Persoonlijk

Hoe ik vast blijf houden aan de tradities bij de feestdagen

Feestdagen en tradities. Twee woorden die onlosmakend aan elkaar verbonden zijn. Voor mij dan he! Laat ik dat meteen even vooropstellen. Ik ben dol op tradities ( en feestdagen). Ik hou er van. Verjaardagen worden hier net zo gevierd als hoe ik het ‘gewend ben’. Waarom? Omdat ik hier vroeger zo van genoot, vind ik het leuk om de tradities in eer te houden. Sinterklaas vieren wij op 5 December, niet op 3 of 4 nee altijd de vijfde. Al het lekkers bij het kerstontbijt ( en trouwens bij paas ook) probeer ik zoveel mogelijk te spiegelen aan de kerst en paas ontbijten thuis bij mijn ouders. Tradtie. Ik hou er van, maar vind het ook heel leuk om nu met mijn eigen gezin nieuwe tradities te maken. Dus als eens niet zo loopt als ik had verwacht, geen probleem, dan maken we onze eigen tradities.

 Van sinterklaasjournaal tot kerstmuziek

De feestdagen daar ben ik  dol op. Ik kom uit een klein gezin en de feestdagen vierde wij standaard met elkaar. Dit was altijd gezellig en in de jaren maakte we onze eigen tradities. Mijn eigen gezin is ook klein en onze families ook, de tradities die ik van huis uit mee kreeg, probeer ik thuis ook tot traditie te maken. Kijk nu naar de Sinterklaasperiode. Zodra het sinterklaas journaal begint, kijken we hier elke avond naar. De intocht van de goedheiligman wordt traditioneel gestart met pepernoten en op de zaterdagen worden de schoenen gezet. Vanaf 6 December staat de radio ( die normaliter altijd op 538 staat) op Sky radio. Een paar weken lang mag ik genieten van kerstmuziek. Ik ben de enige in huis die dit leuk vind, maar ze weten dat hier iets van zeggen, niks oplevert. Het is traditie! Tot eerste kerstdag, want dan krijgt de man zijn zin en gaat de radio ( noem het gewoonte of traditie) op de top 2000. Dit gebeurd al elf jaar zo, sinds we samen zijn.

Feestdagen en tradities

Sinterklaas vieren wij vanavond met opa en oma. De oudste gelooft niet meer ( hoe hij dit hoorde lees je hier), maar de jongste wel. Afgesproken is al hoe we de zak voor de deur krijgen. Traditie getrouw zorg ik voor een licht diner met lekkere hapjes om daarna aan de pepernoten, banketstaaf en zo veel meer te gaan. Met kerst heb ik ook van dit soort ‘gewoontes’. Mijn moeder verzorgde vroeger een heerlijke brunch, er werden helemaal geen toeren uit gehaald, maar net even iets extra’s op tafel. Dit probeer ik thuis ook te doen. Net even dat beetje extra dat de kerstdagen ook voor mijn jongens dat warme, gezellige gevoel geven.

En zo heb ik nog meer gewoontes, met de paasdagen, verjaardagen, trouwdagen. Ja eerlijk is eerlijk. Ik ben dol op tradities!

Hoe ik vast blijf houden aan de tradities bij de feestdagen

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen: Met deze tips kom je de feestdagen stress vrij door, gezond de feestdagen door.

handtekening

foto lodiblogt

2 thoughts on “Hoe ik vast blijf houden aan de tradities bij de feestdagen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *