Gezondheid Persoonlijk

De OrCam MyEye. Hoe blinden en slechtzienden kunnen lezen

Hoe blinden en kunnen lezen! Zo stond de aankondiging op Nu.nl. Nou is dit wel heel groots gezegd. Maar toch zit er een kern van waarheid in. Slechtziend met goede lenzen, zo noem ik me zelf meestal maar. Zonder lenzen zie ik niets en met lenzen kan ik goed mee draaien in de maatschappij. Nu ik tijdelijk een lens uit moet laten, merk ik weer hoe moeilijk het is om niet alles goed te kunnen zien. Nou is dit nog niks vergeleken met anderen. Al jaren lees ik mee met de ontwikkelingen van lenzen en brillen. Juist hierom vond ik het zo gaaf om aanwezig te zijn bij de introductie van de OrCam MyEye.

Al vijfentwintig jaar

Al ruim vijf en twintig jaar heb ik problemen met mijn ogen. Begon ik al heel jong met een bril, de  klachten werden rond de pubertijd steeds erger. Op mijn zeventiende kreeg ik van de oogarts de diagnose ‘keratoconus’ te horen. Keratoconus is een aandoening waarbij de normale vorm van het hoornvlies verandert. Bij keratoconus is het hoornvlies minder stevig dan gewoonlijk, wat leidt tot verandering van de vorm. De vorm wordt dan kegelvormig, in plaats van bolvormig. Keratoconus begint meestal in de puberteit en komt in de meeste gevallen aan beide ogen voor. De aandoening neemt over het algemeen langzaam toe.

Ontwikkelingen rondom lenzen

Toen ik zeventien was, was er nog geen informatie te vinden op internet. Ik droeg jaren lang niet goed passende harde lenzen. Tot ik na twintig jaar Sclerale lenzen kreeg. Deze lenzen zorgen er voor dat  ik alles redelijk goed kan zien. In de loop der tijd zijn er naast deze lenzen ook andere mogelijkheden gevonden, die het proces kunnen vertragen of stop zetten. In mijn tijd was dit niet, maar ik heb altijd met veel belangstelling deze ontwikkelingen mee zitten kijken. Juist omdat ik niet weet of een van mijn kinderen misschien ook deze ziekte heeft.

myeye

Sclerale lenzen

Nu ik -door ontstoken bloedvaten in mijn oog- een langere tijd mijn lens niet in mag, merk ik weer wat ik geholpen ben met deze lenzen. Ik zie nu weinig en dit belemmert me in het dagelijks leven. Hoe moet dit wel niet zijn voor blinden en slechtzienden. Een vraag die ik me na het pers event van de OrCam MyEye steeds vaker afvraag. Vorige week werd de OrCam MyEye aan de pers en publiek voorgesteld. Ik was hier, samen met mijn kinderen, bij aanwezig. Ook waren hier ervaringsdeskundige bij, die vertelde wat ze van de Orcam MyEye vonden. Maar eerst bij het begin beginnen. Want wat is de OrCam MyEye?

Wat is de OrCam MyEye.

De OrCam MyEye is een intelligente camera, ontworpen voor mensen die blind of slechtziend zijn. De OrCam MyEye is gebruiksvriendelijk, het reageert op eenvoudige gebaren. Je kan kranten, boeken, borden of etiketten lezen. Het herkent -eerder opgeslagen- gezichten en herkent bijvoorbeeld bankbiljetten en creditcards.

De OrCam MyEye is een kleine magneet die je aan de zijkant van je bril plaatst. Met een snoer is deze verbonden aan een kastje zo groot als een smartphone. De OrCam MyEye reageert op aanwijzingen van je vinger.

myeye

Met een vinger beweging

Ste je wijst met je vinger naar een straatnaam bord. Je hoort dan de klik alsof er een foto wordt gemaakt en de OrCam MyEye vertelt wat er staat. Op deze manier worden ook bladzijdes voorgelezen. Volgens de twee ervaringsdeskundigen die deze dag vertelden hoe ze Orcam MyEye ervaren hadden, leest het goed de teksten voor. Je kan kiezen voor een man- of vrouwenstem. Via een oordopje dat je aan de magneet kan koppelen, kan je er ook voor kiezen dat alleen jij de stem hoort.

myeye

Wat wij er van vonden.

Op weg naar Houten, waar de presentatie werd gegeven, verzonnen wij van alles over de pratende bril. Wij ( de jongens en ik) dachten dat je rond kon lopen met deze bril en dat je precies zou vertellen wat je zag. Dat bleek nog een beetje te ver vooruit gedacht. Je moet nog wel aanwijzen wat je voorgelezen wilt hebben. Verder klopt onze verwachting aardig en het zal me niets verbazen dat dit in de verre toekomst nog wel zal komen. Ik ben echt blij verrast over deze ontwikkeling en vond het prachtig om te zien -en te horen- hoe enthousiast hier over gesproken werd. In het volgende filmpje kan je zien hoe Maaike Bennink ( internationaal slalom-skiester) de OrCam MyEye uitprobeerde en laat zien wat ze er allemaal mee kon doen.

Ik denk dat deze innovatie op het gebied van zien voor blinden en slechtzienden echt super is en ik kan me voorstellen dat deze pratende bril in de toekomst nog veel meer zal kunnen. Veel blinden en slechtzienden zullen veel onafhankelijker en zelfstandiger kunnen worden door deze bril en ik? Ik blijf het allemaal volgen.

De OrCam MyEye. Hoe blinden en slechtzienden kunnen lezen

Meer weten over de OrCam MyEye? Neem dan contact op met slechtzienden.nl

31 thoughts on “De OrCam MyEye. Hoe blinden en slechtzienden kunnen lezen”

  1. Wat een gave uitvinding. Ook erg benieuwd hoe dit er in de toekomst uit gaat zien. Hopelijk kun je zelf snel je eigen lenzen weer dragen. Lijkt me inderdaad super lastig!

  2. Als ik dit lees dan klinkt het bijna als een spionagebril, haha. Wel tof dat dit soort techniek ook in de lift zit en er dus wel mogelijkheden zijn voor blinden en slechtzienden.

  3. Wat een gave uitvinding zeg! Ik mocht ook een tijdje mijn lenzen niet in, en mijn ogen gingen hard achteruit. gelukkig is dta weer beter, maar daar denk je dan wel over na

  4. Geweldige uitvinding en zoals die man in het filmpje al zegt: dit hoort in de verzekering te zitten. Belachelijk als dit niet wordt vergoed. De techniek vooruit, dat is echt fantastisch.

    1. Graag zou ik op de hoogte gehouden willen worden van de vergoedingsmogelijkheden voor deze Orcam bril Ken iemand die door een auto immuun ziekte van de ene dag op de andere blind werd en wil graag helpen, maar enige ondersteuning van zorgverzekeraar gemeente of….. zou welkom zijn

  5. Graag zou ik op de hoogte gehouden willen worden van de vergoedingsmogelijkheden voor deze Orcam bril Ken iemand die door een auto immuun ziekte van de ene dag op de andere blind werd en wil graag helpen, maar enige ondersteuning van zorgverzekeraar gemeente of….. zou welkom zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *