Gezin

Hoe we de waarheid vertelde over het verhaal van die man met die baard

Nog een paar weken dan komt die goede man weer naar het land. Met de oudste die nu negen wordt en de informatie tijdens de Hoe, Wat, Waarom avond van groep 5 werd ons duidelijk dat we hem dit jaar de waarheid over de vijfde December moesten gaan vertellen. De juffen vertelde tijdens deze avond dat het aan de ouders was om het verhaal van de Snt aan zijn of haar kind te vertellen en of dat dit jaar is of volgend jaar is. Op school houden ze het verhaal dit jaar nog in het midden. Wel vertelde ze dat wanneer je als ouder het dit jaar wlde vertellen, je dit het beste eind zomer kon doen. Daar gingen we dan, we kozen een avond uit, dat zijn broertje in bed lag. Ik verwachte tranen en een stevig teleurgesteld jongetje, maar niks van dat alles. Wel kreeg het nog een aparte wending met zijn broertje.

De waarheid

Onze zoon is goedgelovig. Hij geniet ook altijd volop van de Sinterklaas periode en heeft nog nooit, een moment geaarseld over de waarheid van de man met de baard. Kijk de kerstman, die bij hun neefjes in Amerika langs komt, ja die bestaat natuurlijk niet. Nee de jongens begrijpen wel dat rendieren niet kunnen vliegen en laten we wel zijn, de Kerstman kan toch ook niet in elk land op het zelfde tijdstip zijn. Echter de Sint, daar is nooit over getwijfeld.

Hoe vertelde wij de waarheid over die man met die baard? Ik begon met het verhaal van een Bisschop uit Turkije die veel weg gaf aan de armen. Bij de oudste ging al snel een lampje branden en vroeg, gaat dit over Sinterklaas. Vervolgens hebben we het verhaal verteld en hij vond het eigenlijk wel grappg, dat de Lego mseum waarvan ze altijd zeggen ‘jullie wilde hem niet kopen, maar de Sint wel’ uiteindelijk dus toch van ons kwam. Hij bleef rustig, stelde zijn  vragen en ging een half uur later naar bed. Toen ik hem welteruste kuste zei hij nog wel; ‘eigenlijk vind ik het niet zo leuk dat ik dit nu weet’. Op deze site over een spreekbeurt over de Sint las ik leuke wetenswaardigheden.

Ons geheim

Omdat we nog een jonger mannetje in huis hebben rondlopen, vroegen we de oudste dit verhaal ‘geheim’ te houden en de waarheid nog niet door te vertellen. Dat vond hij wel heel erg stoer. Een paar weken later kwam de jongste thuis en vertelde dat zijn vriendje had verteld dat Sinterklaas niet bestond en dat de ouders in de avond naar de Bart Smit gaan. Ik vroeg hem of hij dit geloofde? ‘Nee, zei hij resoluut. Maar vertelde hij ; dat vriendje had verteld dat je dit verhaal in groep 5 hoorde. Dus besloot de jongste; ‘Hij zou het wel even aan zijn broer vragen’. Die zit tenslotte in groep 5.  Tot op heden is dit nog niet gebeurd, en ik hoop van harte dat we hem nog een jaartje kunnen laten geloven.

Hoe we de waarheid vertelde over het verhaal van die man met die baard

Meer artikelen: Speciaal 5 december bier

Hoe hebben jij jullie kinderen de waarheid verteld? Of ontdekte je kind het zelf?

handtekeningklein

foto lodiblogt

7 thoughts on “Hoe we de waarheid vertelde over het verhaal van die man met die baard”

 1. Wij vertelden het noodgedwongen omdat de kinderen in e klas niet meer geloofden. Best balen was dat.

  Wij vertelden dat het een spel is, en dat ze naar het volgende niveau mochten waarop ze wisten dat Sinterklaas niet echt is.

 2. Goed gedaan. Lijkt mij inderdaad erg lastig. Wat als je kind nog geloofd en de klasnoten niet meer, die jou weer voor zijn en vertellen dat alles verzonnen is. Wat je jongste meemaakte had bij de oudste ook kunnen gebeuren. Lastig maar goed aangepakt.

 3. En die hele zwarte pieten discussie helpt ook niet echt…

  De oudste hier vangt van alles op bij het nieuws op de radio en op de TV…

  En het is niet zo leuk als je het weet, hij heeft gelijk!
  Een beetje magie verloren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *