Glasvochttroebelingen in de ogen- de oorzaken en mogelijke behandeling

Glasvochttroebelingen, wat is het, hoe kom je er aan en wat kan je doen.

Misschien herken je het wel, vlekken, stippen of vormen die in het glasvocht van jouw oog voorkomen. Glasvochttroebelingen heet dit. Meestal drijven deze vlekken af bij een oogbeweging, maar je kan ook het idee hebben dat ze stilstaan en ze kunnen duidelijker zichtbaar worden wanneer je naar een heldere achtergrond zoals de lucht kijkt. Herken je dit? Wat is het, hoe ontstaan het en hoe kom je er op een natuurlijke wijze vanaf? Je leest het hier.

Je ogen zijn zo belangrijk

Omdat ik zelf dagelijks te maken heb met problemen aan mijn ogen, door een oogziekte, verwonding en ontsteking, is mijn belangstelling voor artikelen over dit onderwerp groot. Vandaar dat ik dit artikel over glasvertroebeling in het oog, met informatie van Vision Direct graag deel.

Glasvochttroebelingen, wat is de oorzaak

Glasvertroebeling, misschien herken je het wel, zwarte schaduwen op het netvlies. Wat is nu de oorzaak van glasvochtvertroebeling? Eigenlijk is het zo dat de kleine strengen in het glasvocht (de gelachtige substantie van het oog) uit elkaar getrokken worden. Deze strengen werpen zwarte schaduwen op het netvlies. Je ziet deze schaduwen als het ware in je gezichtsveld rondzweven, daarom worden ze ook wel ‘floaters’ (drijvers) genoemd.

Ze kunnen worden veroorzaakt door letsel aan het oog, ontstekingen of door complicaties door aandoeningen zoals diabetes en hoge bloeddruk. Bezoek een oogarts als je een plotselinge toename van glasvochttroebelingen opmerkt.

Leeftijdsgebonden veranderingen

Meestal houden glasvochttroebelingen in het oog verband met leeftijdsgebonden veranderingen. Logisch, want jouw ogen verliezen hun elasticiteit in de loop der jaren. De meeste mensen zullen daarom op een bepaald moment in hun leven met deze kwaal aan hun ogen te maken kunnen krijgen.

Digitaal vermoeide ogen kunnen de kans vergroten

Het zal je niet verbazen dat Nederlanders gemiddeld 5,5 uur per dag achter een beeldscherm doorbrengen. Dit kan ook betekenen dat je tijdens of na het gebruik van een digitaal apparaat glasvochttroebelingen opmerkt in jouw ogen. De naam Computer Vision Syndroom houdt hier dan ook weer verband mee.

De term Computer Vision Syndroom verwijst naar een groep symptomen die je kunt ervaren na langdurige blootstelling aan beeldschermen. Glasvochttroebelingen worden niet veroorzaakt door overmatige schermtijd, laat dat voorop staan, wel kunnen ze prominenter verschijnen als jouw ogen moe worden van het staren naar een helder scherm.

Andere symptomen zijn: droogheid, hoofdpijn en wazig zien.

Meer kans op glasvertroebeling bij hoge bijziendheid

Mensen met bijziendheid hebben meer kans op glasvochttroebelingen, vooral mensen met hoge bijziendheid. Dit vanwege de anatomie van het oogbal. Een bijziend oog is namelijk langer dan een oog zonder bijziendheid. Als gevolg hiervan worden het netvlies en het glasvocht van het oog een beetje uitgerekt, waardoor het risico groter wordt dat de glasvochtstrengen uitrekken en de schaduwen ontstaan die we glasvochttroebelingen noemen.

Op natuurlijke wijze van glasvochttroebelingen afkomen

Glasvochttroebelingen kunnen als minder hinderlijk worden ervaren, naarmate de hersenen leren ze te negeren. Dit kan voor sommige mensen lastig zijn en in dergelijke gevallen is het raadzaam om je opticien te raadplegen.

Ernstige gevallen van glasvochttroebelingen kunnen chirurgisch gecorrigeerd worden, dit is echter niet zonder risico. Net als bij elk deel van het lichaam kunnen we onze gezonde gewoonten aanwennen om de gezondheid van de ogen te behouden.

Neem vitamines en eet voedsel speciaal voor je ogen

Vitaminen die rijk zijn aan luteïne en zeaxanthine en die in grote hoeveelheden voorkomen in bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, kunnen helpen bij het behoud van de gezondheid van de ogen. Sommige onderzoeken suggereren ook dat vitamine A en D, plus omega-3-vetzuren, kunnen helpen bij het smeren van de ogen en het verminderen van symptomen van droge ogen.

Sommige voedingsmiddelen die omega-3-vetzuren bevatten zijn:

  • Zalm (2.150 mg per portie)
  • Chiazaden (5.050 mg per portie)
  • Makreel (4.580 mg per portie)
  • Walnoten (2.570 mg per portie)

Houd je ogen gehydrateerd

Het gebruik van oogdruppels, vooral als je contactlenzen draagt, kan de symptomen van droge ogen bestrijden. Droge ogen kunnen extra aanwezig zijn wanneer de verwarming aan staat. Oogdruppels zijn zonder recept verkrijgbaar in apotheken, supermarkten en online.

Als jij gehydrateerd bent, zijn je ogen dat ook

Het is ook belangrijk om gehydrateerd te blijven om je ogen te helpen hydrateren. Volwassenen moeten minimaal 2 liter (of 6-8 glazen) water per dag drinken

Breng minder tijd achter een scherm door

We weten het allemaal zo goed, breng minder tijd door achter het scherm. De hele dag zijn onze ogen druk met telefoons, tablets en computerschermen. Het kan helpen om onze tijd op dergelijke apparaten te minimaliseren door regelmatig pauzes te nemen en bepaalde veranderingen door te voeren, zoals het aanpassen van de schermhelderheid en het contrast.

Je kunt ook de 20-20-regel in je dagelijkse routine opnemen. Na twintig minuten achter het beeldscherm neem je even twintig seconden vrij en kijk je van je af, door het raam ver weg. Geef jouw ogen even rust.

Denk aan je ogen

Afgelopen september ben ik terechtgekomen in het Oogziekenhuis in Rotterdam, dit omdat ik een hoornvliesontsteking heb door een parasiet. Nu is dit altijd naar, alleen omdat ik niet zonder lenzen kan, was dit extra moeilijk. Ik heb vijf maanden niets tot erg slecht kunnen zien en naast dat dit een lastige periode geweest is, ben ik momenteel nog steeds afhankelijk van oogdruppels. Mede door mijn eigen ervaringen met de ziekte Keratoconus en de recente gebeurtenissen ben ik me meer en meer bewust geworden van het feit hoe belangrijk je ogen voor je zijn. Zorg goed voor ze, dan zorgen zij voor jou!

Lees ook: Ogen laten checken na je 40ste, waarom dit zo belangrijk is

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto lodiblogt/ tekst informatie uit persbericht Brave Bison

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept