leren typen loikidzz
Gezin Schoolkind Tiener

Blind leren typen met de type cursus van LOI Kidzz

Toen vorig jaar de school weer begon, kreeg de oudste de mogelijkheid om te leren typen met een type cursus van LOI Kidzz. Het leek ons verstandig om dan ook maar meteen met deze cursus te beginnen.Hij moet nu nog een paar lessen voor de eind toets. Is het een aanrader? En kan hij nu blind typen? 

Blind leren typen

Ik zat in de eerste klas van de MAVO, toen we computerles kregen, ik sprak nu over 1986, Alles was toen nieuw aan computers en typen deed je nog met twee vingers. Ik weet nog wat een gedoe dit was in het begin. Werkstukken schreef ik trouwens nog gewoon met vulpen. Pas toen ik een jaar of twintig was en op de HBO-V zat, moest ik scripties op de computer maken. Echt leren typen met tien vingers of blind typen heb ik nooit geleerd. Ondertussen heb ik het me aardig eigen gemaakt door het vele bloggen, maar snel blind typen lukt me nog steeds niet.

LOI Kidzz typecursus

Dus toen de oudste een brief mee kreeg van school, dat hij dat jaar kon starten met een typecursus, leek me dit wel heel zinvol. De cursus werd gegeven door LOI Kidzz en kostte €119,00. Dit was de prijs met korting. Normaliter is de cursus duurder. De cursus duurt twintig weken, elke keer vijf lessen. Elke week sluiten ze af met een toets. Aan het eind volgt er een type examen, waarna een diploma volgt. Met de typecursus leren kinderen in de eerste 11 weken stap voor stap alle toetsen blind vinden. Vanaf week 12 draait het om het opbouwen van typesnelheid. Zo leert je kind in 20 weken blind en vrijwel foutloos met tien vingers typen met minimaal 120 aanslagen per minuut. In totaal heb je een jaar de tijd om de cursus te voltooien en haal je een toets tussendoor niet, dan mag je der meerder keren maken tot je aan het aantal slagen bent

Super Spy School

Een paar weken na aanmelding kwam er een dikke envelop binnen voor de zoon. Naast de inlog gegevens, zaten hier stickers in om op de toetsen te plakken, maar ook dingen die ze nodig hebben bij hun ‘spionnen werk’  Je kind krijgt namelijk typeles op de Super Spy School. Door de eerste keer in te loggen maakt je zoon of dochter kennis met Super Spy Mister I. Hij neemt je kind mee in een wereldwijd spionnenavontuur. Je spion in spe doet geheime missies, kraakt codes en typt supersnel geheime berichten. Wie goed leert typen, volbrengt de geheime spionnenmissie.  De kinderen lopen virtueel rond in de school, ze varen mee met een speedboot en beleven avonturen.

blind leren typen

Gemotiveerd blijven is lastig maar te doen

Juist door het avontuur wat aan de type cursus is gegeven, bleef onze oudste gemotiveerd. Twintig weken was wel lang. Vooral nu de cursus aan het eind loopt, merk ik dat hij minder zin heeft om te typen. Het is ook niet niks. Vijf keer per week, na school, ook nog even twintig minuten typen en af en toe tussendoor nog  oefeningen doen.  Hij doet ook niet elke week zijn vijf lessen. Dit is wel te doen trouwens, een jongen uit zijn klas, heeft het wel in die twintig weken gedaan,

Ouder informatie

Als ouder word je op de hoogte gehouden van de type lessen. Je krijg regelmatig een mail, van LOI kidzz waarin staat om in te loggen en dan zie je precies hoe je zoon of dochter het die week heeft gedaan.

Conclusie

Ik heb geen ervaringen met andere type cursussen, dus mijn mening is gebaseerd op enkel deze cursus. Over deze cursus van LOI kidzz ben ik erg tevreden. Mijn zoon heeft snel blind en met tien vingers leren typen. Door de opbouw van de lessen, leerde hij stapsgewijs de letters blind te typen en toen dit goed ging, ging de snelheid omhoog. Als ik weleens een vraag had aan LOI kidzz, kreeg ik binnen 24 uur reactie. Ook het feit dat ik op de hoogte gehouden werd van de vorderingen, vond ik persoonlijk fijn.

Let wel op: de toetsen worden afgeplakt

Wanneer je zoon of dochter aan een type cursus gaat beginnen hou er dan wel rekening mee dat de toesten afgeplakt worden, Dus doet hij of zij het op jouw computer, weet dan dat jij ook de toesten niet kan zien. De prijs staat nu online voor €139,00. Maar ik neem aan dat deze volgend schooljaar ook wel weer in een actie komt. Tenminste dat hoop ik, want dan wi ik eigenlijk de jongste ook aan deze cursus krijgen. Naast deze cursus van LOI kidzz voor groep 6-7-8 is er trouwens ook een voor kinderen die naar de middelbare school gaan.

blind leren typen

Update: Twee jaar later heeft mijn andere zoon (en ik zelf ook) een Typecursus gevolgd, dit was bij een andere organisatie en ook heel anders opgebouwd. Misschien past deze methode beter bij jouw zoon of dochter, dus deze wil ik hier ook graag even vermelden.

foto’s lodiblogt

Meer artikelen

33 thoughts on “Blind leren typen met de type cursus van LOI Kidzz”

     1. ik heb het mezelf aangeleerd en het gaat prima, al moet ik zeggen dat ik op de laptop van hen, met die afgeplakte letters het wel lastig vind.

 1. ik heb het zelf in mijn opleiding gehad, en het helpt enorm veel, het scheelt echt heel veel tijd! Lijkt me een leuke en leerzame cursus voor kinderen waar ze echt hun hele leven iets aan hebben 🙂

 2. Zelf heb ik typeles gehad, maar ik moet bekennen dat ik naar al die pogingen het nog steeds niet kan. Ik heb inmiddels zo mijn eigen manier erin gevonden dat het niet mee af te leren is. Goed dat kinderen steeds vroeger beginnen aan zo’n cursus.

 3. Super zeg om te zien! Is het echt pas vanaf groep zes of zou het ook eerder kunnen denk je? Ik vind dat ze dit echt standaard op scholen moeten aanbieden.

 4. Leuk op zo’n interactieve manier! Ik weet nog dat mijn cursus echt verschrikkelijk saai was, waardoor ik het niet leuk vond om te doen en het niet haalde. Inmiddels kan ik gelukkig al wel vrij vlot typen

 5. Wat cool. Dankzij mijn vader heb ik leren blind typen als tiener. In de periode dat het nog hip en happening was om een computer in huis te hebben (desktop) met MSDOS mocht ik van mijn vader krantenartikelen over tikken in een tekstverwerker. Ik was 13 jaar geloof ik. Ik weet niet waarom hij graag wilde dat ik dit deed, maar ik vond het erg leuk. Hierdoor kan ik dus zeer snel en blind typen. Erg prettig.

 6. Oh wow, gaat echt super makkelijk met deze methode! Ik was pas 16 toen ik dactylo kreeg op school en blind leerde typen met 10 vingers, haha!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *