Accepteren dat mijn lichaam gaat veranderen

accepteren dat mijn lichaam veranderd

Misschien moet ik maar eens gaan accepteren dat mijn lichaam aan het veranderen is. Want het gebeurd en ik kan er niets aan doen. Het begon met mijn knieën. Mijn altijd zo mooie slanke knieën, beginnen boven aan wat meer vet te vertonen. Ook mijn altijd zo slanke armen, worden gewoon dikker. 

Help mijn lichaam veranderd

Ondanks dat ik me suf train. Na de zomer vakantie merkte ik het pas echt. Voorheen at en dronk ik ook meer tijdens de vakantie. Maar dan was ik -na een week thuis-, weer terug in vorm. Deze vakantie was ik ook zeker wat aangekomen. Want ondanks dat we sportief bezig zijn geweest met wandelen in de bergen en klimmen, hebben we ook de nodige alcoholische drankjes en kaasjes genuttigd. Deze keer kwam mijn figuur lang niet zo snel ’terug in originele vorm’ als de afgelopen jaren. Is dit iets wat ik vanaf nu dan maar moet accepteren?

Gezond zijn

Laat ik als eerst zeggen dat ik natuurlijk niet klaag. Ik begin dan misschien wel een beetje ‘uit te zakken’. Ik heb natuurlijk absoluut niets te klagen. Juist ik -met twee chronisch zieke kinderen- weet hoe het is om elke dag van zorg afhankelijk te zijn. Ik mag dus ook niet zeuren en dat wil ik ook niet doen. Maar dan wil ik wel weten of ik hier zelf iets aan kan doen, of dat het gewoon zo is en klaar!

Veertig plus

Apart vind ik dat het me nu dus pas opvalt. Ik ben ondertussen een paar jaar voorbij de veertig en de laatste jaren steeds sportiever geworden. Ik ben ik 2015 gestart met de Bikini Body Guide van Kayla Itsines en daar wordt aangeraden elke 4 weken een foto te maken om de progressie op te merken. Toen al merkte ik wel dat het resultaat elke vier weken, bij mij lang niet zo snel en goed te zien was als bij andere dames. Veelal waren deze dames wel jonger dan ik ben, maar eerlijk is eerlijk, ik volg ook dames die mijn leeftijd hebben en bij wie die progressie zeker wel te zien was.  i

Waarom neemt mijn gewicht toe na mijn veertigste

Nu was ik eigenlijk nieuwsgierig of het nu aan mij ligt, of dat het gewoon een gegeven is dat het lichaam op een gegeven moment een verandering doormaakt. Op mens en gezondheid las ik onder anderen dat de verandering van het lichaam bij vrouwen na de veertigste te maken heeft met het feit dat de stofwisseling vertraagd en er minder calorieën worden verbrand. Dit komt onder andere door de afname van geslachtshormonen bij vrouwen.

Wat kan ik doen om mijn lichaam ‘gezond’ te houden

Super strak in mijn vel hoef ik echt niet meer te zitten. Toch wil ik ook niet in gewicht toenemen en vooral wil ik dat vetlaagje daar bij de buik kwijtraken. Ook ik weet dat juist buikvet slecht is voor de gezondheid. Maar wat kan ik dan doen? Alleen gezonder gaan eten zal niet gaan werken. Verstandiger is het om hier ook meer bij te gaan bewegen. Ook is ‘maat houden’ heel belangrijk. Daar waar je lichaam als twintiger alle feesten en partyen goed aan kan en nog kan camoufleren zal je alles wat ’te’ is vanaf je veertigste gaan zien. Veel vitaminerijk voedsel wordt aanbevolen!

Accepteren dat mijn lichaam aan het veranderen is.

Nu de kinderen weer op school zitten en ik mijn ritme ook weer terug heb, let ik meer op wat ik eet en eet ik ook weer regelmatig. Ik eet mijn twee stuks fruit en let er op dat ik dagelijks mijn hoeveelheid groente binnen krijg. Ook ben ik weer begonnen met sporten. Wanneer de jongens atletiek training hebben, loop ik hard. Boot Camp is weer begonnen en ik volg Online Pilates lessen.

Lees ook: Hoe ik begon met Pilates.

Extra kilo’s accepteren

Ik weet dat die vetjes bij mijn knieën echt niet meer zullen verdwijnen. En ook die extra kilo’s zullen er misschien wel aan blijven zitten. Hoe gezond ik ook eet en hoe hard ik ook train. Dat is gewoon iets wat ik zal moeten accepteren, het komt met de leeftijd mee. Gratis en voor niets. Maar als ik hier goed op blijf letten dan vallen die extra kilo’s wel te accepteren en misschien is het wel gewoon zo dat je na  je veertigste gewoon een klein beetje in verval komt.

uitgelichte afbeelding pixabay

.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

35 reacties

 1. Ik ben inmiddels 47 en ben (nog) niet aangekomen of zo. Maar ik ga dan ook elke dag hardlopen. Het schijnt dat je figuur door de overgang ook verandert..

  1. Ik heb dan ook recept voor jou en je hardlopen, echt super hoor. na de overgang heb ik ook wel gehoord dat je lichaam veranderd.

 2. zegt:

  Goed dat je bent begonnen met sporten. Dat is echt niks voor mij. Ik let wel op wat ik eet en probeer genoeg te bewegen. Ik heb er nu nog geen last van (Ben 34) maar lijkt me wel lastig om te accepteren als je niet happy bent dat je lichaam veranderd.

  1. Ik merk dat ik er nu veel meer voor moet doen en ben dat niet gewend, best lastig, maar toch iets wat gewoon zo is en bij het leven hoort.

 3. zegt:

  Je ziet er nog prachtig uit hoor! Het hoort allemaal bij het ouder worden.

  Goed slapen is trouwens ook een belangrijke factor voor je gezondheid en gewicht. Je schijnt meer te eten als je weinig slaapt.

  1. Dankje 🙂 Absoluut goed slapen is ook heel belangrijk!

 4. Bo Verhagen zegt:

  Zelfs na de dertig moet je al wat meer op gaan letten wat je eet, en hoe je beweegt. Ik heb het geluk alles naar binnen te kunnen werken. Maar heb ook een fysiek pittige baan.
  Goed om te lezen dat je het wil accepteren dat een vrouwenlichaam blijft veranderen. En dat je sportief en gezond bezig bent.
  Keep up the good work.
  Xx Bo

  1. Nou dat is natuurlijk ook zo, ook na je dertigste zal je het al merken. Ik merk dat ik het prima vind, maar wel binnen de perken wil houden en dat gaat goed mets porten en opletten wat ik eet.

 5. Wat goed dat je ondanks alles toch zo blijft bewegen. Ik hoop dat het je lukt om te gaan Fibro-zwemmen.

 6. Dat zijn hele wijze woorden! En dat is ook absoluut zo!

  1. Zeker weten.

 7. zegt:

  Ah ik ben 27 en heb dat gevoel al haha.

  1. 🙂 hihi

 8. zegt:

  Het belangrijkste vind ik dat jr goed in je vel zit of dat nu met een kilootje meer of minder is vind ik minder belangrijk. Sporten of sowieso bewegen is wel weer erg belangrijk. Voor mij duurt het gelukkig nog een lange tijd dat ik die periode bereik.

  1. Dat is absoluut zo, Andrea. Je goed voelen in je vel is het allerbelangrijkste.

 9. Emmy zegt:

  Ik dacht ook dat het met leeftijd te maken heeft en ik er dus niets aan kon doen. Maar toen ik ging hardlopen, bleek ik er nog veel in te zeggen te hebben.

  1. Daar ben ik ook zeker van overtuigd hoor, dat je je er niet meteen bij neer moet leggen maar iets aan kan doen.

 10. Kimberly zegt:

  Er is zeker veel aan te doen, ik ben 30 en ben actief sporter..

  2x 2 uur per week full contact karate, en 1-2 keer per week 5 km hardlopen.

  Prima op gewicht en eten wat ik wil

  1. Super! Je moet er ook zeker zelf aan werken!

 11. Als je lekker blijft bewegen en gezond blijft eten is er volgens mij niets aan de hand. Natuurlijk veranderd je lichaam door de jaren heen, maar ik denk dat je het grotendeels ook zelf in de hand hebt.

  1. Dat weet ik wel zeker hoor, er zelf aan blijven erken is heel belangrijk!

 12. zegt:

  Ik ben pas 38 maar merk nu ook al veranderingen, ben er achter gekomen dat het bij mij te maken heeft met heel veel stress van de afgelopen maanden en nu nog.

  1. Kan me voorstellen dat stress er ook aan mee werkt, Ik hoop dat je snel in minder stress komt.

 13. Als je inderdaad gezond blijft is dat toch het mooiste. En het hoort er idd misschien wel bij als je ouder wordt….

  1. Absoluut, dat is het aller belangrijkste.

 14. zegt:

  Ik ben ontevreden met m’n mommylijf, maar ben nog maar 25.. de komende tijd wil ik weer meer tijd besteden aan sporten en wat op mijn voeding gaan letten!

  1. Vooral de voeding is zo belangrijk he! Succes!

 15. Ik loop elke dag 5 km hard momenteel, en weiger mezelf als oud te bestempelen! Serieus.

  1. En terecht! Je hebt helemaal gelijk en respect hoor! 5 km elke dag, ik ben al blij dat ik het 2x per week loop.

 16. Moeilijk zeg… Iets waar veel vrouwen mee te maken hebben…

  1. Ja en veelal kunnen we er gewoon niets aan doen. Beetje opblijven letten wat je eet en drinkt!

 17. Oh ik herken dat gevoel wel ja. Vooral toen ik zwanger werd en dat z’n sporen natuurlijk ook heeft achtergelaten. Daar moest ik wel even aan wennen.

  1. dat is het ook echt, er aan wennen

 18. zegt:

  Toen ik jong was, was ik erg mager (te mager voor groot dame) sinds woon ik in Nederland heb ik best goed aangekomen, gelukkig niet te overdrijven. boven 40kg vind ik het prima.

  1. Gewoon tevreden zijn is ook heel fijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept