De waarheid vertellen over de man met die baard

De waarheid vertellen over de man met die baard

Nog een paar weken dan komt die goede man weer naar het land. En voor kinderen kan dit betekenen dat de ouders de waarheid over de man met die baard en 5 december moeten vertellen. Misschien verwacht je tranen en een stevig teleurgesteld kind, maar je kan je vergissen!

De waarheid

Met de oudste die nu negen wordt en de informatie die we kregen via school besloten we dat het tijd werd dat we de waarheid over de aan met die baard zouden vertellen.

Een goedgelovig kind

Onze zoon is goedgelovig. Hij geniet ook altijd volop van de Sinterklaas periode en heeft nog nooit, een moment geaarseld over de waarheid van de man met de baard. Kijk de kerstman, die bij hun neefjes in Amerika langs komt, ja die bestaat natuurlijk niet. Nee de jongens begrijpen wel dat rendieren niet kunnen vliegen en laten we wel zijn, de Kerstman kan toch ook niet in elk land op het zelfde tijdstip zijn. Echter de Sint, daar is nooit over getwijfeld.

Hoe kan je het vertellen

Hoe vertelde wij de waarheid over die man met die baard? Ik begon met het verhaal van een Bisschop uit Turkije die veel weg gaf aan de armen. Bij de oudste ging al snel een lampje branden en vroeg, gaat dit over Sinterklaas. Vervolgens hebben we het verhaal verteld en hij vond het eigenlijk wel grappg, dat de Lego mseum waarvan ze altijd zeggen ‘jullie wilde hem niet kopen, maar de Sint wel’ uiteindelijk dus toch van ons kwam. Hij bleef rustig, stelde zijn  vragen en ging een half uur later naar bed. Toen ik hem welteruste kuste zei hij nog wel; ‘eigenlijk vind ik het niet zo leuk dat ik dit nu weet’. Op deze site over een spreekbeurt over de Sint las ik leuke wetenswaardigheden.

Ons geheim

Omdat we nog een jonger mannetje in huis hebben rondlopen, vroegen we de oudste dit verhaal ‘geheim’ te houden en de waarheid nog niet door te vertellen. Dat vond hij wel heel erg stoer. Een paar weken later kwam de jongste thuis en vertelde dat zijn vriendje had verteld dat Sinterklaas niet bestond en dat de ouders in de avond naar de Bart Smit gaan. Ik vroeg hem of hij dit geloofde? ‘Nee, zei hij resoluut. Maar vertelde hij ; dat vriendje had verteld dat je dit verhaal in groep 5 hoorde. Dus besloot de jongste; ‘Hij zou het wel even aan zijn broer vragen’. Die zit tenslotte in groep 5.  Tot op heden is dit nog niet gebeurd, en ik hoop van harte dat we hem nog een jaartje kunnen laten geloven.

Hoe hebben jij jullie kinderen de waarheid verteld? Of ontdekte je kind het zelf?

Lees ook: Het wordt echt makkelijker nu ze ouder worden.

foto pixabay

 
Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

7 reacties

 1. zegt:

  Wauw wat een mooie reactie van je zoon! Ik hoop het hier nog wel wat jaartjes een geheim te kunnen laten zijn..

  1. Ik was ook echt trots op hem. Maar ben ook blij dat we het nog een jaartje voor de jongste kunnen geheim houden. Het is en blijft een mooie tijd. Sinterklaastijd.

 2. Wij vertelden het noodgedwongen omdat de kinderen in e klas niet meer geloofden. Best balen was dat.

  Wij vertelden dat het een spel is, en dat ze naar het volgende niveau mochten waarop ze wisten dat Sinterklaas niet echt is.

  1. Ik vond het ook balen. Die koppies bij hun schoenen en op 5 dec, onbetaalbaar. Ik had het zo nog jaren willen vieren.

 3. Goed gedaan. Lijkt mij inderdaad erg lastig. Wat als je kind nog geloofd en de klasnoten niet meer, die jou weer voor zijn en vertellen dat alles verzonnen is. Wat je jongste meemaakte had bij de oudste ook kunnen gebeuren. Lastig maar goed aangepakt.

  1. Dankje. Vond het ook lastig en ook een beetje sneu. Hij is zo goedgelovig. Maar nu heeft hij me want hij komt me nu in mijn oor fluisteren wat hij wel graag in zijn schoen wilt

 4. En die hele zwarte pieten discussie helpt ook niet echt…

  De oudste hier vangt van alles op bij het nieuws op de radio en op de TV…

  En het is niet zo leuk als je het weet, hij heeft gelijk!
  Een beetje magie verloren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept