zakgeld
Gezin Schoolkind Tiener

Hoeveel zakgeld geef je een kind en hoe ik toch wel erg gierig bleek te zijn.

Vanaf het moment dat de oudste naar groep 4 ging, geven wij zakgeld. Dit werd toen aangeraden door school, omdat ze met geld zouden leren rekenen. Daarbij vond ik het goed dat ze zouden leren sparen. Ze waren 7 en 5 en ik begon met wekelijks €0,70 en €0,50 zakgeld. Veel te weinig vond mijn man. Goed vond ik. Elk schooljaar, doe ik dit bedrag met 10 cent omhoog. Nog steeds te weinig vind de man. Daarom was ik nu wel eens benieuwd wat nou ‘gewoon’ is om aan zakgeld te geven en ging op onderzoek uit. En ik deed de ontdekking dat ik toch wel een gierigaard ben die nog in de jaren 80 leeft.

Informatie

Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik verschillende informatie tegen en eigenlijk vond ik de informatie van het Nibud wel het prettigste om te lezen. Volgens het Nibud kunnen kinderen verschillende munten herkennen vanaf ongeveer 6 jaar en is dit dus een goede leeftijd om met zakgeld te beginnen. Belangrijk is om kinderen meteen het besef van sparen mee te geven; staat hier wel bij geschreven. Want op deze jonge leeftijd zouden ze het geld het liefst meteen uitgeven aan speelgoed of snoep. Als ze ouder zijn begrijpen ze beter dat je beter geld opzij kan leggen om iets groters te kopen.

Hoeveel zakgeld geef je je kind

Het bedrag dat je geeft hangt af van: hoeveel jezelf te besteden hebt en wat je kind van het zakgeld moet betalen. Een paar euro per week is genoeg als het zakgeld is bedoeld voor kleine dingen als snoep en speelgoed. Moet je kind ook cadeautjes betalen of een abonnement? Dan is een hoger bedrag misschien nodig. Kijk samen goed en spreek goed af wat je kind van het zakgeld mag en moet betalen dan kan je kijken of de hoeveelheid zakgeld genoeg is.

Wat wordt er gemiddeld gegeven aan zakgeld

De tabellen hieronder laten zien wat kinderen op de basisschool ongeveer krijgen.

Bron:
* Nibud Kinderonderzoek 2013
♦ Junior monitor 2016 (Wijzer in Geldzaken)
LeeftijdZakgeldbedrag (per week) in €
* 5 jaar0,50
* 6 jaar1 – 2
* 7 jaar1 -2
♦ 8 jaar1 – 2
♦ 9 jaar1,20 – 2
♦ 10 jaar1,70 – 2
♦ 11 jaar2 – 2,30

Bron

Schokkende ontdekking

Op het moment dat ik de tabel zag, besefte ik at ik wel erg laag zit met wat ik elke week aan zakgeld geef. Eerlijk is eerlijk, Ik begon goed bij de jongste met mijn 50 cent,maar ‘vergat’ om iets meer om hoog te gaan. ik deed gewoon een beetje wat wij vroeger ook kregen, maar dat waren de jaren tachtig. Ik had wel een beetje rekening kunnen houden met inflatie en zo. vandaar dat ik de man gelijk moest geven en we per deze week het zakgeld dus verhoogd hebben. Toch wel goed om af en toe gewoon eens op onderzoek uit te gaan.

Hoeveel zakgeld voor welke leeftijd?

Geven jullie zakgeld? En hoeveel is dit dan?

Foto lodiblogt

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

15 thoughts on “Hoeveel zakgeld geef je een kind en hoe ik toch wel erg gierig bleek te zijn.”

 1. Zakgeld geven wij sinds de middelbare school wekelijks. Dit wordt automatisch gestort op zijn rekening. Voorheen waren wij daar niet zo ‘strak’ in. Ik merk dat onze zoon gelukkig weinig uitgeeft en soms overleg ik met hem om wat van zijn betaalrekening over te maken naar zijn spaarrekening.

 2. Ik ben daar gewoon slecht in! Ik vergeet dat telkens.
  Ik spaar wel elke maand met een vaste overschrijving…
  Maar daar leert hij niets van.
  Misschien eens een alarm installeren 😉

 3. Ha ha wij hadden precies hetzelfde. Toen ik een half jaartje geleden ofzo ook het Niibud raadpleegde bleek mijn zoontje ook veel te weinig te krijgen. Ook al komt hij niets te kort 🙂

 4. De jongens krijgen 1 euro per week (als we eraan denken, want zelf vergeten ze ‘t ook, dus vragen ze er niet eens naar). Ik vond een euro per week veel, mijn man niet. Herken dus ook veel van je verhaal. Ik zelf kreeg pas heel laat zakgeld, vanaf mijn 15de. En dat is laaaang geleden. Moet ook niet vergelijken, maar ja… Als ik naar dat lijstje kijk, liggen we dus goed op gemiddelde (bah, ook ik moet de man dus gelijk geven 😉 ).

 5. Ik heb ook gelijk gekeken of ik “goed” zat. De hoeveelheid zakgeld van de 2 tieners hier in huis is precies volgens het tabel. Goed om te weten als ze de volgende keer om zakgeld verhoging vragen ;).

 6. Ik geef de kids altijd 15 euro per week zakgeld (6 en 10) een euro of 50 cent vind ik nog al erg weinig. De helft van het zakgeld gaat op de spaarrekening en de andere helft mogen ze uitgeven. Mijn oudste is zo slim dat hij 12 euro op de spaarrekening doet en 3 euro besteed maar soms geeft hij wel de helft uit voor bijvoorbeeld speelgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *