Hoe kan je om gaan met een kind die begint te puberen

Hoe kan je om gaan met een kind die begint te puberen

Wat als je kind gaat puberen? Wanneer begint dit en hoe ga je hier goed mee om? De laatste tijd merken we steeds meer dat onze oudste zoon begint te puberen en ik ging wilde toch weten wat ons te wachten staat!

Als je kind verandert

Wanneer ik zelf terug denk aan mijn jeugd ben ik eigenlijk niet echt aan het puberen geweest, misschien denken mijn ouders daar anders over, maar naast dat ik wel eens erg chagrijnig was en een verschrikkelijk ochtend humeur had, was ik verder volgens mij best een leuk kind in die leeftijd. Daarvoor en daarna trouwens ook hoor.

Wanneer begint de puberteit?

Maar wanneer begint de puberteit nu eigenlijk precies? En waar kunnen we mee te maken krijgen? Een kind begint te puberen tussen het tiende en achttiende levensjaar dit is het moment dat meisjes en jongens zich tot volwassenen ontwikkelen. Ze worden geslachtsrijp en ontwikkelen zich mentaal tot volwassenen.

Wat veranderd er

Kinderen kunnen best last hebben van de hormonen die door het lijf kunnen gieren als ze puberen, maar ook de hersenen veranderen in de puberteit. Kinderen kunnen gevoeliger worden, sneller afgeleid zijn. Kinderen kunnen onzeker zijn en een wisselend humeur hebben. het hoort er allemaal bij.

Wat kan jij doen als je kind gaat puberen?

Natuurlijk komt de puberteit niet ineens opzetten en ook echt niet elk kind gaat puberen of brengt ‘ problemen’ met zich mee. Want problemen zijn het toch ook niet. Het is iets wat hoort bij het opgroeien van je kinderen. Maar hoe kan je als ouder omgaan met je kind die gaat puberen?

 • luister naar je puber. Probeer niet te zeggen wat ze moeten doen, maar laat ze zelf met ideeèn komen.
 • praat, leg uit waarom dingen gaan zoals ze gaan.
 • maak samen regels. Je kind is nu op een leeftijd dat hij of zij prima mee kunnen denken over regels en mogen ze deze mee bepalen is, houden ze zich hier ook beter aan.
 • Geef aandacht aan de puber, laat ze puberen en neem ze serieus.

Volwassen worden

De puberteit is spannend. Wat voor mens wordt je puber? Als je zo denkt, begrijp je je kind beter. Je hoeft je niet altijd zorgen te maken. Kijk maar eens van een afstandje, als toeschouwer naar je kind. Zo zie je beter hoe je zoon of dochter probeert om volwassen te worden. Daar kun je trots op zijn. Er staat ons vast nog heel wat te wachten met twee aankomende pubers in huis. Ik ben heel benieuwd hoe ze gaan puberen, maar vooral ook hoe ze zich gaan ontwikkelen.

Ben jij echt aan het puberen geweest?

Bron: jouwggd/foto pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

21 reacties

 1. zegt:

  Beginnend pubergedrag vind ik heel erg leuk. Soms zelfs een beetje aandoenlijk, omdat ze er dan zelf nog van kunnen schrikken;). Ik vond altijd dat ik zelf niet echt gepuberd heb, maar achteraf denk ik daar wel eens een beetje anders over.
  En inderdaad, luisteren naar je puber is zó belangrijk!

  1. zegt:

   Zo kan je er ook naar kijken! Aandoenlijk is het ook wel eigenlijk.

 2. Ik was een makkelijke puber, en tot dusver zijn mijn kinderen ook ‘goed te doen’. Met een mix van begrip en duidelijkheid kom je een heel eind.

 3. ik dacht: ach die pubertijd valt hier wel mee…tot dochterlief op haar 16de echt begon te puberen, niet de makkelijkste periode in d eopvoeding. Maar gelukkig is het allemaal weer goed gekomen

 4. zegt:

  Ik denk dat ik wel een makkelijke puber was, maar het zou inderdaad kunnen dat mijn ouders er anders over denken

 5. volgens mij was ik een makkelijke puber, maar ja, dat weet ik natuurlijk niet zeker. ik zal het eens aan mijn moeder vragen, misschien denkt zij er anders over 😉

 6. Mwoah valt mee. Ik merk nu dat mijn oudste is begonnen met puberen en dat is niet altijd even makkelijk om daar mee om te gaan.

 7. De ene puber is de andere niet dus vergelijken is lastig. Mijn zoon begon rond zijn 15/16 met puberen en is gelukkig nog steeds geen hele lastige puber. Vooral wat meer op zich zelf gericht.

  1. zegt:

   dat is zeker zo hoor.

 8. zegt:

  Ik denk dat ik over het algemeen wel mee viel als puber, heb mijn ouders er tenminste weinig over gehoord.

 9. zegt:

  Goede tips wat je als ouder vooral wel moet doen als je kind gaat puberen. Zelf opties laten opperen lijkt mij een goede 🙂

 10. zegt:

  Ik was een hele makkelijke puber. Nooit brutaal of onrespectvol geweest. Hele goede tips geef je.

 11. zegt:

  Volgens mij viel ik wel mee in mijn pubertijd. Was een makkelijke puber volgens mijn ouders haha.

 12. zegt:

  Spannend allemaal hé. Zo hebben we telkens een andere levensfase waarin we veranderen. Zowel als kinderen, maar ook als partner, vriendin of collega. Ik was als puber niet de moeilijkste, maar gemakkelijk was ik ook zeker niet. Ik maak me er nu nog niet zo’n zorgen over, we hebben nog heel wat jaren voor bij onze zoon de pubertijd zover is. En aan de andere kant… mijn ouders hebben het met mij ook overleeft. Dus dat komt vast goed!

  1. zegt:

   eerst komt bij jullie nog de peuter puberteit 😉

 13. zegt:

  Wij zitten hier nog in die andere puberteit, je weet wel, zo’n kind die ‘nee’ zegt als ze 2/3 jaar zijn 😉

  1. zegt:

   ook niet altijd makkelijk 😉

 14. zegt:

  Erg leuk dat je hierover schrijff. Bij mij viel het wel mee.

 15. Mandy zegt:

  Hele goede tips heb je gegeven. Ik was echt een k* puber. Alles maar uitproberen, nergens naar luisteren en vooral mijn eigen ding doen. Maar gelukkig is ondanks alles toch iets goed gekomen met mij haha!

 16. zegt:

  Ik ben daar gelukkig allemaal al door – was geen makkelijke periode 😮

 17. frederique zegt:

  Ik was de ergste puber die er op deze aardbol rondliep. Nu ik 2 pubers heb en eentje die nog moet beginnen, voel ik me vaak schuldig over vroeger naar mijn moeder toe. Helaas is mijn ma lang geleden overleden en kan ik het niet tegen d’r zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept