accepteren dat mijn lichaam veranderd
Lifestyle

Accepteren dat mijn lichaam gaat veranderen

Misschien moet ik maar eens gaan accepteren dat mijn lichaam aan het veranderen is. Want het gebeurd en ik kan er niets aan doen. Het begon met mijn knieën. Mijn altijd zo mooie slanke knieën, beginnen boven aan wat meer vet te vertonen. Ook mijn altijd zo slanke armen, worden gewoon dikker. 

Help mijn lichaam veranderd

Ondanks dat ik me suf train. Na de zomer vakantie merkte ik het pas echt. Voorheen at en dronk ik ook meer tijdens de vakantie. Maar dan was ik -na een week thuis-, weer terug in vorm. Deze vakantie was ik ook zeker wat aangekomen. Want ondanks dat we sportief bezig zijn geweest met wandelen in de bergen en klimmen, hebben we ook de nodige alcoholische drankjes en kaasjes genuttigd. Deze keer kwam mijn figuur lang niet zo snel ’terug in originele vorm’ als de afgelopen jaren. Is dit iets wat ik vanaf nu dan maar moet accepteren?

Gezond zijn

Laat ik als eerst zeggen dat ik natuurlijk niet klaag. Ik begin dan misschien wel een beetje ‘uit te zakken’. Ik heb natuurlijk absoluut niets te klagen. Juist ik -met twee chronisch zieke kinderen- weet hoe het is om elke dag van zorg afhankelijk te zijn. Ik mag dus ook niet zeuren en dat wil ik ook niet doen. Maar dan wil ik wel weten of ik hier zelf iets aan kan doen, of dat het gewoon zo is en klaar!

Veertig plus

Apart vind ik dat het me nu dus pas opvalt. Ik ben ondertussen een paar jaar voorbij de veertig en de laatste jaren steeds sportiever geworden. Ik ben ik 2015 gestart met de Bikini Body Guide van Kayla Itsines en daar wordt aangeraden elke 4 weken een foto te maken om de progressie op te merken. Toen al merkte ik wel dat het resultaat elke vier weken, bij mij lang niet zo snel en goed te zien was als bij andere dames. Veelal waren deze dames wel jonger dan ik ben, maar eerlijk is eerlijk, ik volg ook dames die mijn leeftijd hebben en bij wie die progressie zeker wel te zien was.  i

Waarom neemt mijn gewicht toe na mijn veertigste

Nu was ik eigenlijk nieuwsgierig of het nu aan mij ligt, of dat het gewoon een gegeven is dat het lichaam op een gegeven moment een verandering doormaakt. Op mens en gezondheid las ik onder anderen dat de verandering van het lichaam bij vrouwen na de veertigste te maken heeft met het feit dat de stofwisseling vertraagd en er minder calorieën worden verbrand. Dit komt onder andere door de afname van geslachtshormonen bij vrouwen.

Wat kan ik doen om mijn lichaam ‘gezond’ te houden

Super strak in mijn vel hoef ik echt niet meer te zitten. Toch wil ik ook niet in gewicht toenemen en vooral wil ik dat vetlaagje daar bij de buik kwijtraken. Ook ik weet dat juist buikvet slecht is voor de gezondheid. Maar wat kan ik dan doen? Alleen gezonder gaan eten zal niet gaan werken. Verstandiger is het om hier ook meer bij te gaan bewegen. Ook is ‘maat houden’ heel belangrijk. Daar waar je lichaam als twintiger alle feesten en partyen goed aan kan en nog kan camoufleren zal je alles wat ’te’ is vanaf je veertigste gaan zien. Veel vitaminerijk voedsel wordt aanbevolen!

Accepteren dat mijn lichaam aan het veranderen is.

Nu de kinderen weer op school zitten en ik mijn ritme ook weer terug heb, let ik meer op wat ik eet en eet ik ook weer regelmatig. Ik eet mijn twee stuks fruit en let er op dat ik dagelijks mijn hoeveelheid groente binnen krijg. Ook ben ik weer begonnen met sporten. Wanneer de jongens atletiek training hebben, loop ik hard. Boot Camp is weer begonnen en ik volg Online Pilates lessen.

Lees ook: Hoe ik begon met Pilates.

Extra kilo’s accepteren

Ik weet dat die vetjes bij mijn knieën echt niet meer zullen verdwijnen. En ook die extra kilo’s zullen er misschien wel aan blijven zitten. Hoe gezond ik ook eet en hoe hard ik ook train. Dat is gewoon iets wat ik zal moeten accepteren, het komt met de leeftijd mee. Gratis en voor niets. Maar als ik hier goed op blijf letten dan vallen die extra kilo’s wel te accepteren en misschien is het wel gewoon zo dat je na  je veertigste gewoon een klein beetje in verval komt.

uitgelichte afbeelding pixabay

.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

38 thoughts on “Accepteren dat mijn lichaam gaat veranderen”

 1. Goed dat je bent begonnen met sporten. Dat is echt niks voor mij. Ik let wel op wat ik eet en probeer genoeg te bewegen. Ik heb er nu nog geen last van (Ben 34) maar lijkt me wel lastig om te accepteren als je niet happy bent dat je lichaam veranderd.

 2. Ik wordt volgende maand 53. Ik heb altijd maat 34 gehad, een kind gekregen en toen naar maat 36 gegaan. Nu, ben ik ineens naar maat 38 gegaan. Joepieee.. Ik ben superblij ermee hoor. Ik heb het altijd geaccepteerd, je bent wie je bent, en hou van jezelf om hoe jij eruit zie

 3. Je ziet er nog prachtig uit hoor! Het hoort allemaal bij het ouder worden.

  Goed slapen is trouwens ook een belangrijke factor voor je gezondheid en gewicht. Je schijnt meer te eten als je weinig slaapt.

 4. Zelfs na de dertig moet je al wat meer op gaan letten wat je eet, en hoe je beweegt. Ik heb het geluk alles naar binnen te kunnen werken. Maar heb ook een fysiek pittige baan.
  Goed om te lezen dat je het wil accepteren dat een vrouwenlichaam blijft veranderen. En dat je sportief en gezond bezig bent.
  Keep up the good work.
  Xx Bo

  1. Nou dat is natuurlijk ook zo, ook na je dertigste zal je het al merken. Ik merk dat ik het prima vind, maar wel binnen de perken wil houden en dat gaat goed mets porten en opletten wat ik eet.

 5. Ik ben 33 en chronisch ziek, en pijnpatiënt. Mijn lijf heeft dus heel wat te verduren gehad. Echt keihard sporten kan ik niet maar ik fiets en loop wel elke dag. En veel ook. Desondanks is mijn lijf nog altijd niet oke dus ik hoop te kunnen gaan sparen voor fibro-zwemmen, dat zou ik wel fijn vinden om er bij te gaan doen.

 6. Het belangrijkste vind ik dat jr goed in je vel zit of dat nu met een kilootje meer of minder is vind ik minder belangrijk. Sporten of sowieso bewegen is wel weer erg belangrijk. Voor mij duurt het gelukkig nog een lange tijd dat ik die periode bereik.

 7. Ik dacht ook dat het met leeftijd te maken heeft en ik er dus niets aan kon doen. Maar toen ik ging hardlopen, bleek ik er nog veel in te zeggen te hebben.

 8. Er is zeker veel aan te doen, ik ben 30 en ben actief sporter..

  2x 2 uur per week full contact karate, en 1-2 keer per week 5 km hardlopen.

  Prima op gewicht en eten wat ik wil

 9. Als je lekker blijft bewegen en gezond blijft eten is er volgens mij niets aan de hand. Natuurlijk veranderd je lichaam door de jaren heen, maar ik denk dat je het grotendeels ook zelf in de hand hebt.

 10. Ik ben pas 38 maar merk nu ook al veranderingen, ben er achter gekomen dat het bij mij te maken heeft met heel veel stress van de afgelopen maanden en nu nog.

 11. Toen ik jong was, was ik erg mager (te mager voor groot dame) sinds woon ik in Nederland heb ik best goed aangekomen, gelukkig niet te overdrijven. boven 40kg vind ik het prima.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.