Hoe zit het nou precies met eigen risico en eigen bijdrage.

verzekeringen: hoe zit het met je eigen risico

In de brief stond dat ik mijn lenzen op kon halen in het ziekenhuis en of ik dan meteen een eigen bijdrage van € 112,00 wilde betalen. Ik begreep hier niets van. Ik was toch al door mijn eigen risico heen, waarom moet ik danig iets betalen. In het ziekenhuis vertelde ze me eigen risico en eigen bijdrage heel iets anders was en ik dit dus het bedrag kon pinnen. Toen ik thuis kwam , wilde ik toch eens weten hoe dit zat. Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?

Nieuwe lenzen

Doordat ik de oogziekte keratoconus heb, moet ik elk jaar nieuwe sclerale lenzen. Keratoconus is een  vervelende oogziekte, die mijn leven aardig beheerst. Deze lenzen zijn duur, erg duur en ik ben dan ook elk jaar in een klap door mijn eigen risico heen. Dat weet ik, dat is balen, maar dat is nou een maal zo en door deze lenzen kan ik aardig goed mee draaien in de maatschappij en dus is het de kosten waard. Wel schrok ik de eerste keer toen bleek dat ik nog wel even een eigen bijdrage van ruim honderd euro moest betalen.

Eigen risico v.s eigen bijdrage

In eerste instantie snapte ik niets van die eigen bijdrage. Wat is het verschil met eigen bijdrage en eigen risico? Ik ben dit gaan opzoeken. Er van uit gaande dat het natuurlijk wel zou kloppen, maar ik wil wel graag weten waar aan ik dan mijn geld uitgeef.

Eigen risico

 • Bij je basisverzekering heb je een verplichte eigen risico.
 • Tot dit bedrag moet je de zorgkosten die je maakt zelf betalen.
 • Een antal zaken ( als verloskundige en wijkzorg) zijn vrijgesteld van deze regen risico.
 • Geldt alleen vanaf 18 jaar.
 • Je krijgt geen vergoedingen voor je eigen risico.
 • Telt alleen voor zorg uit de basis verzekering.

Eigen bijdrage

 • Voor sommige zorg moet je een gedeelte zelf betalen
 • Onder andere voor hoortoestellen en sommige geneesmiddelen.
 • geldt voor alle leeftijden
 • Sommige aanvullende verzekeringen geven hier een vergoeding voor.
 • Betaal je zowel bij basis- als aanvullende verzekering.
 • De overheid bepaald de regen bijdrage geldt en hoe hoog deze is.

betalen dus

Op de site van de rijksoverheid kwam idd deze informatie tegen:

 • € 56 per lens voor lenzen die langer dan 1 jaar meegaan. Als de lenzen 3 jaar meegaan betaalt u 1 keer in die 3 jaar € 56 per lens;
 • € 56 per lens, voor lenzen die korter dan 1 jaar meegaan, met een maximum van € 112 per kalenderjaar. Als u in een jaar 3 keer nieuwe lenzen nodig heeft betaalt u dat jaar maar 1 keer € 56 per lens.

Het klopt dus allemaal. En ik zal hoe dan ook deze kosten zelf moeten betalen. Voor mij is het eigen bijdrage v.s eigen risico nu duidelijk geworden. Mochten jullie je twijfels hebben gehad, dan hoop ik dat het voor jullie ook duidelijk is geworden.

Lees ook: Nadenken over later

foto pixabayBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

29 reacties

 1. Linda zegt:

  Ik vind het sowieso vreemd dat lenzen en brillenglazen niet volledig vergoed worden. Ik bwn zelf brildragend en mag zonder bril niet autorijden. Dat ik mijn montuur zelf moet betalen, daar heb ik geen problemen mee, maar laten ze lenzen en brillenglazen dan volledig vergoeden. Je kiest er toch niet zelf voor dat je slechtere ogen hebt.

  1. Precies. Ik heb ruim 25 jaar lenzen ( om medische reden) en pas de laatste jaren worden deze vergoed. Al die andere jaren heb ik ze zelf moeten betalen.

 2. Goed dat je het op een rijtje zet. Het eigen risico was voor mij gelukkig wel duidelijk. Anders heb je van die vervelende verrassingen!

  1. Ik keek de eerste keer ook raar op. Nu weet ik het en leg ik het geld alvast ‘apart’.

 3. Wat handig dat je hier een artikel over schrijft. Het kan soms ben onduidelijk zijn!

 4. zegt:

  Wat handig artikel voor later als ik bril draag

 5. Wendy zegt:

  Ja ze maken het soms ook zo ingewikkeld!
  Goed geschreven in ieder geval!

  Liefs,

 6. zegt:

  Wij kwamen daar ook achter en eigenlijk vind ik dat een beetje idioot. Je betaald jaarlijks al veel aan een verplichte zorgverzekering en eventueel eigen risico en dan moet je nog extra bijdragen leveren? Maar je hebt het goed uitgelegd vind ik!

  1. Nou echt he!Het blijft vreemd.

 7. Kevin zegt:

  Heel erg fijn uitgelegd! Ik snap je verwarring. Ik ben zelf ook deels verzekerd voor brillen of lenzen als dat op is moet ik het ook zelf gaan betalen!

  1. Zelfs als je verzekerd ben, moet je de eigen bijdrage betalen. Best jammer, maar beter op voorbereid zijn 🙂

 8. zegt:

  Leuke blog. Het kan allemaal soms best verwarrend zijn!

  1. Echt he! Ik stond ook de eerste keer echt te kijken van ‘wat is dit nou?’

 9. Peggy zegt:

  Oh dit wist ik niet! Goed dat je hier een blogpost aan wijd. Best verwarrend.

  1. Dank je.

 10. Lisette zegt:

  Wat een handig lijstje. Ik begreep dit ook nooit zo goed. Fijn zo een overzichtje! Ik deel hem.

  1. Dank je!

 11. zegt:

  Veel mensen weten inderdaad dit verschil niet, zelf ben ik werkzaam bij een assurantiekantoor en krijg ik dit soort vragen regelmatig voorgeschoteld maar het is en blijft lastig verhaal. Goed dat je het op deze manier verduidelijkt!

  1. dank je!

 12. About Fashion Life zegt:

  Goed dat je hier een artikel over schrijft, het kan best verwarrend zijn. X A

  1. Dank je!

 13. Bianca zegt:

  Ik stelde me al vaker de vraag hoe in NL het systeem van terugbetaling en verzekering in elkaar zit. In belgie betaal je bijvoorbeeld zelf de helft van elk doktersbezoek en sommige medicijnen zijn duur en krijg je niet of weinig van terugbetaald. Anderzijds is onze basisverzekering wel maar iets van 100 euro per jaar.

  1. Zo dat scheelt wel heel erg zeg, het is echt overal weer anders geregeld.

 14. Emmy zegt:

  Mooi en helder artikel! Die verwarring is er nog heel veel, merk ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept