Ogen laten checken na je 40ste, waarom dit zo belangrijk is

Ogen laten checken na je 40ste, waarom dit zo belangrijk is

Hoe ouder we worden hoe vaker we zeggen; ‘als ik een boek lees, kan ik de letters steeds minder goed lezen.’ Toch is je ogen laten checken niet iets wat men vaak doet. Ook niet na ons 40ste. En waarom eigenlijk niet? Waarom blijven lopen met hoofdpijn, slecht zicht en droge ogen?

Help mijn armen zijn te kort

Zelf ben ik een lenzen drager, ik draag medische lenzen omdat ik de oogziekte keratoconus heb, nu zie ik zonder lenzen niks en met, kan ik aardig functioneren. Elk jaar moet ik nieuwe lenzen en omdat mijn zicht steeds verandert laat ik mijn ogen checken in het ziekenhuis. De nieuwe lenzen die ik krijg zijn moeilijk te maken en deze passen niet altijd meteen goed. Zo ook de laatste keer. In de verte kon ik goed zien, maar dichtbij zag ik niks. Oftewel wanneer ik een boek wilde lezen, kon ik geen letter meer lezen. En toen kwam het verhaal dat ik naast mijn lenzen misschien ook een (lees) bril zal moeten hebben, dit heeft niks met mijn oogziekte te maken, maar puur met mijn leeftijd.

Je ogen veranderen

Na je 40ste kan verziendheid door ouderdom ontstaan lees ik online. En als ik om me heen kijk, zie ik dit. Ik zie leeftijdsgenoten met een bril en dan alleen voor het lezen of voor het autorijden, maar ze hebben er wel wel een. Deze verslechtering van je ogen is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces. Het probleem is best gemakkelijk te verhelpen met een leesbril of bifocale bril. En als je er tegen opziet een bril te dragen dan kan je ook altijd kiezen voor contact lenzen.

Minder traanvocht

Wist jij dat na je veertigste de productie van traanvocht ook minder wordt? Dit komt vooral voor bij vrouwen na de menopauze. Door mijn lenzen heb ik hier ook last van. Wat ik zelf gebruik, zeker wanneer thuis de kachel aanstaat in de winter, zijn kunstmatige oogdruppels. Ik heb speciale druppels die met lenzen kunnen, deze en normale druppels voor droge ogen koop je gewoon bij de drogist. Ik vind het zelf erg prettig om af en toe even mijn ogen iets vochtiger te kunnen maken.

Je ogen laten checken

Merk jij dat je vaak hoofdpijn hebt, je de kleine letters steeds slechter kan lezen en je droge ogen hebt? Laat je ogen controleren bij de opticien of probeer eens van die goedkope drogisterij brilletjes. Waarschijnlijk heb je helemaal niet een hele sterke min of plus nodig, maar zal het je net helpen.

foto lodiblogt/ affiliate link

Meer artikelen


Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

3 reacties

  1. zegt:

    Op de één of andere manier is het voor veel mensen een hoge drempel, om hun ogen te laten testen. Geen idee waarom eigenlijk. En ik ben helemaal met je eens dat het heel belangrijk is om het wel (op tijd) te laten nakijken.
    Ik heb zelf al sinds mijn twaalfde een plusbril. Die gebruik ik niet alleen voor het lezen, maar ik moet hem heel de dag op. Sinds kort (ben nu 32) heb ik een soort leesgedeelte erin, maar officieel mag ik het niet zo noemen en het het leesondersteuning. Ik merk het altijd gelijk als er iets veranderd is qua sterkte. Dus ja, ik laat ook nieuwe glazen zetten als het maar 0.25 scheelt. Geeft mij namelijk heel veel meer kijkcomfort.

  2. ik zat verleden jaar in die fase. Eerst alles ontkend maar ik kon er niet meer onderuit komen. En nu kan ik niet meer zonder leesbril.

  3. Ik wacht meestal tot ik niet meer goed kan zien, en dan ga ik naar de opticien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept