Kleedgeld- wanneer begin je hiermee en hoeveel geef je?

Wanneer ga je kleedgeld geven aan je kind? tips

Met pubers in huis kunnen ook de de discussies over kleding beginnen. Interesseert het de ene puber helemaal niks wat hij of zij draagt, zal de andere alleen nog merkkleding willen dragen. Wanneer ga je kleedgeld geven en hoeveel? Misschien heb je iets aan deze tips!

Discussie over kleding

Hoe makkelijk is het als kinderen jong zijn. Ze dragen de kleding die jij voor ze neerlegt en zijn het helemaal eens met jouw smaak. Zo anders kan het worden in de puberteit. Al wil ik ook nog even terug gaan naar de tijd voor de puberteit. Ook dan kunnen kinderen natuurlijk een hele eigen mening en smaak hebben over wat ze willen dragen. De discussie over kleding kan al vaker bij jullie thuis zijn gevoerd.

Merkkleding voor pubers

Maar vandaag ga ik het echt hebben over de puberteit, die puber periode waarin de kleding of de merken die jij voor je zoon of dochter koopt, misschien niet meer naar wens is. Ze willen ondergoed van Calvin Klein, een jeans van een bepaald merk en truien en shirts moeten toch zeker een logo bevatten. En je geeft ze ook geen ongelijk. Tenslotte weet jezelf ook nog hoe het was om puber te zijn en de behoefte te hebben ergens bij te horen. Maar hoe zit het met betalen? Koop jij deze merkkleding voor ze? Wanneer ga je kinderen eigenlijk kleedgeld geven?

Zakgeld gaat over in kleedgeld

Vijftien was ik zelf toen ik van min ouders kleedgeld kreeg, dat was toen ( ik spreek nu over 1989) 50 gulden en dat was me wat hoor. Ik maakte dit bedrag nooit op, ik leerde goed sparen en zat nooit om geld verlegen. Maar hoe gaat dat in deze tijd, wat is normaal, hoeveel kleedgeld geef je en wanneer begin je hiermee?

Richtlijn bedrag zakgeld per week

Kijk je naar het zakgeld van 5 tot 12 jaar dan komt het Nibud met de volgende gegevens:

5 jaar         0,50 Euro
6 jaar1,00 tot 1,40 Euro
7 jaar1,00 tot 2,00 Euro
8 jaar1,00 tot 2,00 Euro
9 jaar1,10 tot 2,00 Euro
10 jaar2,00 tot 2,30 Euro
11 jaar2,00 tot 2,30 Euro
12 jaar2,30 tot 3,00 Euro
Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

kinderen leren al jong met geld om te gaan. En dat is goed. Door ze zakgeld te geven. leer je ze verantwoordelijk met geld om te gaan.

Kleedgeld kan helpen leren om te gaan met geld

Kleedgeld kan een kind helpen om te leren budgetteren, om te kleren om te gaan met geld. Wanneer kinderen naar de middelbare school gaan kan je starten met kleedgeld. Dit is natuurlijk ook heel afhankelijk van het kind zelf. Zo heb ik van onze kinderen nog niet het idee dat ze hun kleding zelf willen gaan regelen. Ze vinden het nog prima waar ik mee aankom en als ze mee gaan winkelen hebben we geen discussies over welke winkel we in moeten. Toch kan de middelbare school het moment zijn om kleedgeld te gaan geven.

Hoeveel kleedgeld geef je dan

Het is heel lastig om aan te geven wat je als ouder nu aan kleedgeld zou moeten geven. Gemiddeld krijgen middelbare scholieren zo €50,00 kleedgeld per maand. en het is hierbij belangrijk om goed op papier te zetten wat jouw kind moet betalen van dit kleedgeld. Telt sportkleding bijvoorbeeld mee? En badkleding?

En hoe geef je het

Goed is om te kijken hoe je het kleedgeld geeft. Stort je het op de bank, dan leert een kind meteen sparen en zorg dat jullie afspraken maken wanneer je het geld geeft, dit kan maandelijks of per kwartaal zijn. Help je kind ook dat het zal moeten leren sparen voor duurdere aankopen zoals een winterjas, maar ook als het graag merkkleding wil kopen.

Praat er over

Ik denk dat het heel belangrijk is om goed te blijven praten met je puber. Want is hij of zij gek op merkkleding, laat ze dan wel beseffen dat als het geld op is er ook deze maand niks meer komt. Laat je kind zien hoe hij of zij alles goed bij kan houden waardoor het nooit voor verassingen komt te staan en maak ook afspraken wanneer er geëvalueerd wordt. Houden ze geld over aan het eind van de periode of komen ze elke keer te kort en waar komt dit door. Kinderen zullen leren met geld om te leren gaan, maar daar mag jij gerust bij helpen.

Nog even terug komend op merkleding

Hoe kwam ik nu bij dit artikel over kleedgeld? Dat kwam eigenlijk doordat onze oudste zoon Calvin Klein ondergoed uitzocht bij Hemd voor Hem. Hij heeft nog niet zoveel besef van merkkleding, maar ik bedacht me wel dat dit natuurlijk wel de toekomst kan zijn. Onze zoons trouwens enthousiast over deze boxershorts. Hij geeft aan dat ze zeer prettig dragen, dit door de brede band in de taille. Hij zocht speciaal deze boxershorts uit met korte pijpjes, zodat het stof niet op krult onder zijn spijkerbroek.

Wanneer ga je kinderen kleedgeld geven?- tips

Kijk goed naar de behoeften van je kind

Wil jij je kinderen kleedgeld gaan geven, kijk dan goed of je kind er al aan toe is? Persoonlijk ga ik zelf later beginnen dan de start van de middelbare school, maar dat ligt natuurlijk ook heel erg aan het kind. Hier hebben ze er nu nog geen belangstelling voor, maar dat kan zo morgen anders zijn. Denk ook maar aan de invloed van vriendjes en vriendinnen. Hoeveel verantwoordelijkheid besef heeft het al en hoe belangrijk zijn bijvoorbeeld merkkleding? Maak dit onderwerp bespreekbaar!

foto’s lodiblogt

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

5 reacties

 1. zegt:

  hier deden en doen we nog steeds niet aan kleed geld. als ze iets wilde hebben kregen ze dat. nu werken ze en kopen ze een hoop zelf maar krijgen ook nog genoeg van ons

 2. Wij zijn begonnen met kleedgeld toen de meiden naar de middelbare gingen. De mijne willen ook merkkleding en dat vind ik prima.

 3. zegt:

  Mijn dochter kreeg eerder kleedgeld dan m’n zoon. Het hangt er ook een beetje van af wanneer ze in hun groeispurt zitten. M’n zoon wilde op een gegeven moment kleedgeld, maar al snel kwamen we er achter dat het niet te doen was omdat ie elke 2 maanden(!) nieuwe broeken nodig had omdat ie zo hard groeide. Niet te doen.

 4. zegt:

  Ondertussen zijn mijn kinderen dertigers, maar vroeger gaf ik geen kleedgeld, enkel zakgeld. De kleding die ze nodig hadden, kocht ik voor hen

 5. Frederique zegt:

  Jeetje 50 per maand kleedgeld vind ik heel wat. Bij mij kregen ze lang niet zoveel. Ik gaf ze, per kind, 150 euro 2x per jaar. 1x aan het begin van de zomer, 1x aan het begin van de winter. Daar staat wel tegenover dat ik wel alles betaalden wat ze nodig hadden aan kleding dus dit was voor de dingen die ze wilden en niet die ze nodig hadden. Gelukkig boeide merken ze amper. Sinds mijn oudste twee zelf baantjes hebben geven ze wel meer uit aan ‘mooie kleding’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept