feit dat zulke gesprekken van twee kanten een stukje voorbereiding vergen ben ik helemaal met je eens.

 10. zegt:

  Ik heb zelf geen kinderen maar zou ook wel altijd naar die oudercontacten gaan. Mijn mama heeft dat vroeger altijd gedaan en het is voor zowel ouder als leerkracht een goed moment om bepaalde zaken te bespreken! 🙂

 11. Ik denk dat er zeker goede tips tussen zitten, maar ik denk ook niet dat je dat moet bekijken als een beoorldeling, noch van je kinderen, noch van jou als ouder, maar eerder als een soort update en overleg. 😉

 12. zegt:

  Ik zorg dat ik op tijd ben, dat scheelt de helft van de stress. Ook hou ik in de dagen ervoor een lijstje bij met dingen die ik wil vragen. Vaak ook laat ik de docent het verhaal doen en vul ik het aan

 13. zegt:

  Wij hebben zelf geen kinderen maar ik merk aan mijn collega’s ook altijd wel dat ze redelijk gestresst zijn als die gesprekken eraan komen. Ook zij proberen zich daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Ik denk dat je ook niet meer kunt doen dan dat, denk gewoon na over wat je wilt weten en zet het desnoods op papier zodat je het niet vergeet.

 14. zegt:

  Ik werk zelf in het onderwijs en vind het dan ook erg interessant om eens de andere kant te lezen. Ik wist helemaal niet dat ouders er zenuwachtig voor zouden zijn. De leerkrachten zijn dit vaak ook hoor ;-). Goed dat je je zo uitgebreid voorbereid.

 15. Ik vind oudergesprekken altijd heel leuk. Ben altijd benieuwd hoe het gaat vanuit de leerkracht haar/zijn kant. Zeker omdat ze natuurlijk veel tijd op school doorbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept