Ouder worden zonder zorgen- de leuke en minder leuke kanten

Ouder worden, de leuke en minder leuke kanten

Ouder worden zonder zorgen, is dat mogelijk? Zijn er eigenlijk leuk dingen hier aan of wordt alles alleen maar slechter als de leeftijd omhoog gaat? Laten we voorop stellen dat we bij mogen zijn dat we ouder worden, maar dan wel graag op een goede manier. 

Pff ik word oud

‘Pfff ik word oud.’ Hoe vaak zeggen wed it niet. Je staat op van de bank en voelt alles piepen en kraken.  Ouder worden we allemaal en gelukkig maar, maar dan wel op een leuke manier graag! 

Ouder worden komt met gebreken

Ouder worden gaat met gebreken, dat weten we allemaal. En ik hoop maar dat ik heel oud mag worden. Daarom klaag ik ook absoluut niet. Wel zie en merk ik dat ik ouder begin te worden en dat beangstigd me af en toe ook best wel. Ik ben nu vierenveertig en die grote vijf en nul, komt best wel dichterbij. De afgelopen jaren hebben we toch toch ook al een aantal grote feesten van vijftigjarigen mogen beleven en daarbij de tijd gaat zo verschrikkelijk snel.

De kinderen houden je jong

Toen mijn man en ik elkaar ontmoetten waren we allebei net in de dertig, dus ik was ook niet meer de aller jongste toen de kinderen kwamen. Het cliché verhaal is natuurlijk waar, want kinderen houden je aardig jong, maar dat denk ik niet altijd als ik in de ochtend in de spiegel kijk en mijn grijze haren en rimpels zie.

Wat mij nou echt opvalt 

Maar wat is het dan dat me stoort, of stoort, meer dat me opvalt :

 • Mijn oogleden beginnen te hangen, die frisse open blik is een beetje weg en er zit ineens meet huid tussen mijn ogen en wenkbrauwen
 • Mijn knie problemen. Vroeger had ik ook wel eens een blessure, maar dat ging dan snel weer over. Nu loop ik al een jaar met pijnklachten en eerlijk is eerlijk, ik ben bang dat dit blijft.
 • Mijn figuur veranderd, ik ga van een peer figuur naar een hele duidelijke appel. Er komt meer vet rond de heupen en buik en eigenlijk kan ik hier weinig aan doen,. Ik eet gezond en let goed op, maar dat ik zal moeten accepteren dat mijn figuur aan het veranderden is nu ik de veertig bent gepasseerd.
 • Je gaat mensen om je heen verliezen. Dit is nog wel wat ik het aller moeilijkste vind aan ouder worden. Mensen hebben niet het eeuwige leven, ook niet die dicht bij staan. Dit beangstigd me..

De leuke dingen aan ouder worden

Natuurlijk zijn er ook nog heel veel leuke dingen. Wat er leuk aan is:

 • Ik mag grijs zijn, ik hoef het niet meer te kleuren.
 • Slechte ogen heb ik al, dus die kunnen toch niet meer slechter worden en mijn oren, ach af en toe doe ik alsof ik oostindisch doof ben.
 • Ik trek me dingen niet meer persoonlijk aan, dat is een lang leerproces geweest, maar ik ben er gekomen.
 • je ontdekt wie je echte vrienden zijn. Wanneer ik naar de trouwfoto’s kijk van tien jaar geleden, zijn er een aantal vriendinnen die ik niet meer zie. Dat is heel jammer, maar aan de andere kant de vriendinnen die ik nu heb, heb ik door dik en dun. Dat zijn de blijvertjes.

Heb jij problemen met het ouder worden?

Meer lezen over ouder worden, denk aan:

Urineverlies een veel voorkomend “probleem’

hoe ouderen steeds langer thuis kunnen blijven wonen

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

12 reacties

 1. zegt:

  Oh ja… Ik herken het. Moet echter nog 40 worden. Maar donders, soms voel ik mij echt een wrak. “vroeger” deed je gekke dingen en stond je de volgende ochtend weer fris en fruitig naast je bed. Nu zegt mijn lichaam: Dat moet je een volgende keer maar niet meer doen….

 2. Ik ben 23, dus vrij jong. Ik heb nu dus helemaal geen problemen met ouder worden. Wat ik wel lastig vind, is dat ik soms al leeftijdsgenootjes kwijt raak aan de dood. Dat is best moeilijk. Je hebt natuurlijk geen idee hoe oud je mag worden. Ik geniet dus van elk jaar dat ik erbij krijg.

 3. zegt:

  Lijkt me heel lastig daf je nu al mensen om je heen begint te verliezen!

 4. Naomi zegt:

  hoe ouder je wordt hoe meer dingen je opgaan vallen ben nog maar 32 jaar maar kan ook niet meer alles zoals 10 jaar geleden

 5. Nee, net als jij vind ik dat ik dankbaar moet zijn dat ik uberhaupt oud mag worden. Dat vet op de buik krijgen lijkt me drie keer niks; dat vind ik echt iets stoms van ouder worden. Hopelijk kan ik er aan ontkomen!

 6. begin 40….ik wou dat ik het nog was. Ik herken veel van wat je schrijft, maar eerlijk gezegd had ik dat op mijn 40ste nog helemaal niet. Nu pas begint mijn lijf onherkenbaar te veranderen, word ik stijf en mollig…
  Maarwat je zegt : de rust die het ouder worden oplevert ! daar geniet ik dagelijks van

 7. zegt:

  Denk dat iedereen zich wel in kan herkennen. Ik hoop straks na operatie stuk gezonder te zijn en ook betere leven te kunnen hebben met misschien wat minder gebreken

 8. zegt:

  Ik ben 38 en ja ik merk het ook maar ik vind het niet erg. Het hoort erbij

 9. zegt:

  Ik vind het vreselijk om ouder te worden maar heb geleerd dat het vooral tussen je oren zit. Ik word volgedn jaar 50 maar voel me gelukkig niet zo. Het enige positieve is dat alles in balans is. Die innerlike rust had ik vroeger niet.

 10. zegt:

  Ik ben nu 30 en vond dat niet perse een vervelende drempel ofzo. Lekker cliche, maar je bent zo oud als je je voelt en dat geloof ik echt. Het lijkt me inderdaad wel Moeilijk dat je mensen om je heen gaat verliezen.

 11. Juliette zegt:

  Ik snap wel wat je bedoelt! Ik ben nu 46 en ik accepteer sommige dingen zoals de grijze haren en een leesbril dragen, maar gelukkig merk ik er lichamelijk nauwelijks het verschil…misschien scheelt het dat ik Pilates trainer ben? Oh en misschien een gekke tip: ik doe elke dag een Tanaka gezichtsmassage om mijn gezichtsspieren soepel te houden. Ken je dat?

 12. Ik ben pas 25, maar herken het verhaal van het moeilijk opstaan van de bank, al denk ik dat dit meer door de fibromyalgie komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept