bril
Gezondheid Kleuter Schoolkind

Hoe we een passende bril vonden voor onze zoon

Drie jaar was de oudste toen hij zijn eerste bril kreeg. We kwamen bij het consultatiebureau en eigenlijk meteen was duidelijk dat hij slecht zag. Omdat ik zelf een oogziekte heb en we vrij snel na de afspraak bij de arts voor langere tijd op reis gingen, mochten we meteen naar de oogarts. Hier bleek hij +2 en +6  te hebben. Wij gingen op zoek naar een bril. Ondertussen is hij tien en zijn wij experts in brillen kopen.

Al wel gezien

Hoe jong hij was, ik had wel het idee dat hij het allemaal niet zo goed zag. Hoe? Hij ging mij altijd veel te dicht bij de televisite zitten. Nu hebben wel meer kinderen dit, maar onze oudste kroop wel echt in de beeldbuis. Toen hij drie was en we bij de arts van het consultatie  bureau kwamen, werd hij getest. Hij zag met een oog prima, maar met het andere oog echt geen tekstje op de muur. Omdat ik zelf op jonge leeftijd al een bril had en met mijn pubertijd een oogziekte bleek te hebben, maar ook omdat we vlak na deze afspraak voor zeven maanden op  reis gingen, mochten we meteen door naar de oogarts.

Een bril en plakker

Hier werd al meteen duidelijk dat hij slecht zag. Met zijn ‘goede oog’ moest bij glazen +2 hebben en met zijn ‘slechte oog’ +6. Ook moest hij elke dag een aantal uren een plakker op zijn oog.

Een bril kopen

Vol goede moed gingen we naar de brillenwinkel. We besloten naar een goedkopere brillenwinkel te gaan, omdat we dachten hier prima te slagen. En dat was ook het geval. Wel was er nog even strijd aangezien wij de rode bril zo goed vonden staan, maar de zoon persè een blauwe bril wilde. Dat hij deze echt nodig had was meteen duidelijk. Zodra de bril in huis was, zette hij deze op en zette hem pas weer af wanneer hij naar bed ging. Er was geen strijd over. Wat zeer prettig was.

Goedkoop is duurkoop

Onlangs schreef ik al een artikel over het feit dat ik vroeger veel goedkope schoenen kocht, maar tegenwoordig toch voor de duurdere en kwalitatief betere schoenen ga, kwaliteit boven kwantiteit. De eerste vier jaren gingen er vier brillen doorheen. We gingen elke keer naar de zelfde brillenwinkel en kochten prima brilletjes. Echter de glazen waren vaak na een jaar dof en vol krassen en de brillen waren relatief fragiel. Doordat de zoon +6 glas had was dit een heel dik glas, waardoor de bril steeds van zijn neus af gleed ( top zwaar). Hij moest dus geen nieuwe bril omdat zijn ogen verslechterde, maar omdat glazen heel lelijk werden.

Een nieuwe betere bril

De oogarts raadde ons toen aan om naar een andere brillenwinkel te gaan. Wij deden dit, kochten een dure bril, kozen ook voor dure glazen. Glazen die dun geslepen werden waardoor de bril niet top zwaar werd, maar ook met een speciale coating er op, zodat ze niet dof zouden worden. Uiteindelijk heeft hij ruim drie jaar met deze bril gedaan. Ook nu is deze nog goed, maar hij is te klein geworden en de sterkte van zijn oog is veranderd.

bril

De brillen vanaf 3 jaar oud, de eerste 4 jaar had hij elk jaar een nieuw montuur en glazen nodig. De laatste bril heeft hij nu al drie jaar

Mijn mening

Afgelopen zaterdag kochten we een nieuwe bril. We gaan nu weer voor de ‘ deze  gaat lang mee’ trofee al weet je dit natuurlijk nooit van te voren. We gaan wel weer voor een duurder merk en glazen, omdat we hier gewoon heel tevreden over zijn. Nou is dit natuurlijk iets heel persoonlijke en ik wil dan ook zeker niet zeggen dat het een beter is dan het anderen. De zoon koos voor een vlot rood exemplaar en deze stond hem weer erg leuk. Van de week kunnen we heb ophalen en nu maar hopen dat hij er weer lang mee kan doen.

Wat zijn jouw ervaren met het kopen van kinderbrillen?

foto’s lodiblogt

17 thoughts on “Hoe we een passende bril vonden voor onze zoon”

  1. Wij hebben ook een kind met bril. Zijn eerste bril kochten we bij pearl. Dit was een bril zonder neusvleugels en die zakte constant van zijn neus. We kwamen iedere week in de winkel om de bril bij te stellen maar niks hielp. Uiteindelijk mochten we een nieuw montuur uitkiezen. Die was na een jaar behoorlijk versleten en zijn sterkte was ook iets veranderd. Bij de specsavers hadden ze een aanbieding dat je bij een nieuwe bril een gratis zonnebril krijgt op sterkte. Dat hebben we nu gedaan. De bril bevalt goed. Al zit er wel een kras op het glas door een ongelukkige val. Het zijn wel dure uitgaves. Maar wel belangrijk.

  2. Mijn kinderen hoeven gelukkig geen bril, zelf draag ik er een vanaf mijn 8ste. ik kan me goed voorstellen dat je zoon zijn bril graag draagt. Ik weet nog steeds hoe heerlijk ruim de wereld werd, toen ik voor het eerst mijn bril opzette!

  3. Naar mijn ervaring kun je inderdaad beter investeren in een bril. Dan heb je de goede kwaliteit die nog heel lang mee kan gaan. Fijn om te lezen dat je zoon hier zo tevreden mee is 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *