schoolreisje is dit iets voor jou om mee te gaan?
Schoolkind

Tips- Een kind helpen leren op de basisschool

Tafel toets, aardrijkskunde, geschiedenis. Taal, spelling of rekenen. Elke week komen kinderen wel met leerwerk thuis. Vooral de tafels worden ontzettend vaak herhaald en getoetst. Hoe kan jij je kind helpen leren? 

Leren en toesten

Kinderen beginnen al vroeg met leren op school. En dan niet alleen leren lezen of rekenen, maar ook veel thuis. Denk aan de tafels leren, aardrijkskunde, geschiedenis, maar ook met Engels beginnen ze al vroeg op de basisschool.  Hoe kan jij als ouder je kind helpen leren?

Spreekbeurten houden

In groep vijf hebben ze hier op school hun eerste spreekbeurt. Super spannend natuurlijk, maar naar mijn idee heel erg goed. Meningen zijn hier over verdeeld, maar als ik kijk naar mijn eigen verlegenheid vroeger, ook omdat ik op een montesoriebschool zat en naast schoolwerk thuis weinig te leren had.. Vind ik het prima dat ze nu al leren om in het openbaar te spreken. 

Tafels leren

Met tafels leren zijn ze ook al vrij vlot. Moesten ze in groep vier nog tafel nul, een, twee, die, vier, vijf en tien leren. Dit jaar moet de jongste ze allemaal weten en deze worden veelvuldig geoefend op school. Maar ook thuis. Aangezien ze een bepaald aantal tafels in een minuut moeten maken, zijn we thuis eerst eens gaan oefenen hoelang een minuut eigenlijk is. Hier hebben beide jongens heel veel aan gehad omdat ze zo precies wisten hoelang ze de tijd hadden om de sommen te maken en kon ik ze helpen leren de tafels snel te maken en te begrijpen.

Zelf een klok maken om te leren klok kijken

Ook helpen leren klok kijken is belangrijk voor kinderen, helemaal wanneer ze naast analoog ook digitaal klok moeten leren klok kijken  Om de vier en twintig uur te leren, maakte ik een klok  van papier om mee te oefenen. 

Typcursus

Het is helemaal niet onverstandig om in groep zes alvast te starten met een Type cursus. Dit kan bijvoorbeeld bij  LOI Kidzz of bij de Typetuin. Beide cursussen zijn erg goed.  De cursus van LOI Kidzz duurt twintig weken, vijf lessen per week en elke vijfde les is een examen. Je mag een jaar over de cursus doen, dus is er tijd genoeg om te oefenen. Bij de typetuin gaat dit anders, je moet eerst de les goed onder de knie hebben, voor je verder kan naar de volgende les. Deze cursus duurt 14 weken, maar jemig hier ook een jaar over doen. 

Lezen, voorlezen en leren

En voorlezen natuurlijk, ook goed voor het leren en lezen. Boeken zijn altijd leuk, zo lezen wij nu zelf uit het boek Botje van Janneke Schotveld. Maar even terug naar de toetsen en leren. De jongens hebben vooral  toetsen in Natuniek, aardrijkskunde en geschiedenis. De eerste keren vond ik het maar raar, want wat moesten ze leren en hoe leerde ze? Ik weet nog dat ik altijd een echte stamper was qua leren. maar mijn jongens leren heel anders. Dit is toch iets wat je samen even moet ontdekken en mee moet oefenen. Nou moet ik ook eerlijkheid halve wel even schrijven dat het leer werk nog vaak een bladzijde is. Geen hele hoofdstukken die ze moeten leren en ze houden dan ook nog meer dan genoeg tijd over om te spelen en kind te zijn!

Oefenen met Squla

Squla is misschien wel de meest bekende site om thuis spelenderwijs te leren en te oefenen, want met de ruim 70.000 quizzen en games op de site van Squla oefenen kinderen op een leuke manier met alle vakken, gewoon thuis aan de keukentafel! Voor ieder kind in groep 1 t/m 8, op elk niveau! 

Werkwoorden, weetwoorden en grammatica

Spelling is een ontzettend belangrijk onderdeel van het leren op school. Heeft jouw kindje moeite met spelling? Op Spelling.nl staat veel informatie rondom spelling. Hiermee kan jij je kindje helpen leren. Vrijwel ieder aspect wordt behandeld op de website. Zo is er veel informatie te vinden rondom werkwoorden, weetwoorden, grammatica en ontleden. Door middel van spelletjes leren kinderen hoe leuk het is om spelling te oefenen. Zo kunnen kinderen kunnen leren oefenen met dictee of met een fotoquiz de d’s, t’s en dt’s leren. Neem zeker even eenkijkje op deze site. Basisschool leerlingen kunnen hier ontzettend veel aan hebben en zo is oefenen ook hartstikke leuk!

Handige sites om te helpen

Ondertussen ben ik al wat jaartjes de jongens aan het helpen leren en welke sites gebruiken wij nou heel veel? Naast Squla zijn er meer sites die wij gebruiken. Mocht je nog aanvullingen hebben van sites die helpen bij het oefenen van schoolwerk, dan hoor ik dat graag.

Maar ook tips voor middelbare scholieren

Heb jij kinderen in het middelbaar onderwijs dan heb ik hier ook nog wat tips. Zorg voor een goede fiets, mochten ze op de fiets naar school gaan. Hun boekentassen zijn zo vol, daar hebben ze gewoon een stevige fiets en bagage drager voor nodig.

foto’s pixabay

Meer artikelen

42 thoughts on “Tips- Een kind helpen leren op de basisschool”

 1. Wij zijn ook druk in de weer met de spreekbeurt. Deze is vrijdag, dus elk momentje wordt hij aan ons voorgedragen en nog druk geknutseld aan de PowerPoint presentatie

  1. spannend, hier ook een presentatie maar dan in google+, daar maakte ik vorig jaar nog een fout mee, dat we het in PP hadden gedaan en ik het toen maar even snel nog over heb gezet haha, een beetje hulp van de ouders mag nog wel 😉

   1. Gelukkig geen Google+, want daar weet ikzelf helemaal niets van! Vandaan was de spreekbeurt en ze heeft het heel goed gedaan en kwam met een ruim voldoende / goed thuis!

  1. grappig he hier vinden ze het ook leuk ( wel heel spannend hoor), maar ze doen het wel, terwijl ik op hogere school denk ik of nog later pas een spreekbeurt moest doen. Ik help ze wel heel veel, met overhoren ook enzo.

 2. Ik vind eigenlijk dat het vooral leuk moet blijven op zo’n jonge leeftijd. Het lijkt wel alsof ze tegenwoordig in groep 2 al engels moeten praten!

 3. Handige tips voor de toekomst! Ik vind wel dat ze al heel vroeg worden klaargestoomd voor de maatschappij. Prima als je kind dat aankan, maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen zo is.

 4. wat een leuke tips. die van ons zitten in groep 2 en 4 en wij vinden het ook belangrijk om te oefenen en dan vooral op een leuke speelse manier zonder te pushen

 5. Wat fijn om te lezen dat je hier zo druk mee bent en aandacht aan besteedt. Ik als leerkracht vind het mooi om te zien hoe intensief ouders hier thuis mee bezig gaan (zie het ook vaak genoeg anders!). En er is de wereld aan leuke en leerzame apps en websites wat kinderen vaak aanspreekt.

 6. Wat jij ook noemt, ik kan me niet herinneren dat wij huiswerk hadden. Tenminste, topo wel af en toe en 1x per jaar een spreekbeurt, maar dat was het dan ook wel.

 7. Wanneer mijn dochter zegt iets lastig te vinden, help ik haar ook. Zeker nu ze dit jaar op een Jena-school zit. Het gaat supergoed, en ze pakt het goed op maar zolang het spelenderwijs is benutten we programma’s die er voor zijn gemaakt.

 8. Handige tips, ga ze zeker bekijken. Ik merk dat ik het best lastig vind. Mijn kleuter gaat nu voor het eerst leren (wil letters leren ed), maar ik ben nog een beetje zoekende hoe dat het beste te doen.

 9. Handige tips! Mila is pas 5 jaar en nu leert ze bij via Squla en Ginzi (als ik dat laatste goed schrijf). Wij lezen haar al voor sinds ze een baby is, maar voor de rest laat ik het eigenlijk in de flow gaan. Beter gezegd. In haar eigen tempo. Ik zie moeders om mij heen in de weer met boekjes die hun kind ‘moet’ lezen. Maar ik geloof meer in dat pas te doen wanneer ze er zelf aan toe is. Dat is voor nu. Voor als ze ouder is vind ik het hele fijne tips.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.