Tips: Hoe kies je een goede zonnebril?

hoe kies je een goede zonnebril?

Eigenlijk moeten we allemaal een goede zonnebril hebben, tenslotte zijn onze ogen zo belangrijk voor ons. Maar een goede zonnebril kopen is best lastig. Want welke glazen kies je? Of welk montuur?

Een oogziekte

Vanaf dat ik een jaar of vijf was tot mijn tiende droeg ik een bril. Toen ik zestien was vertelde ik mijn ouders zo vaak hoofdpijn te hebben en slecht het bord op school te kunnen lezen. Ze namen me mee naar de oogarts en ik kreeg een bril. Het moment dat ik deze opzette en naar buiten keek, vergeet ik nooit meer. Ik zag blaadjes aan de bomen en ook nog eens zo scherp, dat was lang geleden. Een paar maanden later vertelde ik mijn ouders dat ik weer moeite had met het bord lezen. Ze twijfelden even, aangezien ik toch net een bril had, maar namen me toen mee naar de oogarts. Hier bleek dat ik de oogziekte Keratoconus had.

Keratoconus

Bij Keratoconus heb je – even makkelijk gezegd – geen rond hoornvlies maar deze is ovaal. Keratoconus is progressief en meestal aan beide ogen.Toen ik zeventien was, had je nog geen internet. Het weinige aan informatie wat de oogarts mij vertelde was dat een bril niet zou werken en ik harde lenzen moest hebben, vaak op controle moest komen en het proces van verslechtering tot mijn veertigste zou duren. Ik wist toen nog niet wat dit inhield en hoe dit mijn leven zou beïnvloeden. Tot ik elk jaar nieuwe lenzen moest omdat mijn zicht weer was verslechterd, toen besefte ik dat dit toch wel echt serieus was. Maar wat heeft een zonnebril hier mee te maken?

Altijd een zonnebril op

Wat ik toen nog niet wist, was dat met keratoconus – en het snelle verslechteren van mijn zicht- ook lichtschuw een van de symptomen is. Ik droeg altijd een zonnebril. Bij zon, maar ook bij sneeuw of als het regende. Ik heb me hier echt wel een ‘vreemd’ door gevoeld. Het idee gehad dat men wel niet zou denken. Pas toen er Internet kwam en ik meer en meer te weten kwam over keratoconus, besefte ik, wat hier allemaal bij kwam kijken en dat ik dus echt niet gek was. Dat ik die zonnebril ook echt nodig had.

Kinderen en zonnebrillen

Ik kocht mijn zonnenbril altijd voor een euro, net als ik er een nodig had. Dacht hier eigenlijk niet over na. Ik ging nog al vaak op mijn bril zitten, hij viel of raakte beschadigd. Mijn kinderen daarin tegen kregen van mij meteen hele goede zonnebrillen, tenslotte is een goede bescherming voor hun ogen zo belangrijk. Pas toen ik meer en meer las over goede zonnebrillen, met bepaalde glazen en kleuren die veel gebruikt werden door mensen met dezelfde oogziekte, ging ik me hier in verdiepen. Maar niet alleen voor mij is een goede zonnebril goed, ook voor jou is een bril met goede glazen en goed montuur iets om goed over na te denken. Tenslotte zijn je ogen zo belangrijk, waarom zouden we die niet goed beschermen?

Een passende zonnebril

Ik heb nu sclerale lenzen, dit zijn vormstabiele lenzen die geheel op mijn ogen zijn aangepast, zonder lenzen zie ik niets en een bril kan ik niet dragen, aangezien ze geen glazen voor mijn sterkte kunnen maken. Ik ben dus geheel afhankelijk van mijn lenzen. Elke ochtend is het een struggle om ze in te krijgen, maar wat ben ik blij dat ik ze heb. Samen met mijn zonnebril zorgen ze er voor dat ik goed kan functioneren en auto kan rijden. Toen ik eenmaal besefte dat ik af moest van die goedkope zonnebrillen en eens op zoek moest naar een goed exemplaar was zocht ik de informatie online.

Online brillen kopen

Brillen en zonnebrillen kopen we tegenwoordig steeds vaker online. Dat kan ook makkelijk, want met de moderne techniek kan dit ook. Het is niet meer altijd nodig om naar een winkel te gaan om te passen en het voordeel is dat je hier tegenwoordig vrij in bent. Door op de site een foto te plaatsen van je gezicht en hier de bril op te zetten, zie je meteen hoe deze staat. Ideaal, zeker wanneer je zonder bril niets ziet. Naast een gewone bril, kan dit met een zonnebril ook en dan is het ook belangrijk goed te kijken voor welke gazen je kiest. Zelf heb ik bewust gekozen voor bruine gepolariseerde glazen, omdat ik mijn zonnebril ook vaak in de winter of bij regen met auto rijden draag. Gepolariseerde glazen hebben een extra filter die ervoor zorgt dat uw ogen beschermd worden tegen reflecterend licht, ideaal als je net als ik snel last heb van het licht. Maar je kan ook kiezen voor klassieke glazen, die beschermen maar tegelijkertijd elegant ogen. Er is zoveel keus en door te kijken hoe ze je staan, weet je ook welk montuur leuk staat.

Genoeg om over na te denken dus, wanneer je een nieuwe zonnebril gaat kopen.

Waar let jij op bij het kopen van een zonnebril?

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto lodiblogt

 
Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

20 reacties

 1. zegt:

  Heftig, als je zo jong elk jaar merkt dat je ogen zo achteruit gaan. En ik snap wel dat je je soms vreemd voelde met een zonnebril op. Tegenwoordig hoort een zonnebril helemaal thuis in ’t straatbeeld, maar dat is lang anders geweest. Ik heb een paar jaar geleden een zonnebril op sterkte gekocht. Daarvoor zat ik altijd te tobben met een goedkope bril die ik dan over m’n gewone bril opzette. Ik merkte dat ik vooral in de auto toch wel liefst altijd mijn zonnebril draag. Sinds ik de zonnebril op sterkte heb, heb ik ‘m ook echt heel veel gebruikt. Ik ben er heel blij mee en het was de investering zeker waard.

  1. Mandy zegt:

   Wat heftig! Kan je zien hoeveel er wel positief veranderd is met internet er bij, dat je door internet meer over de oogziekte te weten kwam. Kan me voorstellen dat je je heel vreemd hebt gevoeld maar niks geks aan! Mensen hebben altijd wel een vooroordeel. Zelf ben ik niet zo van de zonnebrillen, draag ze echt nooit..

 2. zegt:

  Voor Bergfamilie doen wij ieder jaar een outdoor zonnebril test, dit jaar hebben de zonnebrillen van Sinner ons enorm verrast. Comfortabel, mooi design, veilig en super scherp geprijsd!
  Zeker het proberen waard.

 3. zegt:

  Goeie tips lodi! Ik koop ook meestal een zonnebril met zo’n extra filter erin. Ik heb snel last van mijn ogen op zonnige dagen, dus ik koop nooit zonnebrillen voor een paar euro.

 4. Wat vervelend zeg! Ik hou zelf niet zo van brillen en dus ook zonnebrillen, ik vind het vervelend zitten zo op m’n neus, ik kan er niet aan wennen. En zonnebrillen staan totaal niet bij mij haha. Ik heb wel een hoedenhoofd maar geen brillenhoofd. In de auto gebruik ik wel altijd mijn bril en die is gelukkig ook beschermd tegen uv straling. Binnenkort ga ik wel een nieuwe zonnebril op sterkte bestellen met alles erop en eraan. 🙂

 5. ik herken die vreugde van ineens goed kunnen zien, omdat je een bril ophebt! Maar wat een triest einde van je verhaal. Kan me best voorstellen dat het echt niet altijd leuk is, om zovaak een zonnebril te moeten dragen

 6. zegt:

  Sommige mensen kunnen elke bril hebben. Ik heb zelf altijd een kleinere bril nodig met rechte glazen.

 7. zegt:

  Oh jeetje zeg, dat is echt wel ingrijpend in je leven. Je ogen zijn zo iets kostbaars! Ik ben 43 en kan een boek van dichtbij niet meer goed lezen en dat vond ik al schrikken. Je denkt eigenlijk dat alles altijd blijft zoals je het kent, maar dat is echt niet zo. Laat staan als je het van kinds af aan al mee moet maken. Sterkte Lodi! ❤️

  1. zegt:

   dank je

 8. Wat lijkt me dat lastig, om altijd een zonnebril te dragen. Ik vind het altijd erg lastig om het juiste model te vinden, omdat ik echt een heel klein hoofd heb.

 9. Frederique zegt:

  Wat naar zeg. Gelukkig heb je nu die goede lenzen! En wat herkenbaar dat je voor je kinderen wel een goede zonnebril koopt en niet voor jezelf. Ik heb nu goedkope zonnebrillen maar vroeger had ik echt goede (dure) en ik merk het verschil echt. Het is echt een kwestie van geld want anders wist ik het wel!

 10. zegt:

  Dat hij niet van kunstof is zweet en glijdt enorm van de neus af

 11. zegt:

  Oh jeetje wat een, op zijn zachtst gezegd, vervelende oogziekte is dit. Wel bijzonder dat het tot aan je 40e aanhield en dat het nu stabiel is. Of is dit niet het geval?

  Ik vind het belangrijk dat de bril goed en fijn zit. Niet gaat zweten of te groot is waardoor hij steeds afglijd. Zo vervelend. Ik draag hem eigenlijk alleen als ik begin te knijpen met mijn ogen. Het liefst heb ik niets op mijn hoofd.

  1. zegt:

   Klopt, het is nu al een paar jaar stabiel. Heel apart dat ze dertig jaar geleden al wisten dat het zo rond je 40ste stabiel zou zijn.

 12. zegt:

  Ik heb er al jaren eentje op sterkte. Laatst een nieuwe gekocht, want de zonnebril moest ook varifocaal, anders kon ik de navigatie niet meer volgen… oeps. 😛

 13. Dat is heftig! Ik koop eerlijk gezegd ook altijd een goedkope zonnebril.

 14. Karin zegt:

  wat vervelend! Maar toch ook wel een deeltje herkenbaar; ik kocht eerst RayBan brillen voor mijn dochters en toen pas voor mij, ik draag mijn zonnebril bijna altijd als ik buiten ben en zonder lenzen zie ik ook echt niets. Maar een oogziekte is natuurlijk nog veel vervelender. Voor mij is het belangrijk dat de bril groot genoeg is (maar niet overdreven), hij moet gepolariseerd zijn en geen voetjes, want die blijven in mijn haar hangen. Ik draag hem namelijk ook vaak op mijn hoofd.

 15. zegt:

  Ik heb me al wel vaker afgevraagd waarom sommige mensen toch een zonnebril dragen als er geen zon is – zou daarmee te maken kunnen hebben uiteraard 🙂

 16. Wat heftig die Keratoconus! Zelf draag ik eigenlijk alleen een zonnebril in de auto en daar is ie voor mij echt onmisbaar!

 17. Ik heb eigenlijk geen zonnebril. Ook omdat ik of lenzen draag of een bril om te kunnen zien. En als ik mijn lenzen in heb wil ik niet alsnog een bril op. En als ik mijn bril op heb kan ik geen zonnebril op. Wel draag ik vaak een zonnehoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept