Hoe wordt de waarde van jouw goudbaar bepaald?

Hoe wordt de waarde van jouw goudbaar bepaald?


Er zijn vandaag de dag steeds meer mensen die hun geld beleggen. Dit komt vooral doordat het je niet of nauwelijks iets oplevert als je jouw geld op de bank laat staan. Sommige mensen die willen beleggen kopen aandelen, terwijl anderen hun geld liever in goud steken. Hoe wordt de waarde van jouw goudbaar bepaald?

De waarde van jouw goudbaar

In vergelijking met aandelen is de goudprijs minder grillig. Hierdoor loop je weinig risico als je in goud investeert. Heb je geïnvesteerd in goud? Dan bezit je mogelijk wel één of meerdere goudbaren. Het kan zijn dat je zo’n goudstaaf wilt verkopen, bijvoorbeeld omdat je geld nodig hebt. Hoeveel je voor jouw goudbaar krijgt, is afhankelijk van een aantal factoren. Wij vertellen je hier hoe de waarde bepaald wordt.

Aantal karaat

Er zijn mensen die denken dat iedere goudbaar evenveel waard is, maar dat is een misvatting. De ene goudbaar kan namelijk aanzienlijk meer waard zijn dan de andere. Om de waarde van jou goudstaaf te bepalen, wordt er allereerst gekeken naar het aantal karaat. Je kunt bijvoorbeeld een goudbaar van 8 karaats goud in jouw bezit hebben, maar ook van 24 karaats goud. Hoe hoger het aantal karaat, des te meer jouw goudbaar waard is.

Als je een goudbaar van 24 karaats goud hebt, bezit je 99,99 procent puur goud. Wanneer je hier afstand van doet, levert de goudbaar jou hoe dan ook een leuk bedrag op. Naast 8 en 24 karaat kennen we ook 14, 18 of 22 karaats goud. Reken je daarom niet te snel rijk, maar achterhaal eerst het aantal karaat van jouw goudbaar.

Gewicht

Wie denkt dat de waarde van een goudbaar alleen bepaald wordt door het aantal karaat, heeft het mis. Het gewicht speelt namelijk ook een belangrijke rol. Ook voor wat betreft het gewicht geldt weer dat goudbaren behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. Zo kun je bijvoorbeeld een goudbaar van 1 gram hebben, maar er zijn ook kilobaren (1000 gram). Andere bekende goudbaar gewichten zijn 2,5, 5, 10, 20, 31,1, 50, 100, 250 en 500 gram. Daarnaast zijn er ook goudstaven van 12,5 kilo. Dergelijke goudbaren liggen voornamelijk opgeslagen in de kluizen van banken. Hoe zwaarder jouw goudbaar is, des te meer geld deze waard is.

Goudprijs

Naast het aantal karaat en het gewicht bepaalt de goudprijs hoeveel geld jouw goudbaar waard is. Goud wordt vaak bestempeld als een belegging met een laag risicogehalte, maar toch kan de prijs van goud behoorlijk fluctueren. Op de korte termijn zijn de verschillen niet bijzonder groot, maar als we naar de lange termijn kijken kan de goudprijs per kilo duizenden tot tienduizenden euro’s verschillen. Wil je jouw goudbaar verkopen? Kijk dan altijd wat er op dit moment betaald wordt voor een kilo goud. Is de prijs de laatste tijd (flink) gedaald? Dan kun je besluiten om nog even te wachten met de verkoop van jouw goudbaar.

Laat een goudbaar altijd taxeren

Er zijn mensen die zelf proberen om de waarde van hun goudbaar te achterhalen. Dit kan, maar wij raden dit ten zeerste af. Waarom? Omdat je mogelijk een verkeerde inschatting maakt, waardoor je de waarde van jouw goudbaar te laag inschat. Laat jouw goud daarom altijd taxeren door een specialist op het gebied van goud inkoop, zoals Goudwisselkantoor. Nadat zij jouw goudbaar getaxeerd hebben, brengen ze een bod uit. Als dit bod jou aanstaat, kun je het goud direct verkopen. Goudwisselkantoor betaalt het geboden bedrag direct contant uit, waardoor je nooit hoeft te wachten op jouw geld.

foto pixabay

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

1 reactie

  1. Het bepalen van de waarde van een goudbaar lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld, maar met de juiste informatie is het een stuk duidelijker. Het aantal karaat, het gewicht en de huidige goudprijs spelen allemaal een cruciale rol bij het vaststellen van de waarde. Het advies om een specialist in goud inkoop, zoals Goudwisselkantoor, te raadplegen voor een nauwkeurige taxatie is absoluut verstandig. Bedankt voor het delen van dit artikel!

    Met vriendelijke groet,

    Felix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept