Lifestyle Persoonlijk

Met deze tips kom je zonder stress de feestdagen door

Vandaag is het 5 december en vieren wij Sinterklaas. Vanaf morgen gaat hier de radio op skyradio en zijn kerstmuziek. De kerstkaarten worden geschreven en wil ik ook niet meer te lang wachten met de boom. De week voor kerst maar ook de kerstperiode zelf is altijd druk. Met verjaardagen, kerstdiner op school en natuurlijk kerst. Hoe kom ik deze feestdagen zonder stress door, dat zet ik vandaag eens op een rijtje.

De feestdagen

Krijg jij al de kriebels wanneer je denk aan de maand december? Schiet jij in de stress als je denkt aan wat je allemaal nog moet doen? Ik wel en daarom heb ik besloten het deze keer allemaal eens op papier te zetten. Want al ben ik groot fan van de kerst periode, ben ik dol op sinterklaas en vind ik december een heerlijke maand, de stress slaat me elke keer weer om het hart als ik bedenk wat ik allemaal moet doen.

Kerst bij de familie en schoonfamilie

Het is begin oktober als de vraag op de App komt, Wanneer vieren we kerst. Een dag gaan we naar mijn schoonfamilie en een dag vieren we kerst bij mijn ouders. Bij mijn ouders is het makkelijk, we komen een van de twee dagen. Maar bij de schoonfamilie moeten we met meer mensen rekening houden. Met de vraag ‘wanneer’ komt ook ‘wie kookt wat’. Dan begint de stress eigenlijk al een beetje. En dan is het nog maar oktober.

Surprises maken

Vandaag vieren de jongens Sinterklaas op school. Er moesten surprises gemaakt worden en hier ben ik altijd erg strikt in. Ze beginnen er op tijd mee en ik wil niet dat er nog iets op het laatste moment gedaan moet worden. Ook de cadeaus voor vanavond, wanneer we Sinterklaas vieren met mijn ouders, kochten mijn moeder en k al een paar weken geleden. We hebben er toen maar meteen een weekendje weg van gemaakt. Ik hoe er simpel weg niet van om alles op het laatste nippertje te doen.

feestdagen zonder stress tips

Kerstmaaltijden

Het kerstgevoel begint hier thuis, vanaf morgen. Dan gaan de sinterklaas dingen weer naar boven, de zakken in de schuur, gaat de muziek op Kerst-hits en komt er een boom. Maar met al deze voorbereidingen komen ook nog een paar verjaardagen, de kerstdiners op school en de kerstmaaltijd bij de (schoon) familie. Omdat ik best een stresskip ben, plan ik veel. Weet dat ik dol ben op deze tijd van het jaar, echt waar. Alleen weet ik ook dat wanneer ik er ook daadwerkelijk van wil genieten, ik goed moet plannen. Zo hebben de man en ik het kerstdiner, wat we gaan maken- wij zijn dit jaar verantwoordelijk voor het hoofd gerecht- in november al een keer gemaakt. We vieren de kerst bij de schoonfamilie en ik vind het prima om tijdens de feestdagen gerechten te maken, maar wel in mijn eigen vertrouwde keuken. We probeerden dus een recept uit. Iets wat we thuis al klaar kunnen maken en alleen nog op hoeven te warmen, wanneer we bij de schoonfamilie zijn. Het was prima gelukt en met een paar kleine aanpassingen gaat dit op de dag zelf zeker lukken.

Kerstdiner op school en verjaardag

De week voor kerst is het hier altijd druk. Druk met de verjaardag van de oudste en het kerstdiner op school. Ik moet traktaties maken. taarten bakken en dan twee maal iets maken voor het kerstdiner. Ook dit zijn altijd even drukke dagen en als het mogelijk is probeer ik deze dagen zo min mogelijk aan mijn hoofd te hebben. Dit om alles op tijd klaar te hebben. Om deze dagen stress vrij door te komen maak ik lijstjes om maar niets te vergeten. En laat ik wel zijn die druk leg ik mezelf op. Mijn kinderen zijn makkelijk, die vinden alle taarten lekker en wat ik maar voor het kerstdiner op school maak, ik krijg altijd een dikke tien van ze. Ook al denk ik, het is niet echt spectaculair ofzo.

Nog even alle tips op een rijtje

 • Vieren jullie kerst met cadeaus? Begin tijdig met het kopen van cadeaus.
 • Ook als je online besteld, denk aan cadeaus ,maar ook je boodschappen, doe dit tijdig. De bezorgdiensten hebben het zo druk deze tijd en je wilt wel alles op tijd in huis hebben.
 • Maak het kerstmenu alvast een keer van te voren om te oefenen en zodat je weet hoe lang je bezig bent.
 • Of leg de lat niet te hoog. Eerste kerstdag zwaar getafeld, tweede kerstdag is een soepje dan ook heel lekker.
 • Een draaiboek maken ( kan ook in je hoofd) qua kerstdiner. Wat moet wanneer opgezet worden?
 • Houdbare producten van te voren alvast kopen, dan heb je op het laatst niet zoveel boodschappen en loop je niets mis.
 • Doe jij een groot kerstdiner thuis, zorg dat je dingen maakt die van te voren klaar kan maken, dan hoef je niet de hele tijd in de keuken te staan.
 • Of vraag iedereen iets te maken voor het diner.
 • Winkel met een lijstje
 • Vraag hulp als dit nodig is, je hoeft het niet allemaal zelf te doen.
 • Ga bewegen. niet alleen om al die kerstkransjes er af te wandelen, maar ook om een fris hoofd te krijgen voor de visite ( weer) komt.
 • Maar vooral HET IS GEEN MOETEN. Kerst en de feestdagen zijn gezellig, laat het dat ook zijn. Maak je niet te druk en geniet.

feestdagen zonder stress doorkomen, dat kan met deze tips #kerst

Ben jij een stress kip zo rond de feestdagen? Of sta jij er ontspannen in?

Hier ook mijn artikel over de waarheid zonder tranen

foto’s pixabay

30 thoughts on “Met deze tips kom je zonder stress de feestdagen door”

 1. Oh ik raak dam altijf in de stress en begin altijd ruim op tijd. Dit jaar vieren we bij ons thuis kerst dus iets meer stress dan normaal haha

 2. lijstes, ijstjes, lijstjes en dan lekker weg strepen ( of aanvullen ) sinds wij beide ouderloos ijn , is de vraag bij wie moeten we zijn tijdens de kerst natuurlijk weggevallen. In het begin miste ik dat vreselijk, maar nu ben ik eraan gewend. het geeft ook de ruimte mijn huis open te stellen voor gasten en dat is heel fijn

 3. Gek eigenlijk dat je een soort draaiboek moet hebben om zonder stress de feestdagen door te komen.
  Aleen eerste kerstdag pakken we uit met een feestelijk kerstdiner. De tweede kerstdag gaan we naar mijn schoonfamilie waar we één gang van het diner gaan verzorgen. Verder ga ik vooral veel genieten van de Top 2000 die rond de feestdagen wordt uitgezonden.

 4. Wij wisselen het altijd om. Ene jaar daar en andere jaar weer bij een ander. Schoonfamilie wonen in een ander land en dus hebben we daar wat minder keuze stress in hihi. Vaak komen er op het laatst nog wel eens mensen bij die alleen zijn met kerst. Dat vinden we niet nodig en daarom nodigen we dan wel iemand uit als we dat horen

 5. Ik ben gelukkig niet zo’n stress-type, dus ik ga lekker ontspannen de feestdagen in. Scheelt waarschijnlijk ook dat ik zelf nog geen kinderen heb, we hoeven maar voor 2 personen te beslissen.

 6. Hier geen stress. Ik moet werken en eerlijk gezegd vind ik dat ook helemaal geen probleem. Cadeautjes bestel ik altijd ruim op tijd, zodat ik er niet meer over na hoef te denken.

 7. Dank voor de tips, ik heb nooit geen last van kerst stress. de laatste 10 jaar gaan we weg van voor kerst tot na kerst heerlijk in een huisje samen, maar famillie of vrienden zijn altijd welkom we blijven er niet voor thuis. Heerlijk genieten.

 8. ik ervaar eigenlijk nooit kerst stress. ik heb de boom zojuist in mijn eentje opgezet en met 2e kerstdag help ik mijn moeder met koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *