Wat is de impact van schermtijd op de ogen van kinderen

wat is de impact van schermtijd op de ogen van kinderen en wat gebeurd er bij een oogtest?

Je komt thuis na een drukke dag werken, je hebt de kinderen opgehaald bij de crèche en moet gaan koken. De kinderen zijn druk en onrustig, je zet ze even voor de televisie of hun tablet zodat jij je ding kan doen. Herken je dit? Je bent zeker niet de enige. Kinderen zitten nu eenmaal gedurende de dag achter een scherm, maar wat is de impact van schermtijd op de ogen van kinderen? En hoe kan je jouw kind voorbereiden op een ogentest? Je leest het hier.

Schermtijd en kinderen

We betrappen ons er allemaal op, we zijn er allemaal toe geneigd, de vele schermtijd. De schermpjes zijn nu eenmaal laagdrempelig en houden jouw kinderen even bezig. En soms is dat wel even fijn, want kinderen bezighouden is nu eenmaal niet altijd een eenvoudige taak. Vooral niet wanneer je ’s avonds thuis komt na een drukke werkdag of in de weekenden en schoolvakanties. Ouders kunnen nu eenmaal geneigd zijn om schermen, zoals televisies, spelconsoles en tablets, te gebruiken als een manier om kinderen af en toe bezig te houden.

De impact van schermtijd op de ogen van kinderen

De impact van schermtijd op de ogen van kinderen is dat steeds meer kinderen bijziend zijn. Nu is het natuurlijk niet zo dat schermtijd alleen voor de ogen van kinderen slecht is. Ook bij volwassenen kan veel schermtijd oogaandoeningen veroorzaken. Denk hierbij aan Computer Vision Syndroom (ook bekend als digitale oogvermoeidheid) of digitaal visueel syndroom.

De gebruikelijke symptomen van Computer Vision Syndroom, voor zowel volwassenen als kinderen, zijn: 

  • oogvermoeidheid: te lang met de ogen naar het scherm kijken zonder voldoende pauzes.
  • droge ogen: droge ogen is een van de meest voorkomende symptomen van CVS. We knipperen minder met onze ogen wanneer we een scherm gebruiken, wat leidt tot verminderde hydratatie van de ogen. 
  • hoofdpijn: het intense licht en de constante druk op onze ogen kunnen hoofdpijn veroorzaken.
  • lichtschuwheid: CVS kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van een overgevoeligheid voor licht.

Waar kan je als ouder nu op letten

Onze zoon kwam toen hij twee jaar was niet door de ogentest bij het consultatiebureau en heeft vanaf zijn derde een bril. Bij hem is het in dit geval erfelijk. Het is dus zeker niet zo dat elk kind met een bril te veel schermtijd heeft. Omdat ik bedacht was op erfelijke oogproblemen bij hem, herkende ik dit al vroeg. Maar waar kan je als ouder nu op letten om te zien of jouw kind gezichtsproblemen heeft?

Dragen familieleden een bril?

Heb jij het idee dat jouw kind zichtproblemen heeft, door te veel schermtijd maar ook omdat dit erfelijk kan zijn, want meerdere familieleden dragen een bril? Vraag dan een oogtest aan bij het consultatiebureau, indien dit niet aangeboden wordt.

Wil je nu weten wat er bij de eerste oogtest van je kind gecontroleerd wordt en hoe dit werkt? Je leest het in de gids:“Hoe werkt een oogtest voor kinderen?”.  

Tekenen van zichtproblemen bij kinderen kunnen zijn:

  • knijpen of veel knipperen met de ogen
  •  speelgoed of tablet te dichtbij vasthouden
  • te dicht bij de tv willen zitten
  • een gekantelde of ongebruikelijke hoofdhouding
  • rode of waterige ogen
  • vaak in de ogen wrijven
  • klachten over hoofdpijn en/of wazig zien
  • gevoeligheid voor licht

Hoe kan je de ogen van kinderen gezond houden

Natuurlijk kan je als ouders niet voorkomen dat kinderen genetisch bepaalde oogproblemen ontwikkelen. Je kan de impact van schermtijd op de ogen van kinderen wel kleiner maken door de volgende tips mee te nemen:

Beperk schermtijd 

Voorkom de oorzaak van digitale oogvermoeidheid door de schermtijd voor kinderen van 1 tot 5 jaar te beperken. Eigenlijk zouden zij tot maximaal één uur per dag schermtijd mogen hebben. Bij kinderen van 6 tot 15 jaar is dit twee uur. En voor baby’s telt dat ze eigenlijk helemaal geen schermtijd moeten hebben.

Stimuleer buitenspelen  

Natuurlijk kan buitenspelen bijziendheid niet genezen, wel kan het jouw kind helpen de progressie te vertragen. Het zonlicht zal het netvlies bereiken wat de afgifte van dopamine stimuleert (wat de verlenging van het oog kan vertragen). Ook betekent buitenspelen dat er geen schermen worden gebruikt. 

3. Zorg voor goede verlichting  

Zorg dat er genoeg licht is in de speelruimte (of studeerkamer bij oudere kinderen) van je kind, vooral bij schrijven, tekenen en lezen is licht belangrijk. Denk ook aan verstelbare bureaulampen met een gerichte lichtbundel en natuurlijk licht. 

Eet gezond 

Was het vroeger niet zo dat ze je vertelde dat wortelen zo goed waren voor je ogen? Nu zit hier echt wel een kern van waarheid in. Fruit, groenten en voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en antioxidanten helpen om de gezondheid van de ogen te ondersteunen. Voedingsmiddelen zoals vette vis (zalm, makreel en sardines) en lijnzaad helpen bij het voorkomen van droge ogen. Lusten kinderen geen vis, dan kan je eventueel kindervitamines met Omega 3 geven.

Vitamine E is goed voor de ogen. Deze vitamine is te vinden in noten, zaden en spinazie. 

Vitamine A is ook essentieel voor het behouden van goed zicht en een gezond netvlies. Deze vitamine is te vinden in voedingsmiddelen zoals wortels, zoete aardappelen, spinazie en andere bladgroenten. 

Goed water drinken is belangrijk, ook voor kinderen, want hydratatie is cruciaal voor de algehele gezondheid, inclusief de gezondheid van de ogen. 

Geef ook je kinderen een zonnebril  

Voor jezelf heb je vaak wel een goede zonnebril, maar ook voor kinderen is een goede zonnebril belangrijk. Langdurige blootstelling aan uv-stralen kan tenslotte schade toebrengen aan de structuren van het oog. Kies een leuke zonnebril die ze met plezier dragen en heeft je kind een bril, koop dan een opzet zonnebril.

Slaap is ontzettend belangrijk  

Slaap is belangrijk en speelt een cruciale rol bij het laten rusten en herstellen van de ogen na dagelijkse activiteiten. Ook zorgt slaap ervoor dat je tijdens je diepe slaap de ogen rusten en  tranen produceren die weer helpen om de ogen vochtig en verfrist te houden.

Hoeveel slaap heeft een kind nodig

Afhankelijk van de leeftijd wordt aanbevolen dat kinderen de volgende hoeveelheid slaap krijgen: 

  • Baby’s (4-12 maanden): 12-16 uur per dag (inclusief dutjes)
  • Peuters (1-2 jaar): 11-14 uur per dag (inclusief dutjes)
  • Kleuters (3-5 jaar): 10-13 uur per dag (inclusief dutjes)  
  • Schoolgaande kinderen (6-12 jaar): 9-12 uur per dag 

Ogen, zicht en zichtproblemen

De impact van schermtijd op de ogen van kinderen is een belangrijk punt om in de gaten te houden. Wel is het niet zo dat alle kinderen of volwassenen met een bril te lang achter het scherm zitten. Dit kan ook een oogziekte, ouderdom of erfelijkheid zijn. En ondanks dat ik een oogziekte heb en zonder lenzen ontzettend slecht zie, zijn bovenstaande adviezen ook zinvol voor mij. Omdat ik veel achter de laptop zit, heb ik regelmatig last van droge ogen. Ik hou me dan ook altijd aan de regel 20-20-20. 20 minuten aan de laptop, 20 seconden even de blik naar buiten en elke dag minimaal 20 minuten naar buiten voor de frisse lucht.

Laat je ogen regelmatig checken, ook wanneer je boven de 40 bent.

handtekening Lodi blogger en copywriter

 foto lodiblogt/ informatie persbericht bravebison

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

  1. Wat een fantastisch werk heb je geleverd met deze blogpost! Het is zo waardevol dat je de tijd neemt om ouders te informeren over de impact van schermtijd op de ogen van kinderen. Je tips zijn heel praktisch en makkelijk toe te passen. Vooral de 20-20-20 regel spreekt me erg aan.

    1. zegt:

      Dank je wel voor je reactie, de 20-20-20 regel is makkelijk uit te voeren en waardevol voor je ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept