Die extra kosten waar ik niet aan dacht toen ik een auto kocht

auto extra kosten

Vorig jaar December kocht ik een nieuwe auto, nou ja nieuw, voor mij dan. Hij was 3 jaar oud en had nog geen 30.000 op de kilometer stand staan. Na vijftien jaar trouwe dienst was mijn Daihatsu op en aangezien ik veel fiets, maar in dit dorp toch echt een auto nodig heb, zocht ik een nieuw exemplaar. Noem me naïef, maar ik dacht niet verder dan  kosten voor de auto op dat moment. Toch kwam  ik er snel achter dat een auto echt wel even extra kosten met zich mee brengt.

Jaren geen rijbewijs

Als je nagaat dat ik pas op mijn drieëntwintigste mijn rijbewijs haalde, heb ik wel al heel wat auto’s versleten. Eigenlijk vond ik een rijbewijs altijd onzin, ik deed tenslotte alles met de trein. Toen ik in 1997 voor een jaar naar Australie vertrok, besloot ik hiervoor toch maar mijn rijbewijs te halen, voor ‘je weet maar nooit’. In Australië kocht ik de eerste week van mijn backpackers bestaan een Toyota Hiace Van. Ik had hier een meisje ontmoet en samen met haar en later ook mijn zus reisde we bijna en jaar heel Australië door. Begrijpelijkerwijs hadden we heel wat pech momenten met dit busje, maar wat een plezier hebben we er ook mee gehad.  Achteraf verkochten we de auto nog voor een leuk bedrag dankzij de verkoop technieken van mijn zus.

En weer op reis

Bij thuiskomst had ik echter nog geen behoefte aan een auto. Dit veranderde toen ik in 2001 samen met mijn zus voor zes maanden door Amerika ging reizen. Wij kochten toen een Ford bij een verhuur bedrijf in de buurt van New York. Met deze auto reden we heel Amerika door en na zes maanden verkochten we hem weer terug aan hetzelfde auto bedrijf.  Bij thuiskomst besloten we een auto te kopen. We waren tenslotte nu verwend!

Mijn kleine rode monster

Mijn zus vond het allemaal prima wat er zou komen en zo ging ik samen met mijn vader op jacht. Na een paar test ritjes kochten we twee Daithautsu Cuore’s. Een geel en een rood. Mijn zus verkocht haar auto toen ze ging emigreren maar ik reed mijn kleine rode monster helemaal af.

Een nieuwe auto

En toen bleek dat hij nog maar net door de APK kon, begon de zoekt tocht naar een nieuw exemplaar. Ik had een paar wensen. In ieder geval niet te groot, maar wel 5 deuren. Niet te duur en een beetje zuinig rijden. Benzine en verder maakte het merk me weinig uit. We gingen op een dag gewoon een aantal dealers af, beken het een en ander en zo kwam ik uit bij een Toyota dealer. Ik zag hier een auto staan, helemaal naar mijn wens en toen bleek deze ook nog hybride te zijn. Nadat ik op de hoogte werd gesteld wat dit inhield, dacht ik helemaal, dit is mijn auto. Ik rij niet heel veel, misschien 8000-10.000 kilometer per jaar, vaak kleine stukken, dan is een hybride ideaal. Na een proefrit, was ik eigenlijk meteen verkocht en besloten meteen tot koop over te gaan.

Extra kosten

Nou dacht ik er met dit exemplaar wel te zijn, maar dat is natuurlijk niet alles. Er komen altijd extra kosten bij kijken. Ik moest een verzekering, die veel duurder was dan wat ik normaal voor die oude betaalde. De belasting die ik ging betalen ging flink omhoog omdat deze auto toch groter en dus zwaarder was, dus gaat de wegenbelasting flink omhoog. Pechhulp, maar ook elk jaar een onderhoudsbeurt. Het kost allemaal geld en daar had ik eerlijk gezegd niet echt bij stil gestaan.

Waar moet je aan denken als je een auto koopt:

 • je betaalt elke maand wegenbelasting.
 • Verzekering. Welke kies je?
 • ANWB of heeft je dealer zelf een pech hulp
 • Elk jaar kosten voor een kleine of grote beurt en APK.
 • Benzine, diesel of gas? at gaat wat kosten
 • Vergeet niet ook een gevaren driehoek, hesje en verbanddoos te kopen.

Heb jij nog aanvullingen op dit lijstje?

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

36 reacties

 1. zegt:

  Ik heb net ook een nieuwe auto gekocht. Een die stuk groter is. Dus de kosten gaan ook omhoog!

 2. Mooie auto heb je gekocht! Ik schrok vooral van de autoprijzen zelf toen wij vorig jaar een nieuwe auto kochten. Ik moet altijd even wennen aan die grote bedragen.

 3. Wegenbelasting wilde ik zeggen, maar die heb je al. Een auto heeft inderdaad extra kosten, naast de aankoopprijs.

 4. Onderdelen die vervangen moeten worden. Dat kan hoog oplopen en dan is het het overwegen waard om eventueel op een sloop te kijken.

  1. Klopt, een hele goede tip!

 5. Mijn man regelt dat soort dingen. Hij is ook het meeste onderweg met de auto. Wij hebben ook winterbanden. In duitsland is dat ook verplicht mocht je daar heen gaan. Dus elk jaar kosten voor de bandenwissel. Maar echt, het rijdt veel fijner.

  1. Mijn man heeft ook winterbanden onder zijn auto, kost elke keer weer omzetten, maar wel veel beter grip.

 6. Evt rekening mee houden dat als je naar Duitsland wilt in de winter dat je ook nog winterbanden aan moet schaffen. 🙂

  1. Ook een hele goede ja!

 7. zegt:

  Mijn vriend wil heel graag een auto. Maar hij weet niet wat er allemaal bij komt qua kosten. Deze blog kan ik hem vast wel duidelijk maken dat het meer kost dan hij denkt.

  1. haha laat hij zich er maar even goed over buigen. alle voor en nadelen op een rij zetten.

 8. Wat een toffe auto! Veel rijplezier!

 9. Alles heeft zijn voor-en nadelen helaas. Zo ook een auto kopen. Ik laat mij altijd goed informeren over de onderhoud en staat van de auto, zodat ik niet zo snel voor verrassingen kom te staan.

  1. Heel belangrijk ook!

 10. zegt:

  Volgens mij is een auto en het onderhouden ook best wel prijzig, kan er zelf niet over mee praten (heb geen rijbewijs) x

 11. Hier op het platteland is een rijbewijs wel handig. Maar ik kan me goed voorstellen dat als je voldoende ov hebt een rijbewijs niet nodig is.

 12. zegt:

  Ja een auto brengt altijd extra kosten met zich mee, daar verkijken wij ons ook vaak op. Een groot gezin (we zijn met 6) vraagt om een grote auto. Toch zijn er geregeld tijden geweest dat we een kleine auto hadden waar we niet met z’n allen in konden. We wonen in een stad en overal vlakbij, dus geen noodzaak. Toch hebben we nu net een achtpersoons auto gekocht. Even afwachten of het qua kosten te doen is.

 13. zegt:

  Ik heb zelf geen auto, mijn man wel. Maar er zijn altijd wel kosten waar je van te voren geen rekening mee houd

 14. zegt:

  En het kan voorkomen dat je pech hebt, en door een stuurfoutje wat schade hebt. Of iemand maakt een grote kras in je auto… Of je band is plat… Herstellingswerken aan auto’s zijn zo duur!

 15. zegt:

  Ja een auto kost veel geld en dan mag er niets aan kapot gaan! Maar ze zijn toch onmisbaar voor me als je ergens heen wil!

 16. Lynn zegt:

  Mijn man herinnert me altijd aan die dingen als ik een leuke auto zie…
  Ik heb het rijbewijs al maar de auto, dat is nog niet gelukt 🙂

  Xxx

 17. Leuke auto! In België betaal je één keer per jaar wegenbelasting!

 18. Mooie auto! Mocht je naar Frankrijk gaan, vergeet dan ook geen alcoholblaastesten in je auto te leggen.

  1. klopt ja, dat is ook een goede!

 19. die prijzen van auto’s is echt te gek. elke keer schrik ik daar weer van. twee jaar geleden een nieuwe auto gekocht en heb nachten niet geslapen door het bedrag dat ik moest afrekenen

  1. ja toch! herkenbaar!

 20. zegt:

  Echt goed uitzoeken is heel belangrijk. Wij zijn op een gegeven moment naar diesel overgestapt (door omstandigheden. Ik kon heel gunstig een geweldige auto overkopen en dat was toevallig een diesel). Iedereen riep: dat wordt duur. Maar achteraf blijkt toch dat het prima te betalen is.

  1. Mijn man rijdt ook diesel en vooral ik het buitenland betaal je dan vaak een stuk minder.

 21. zegt:

  Wat een kosten! Ik schrik ook altijd weer als er een rekening van de garage komt

 22. zegt:

  Een auto kost inderdaad flink wat meer dan mensen denken. Veel mensen vergeten dat je ook kosten hebt als je er niet in rijdt…

  1. dat klopt ook nog!

 23. Wij hebben al 6 jaar een wagen en vloeken er wekelijks op. Als het niet over de kosten gaat, dan is het wel over één of ander probleem aan de wagen zelf. Ik vind die prijzen voor auto’s (tanken, onderhoud, vervangstukken, herstellingen, wegentaksen,…) veel te duur.

  1. Echte he! Zoveel extra’s

 24. Dankje, het is echt prijzig!

 25. zegt:

  Toen wij iets minder dan vier jaar geleden een andere auto kochten, checkten we van te voren wat het ongeveer zou gaan kosten. Zijn vrij gemakkelijke rekentools voor op internet, gelukkig!

  1. heel verstandig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept