verzekeringen: hoe zit het met je eigen risico
Gezondheid

Hoe zit het nou precies met eigen risico en eigen bijdrage.

In de brief stond dat ik mijn lenzen op kon halen in het ziekenhuis en of ik dan meteen een eigen bijdrage van € 112,00 wilde betalen. Ik begreep hier niets van. Ik was toch al door mijn eigen risico heen, waarom moet ik danig iets betalen. In het ziekenhuis vertelde ze me eigen risico en eigen bijdrage heel iets anders was en ik dit dus het bedrag kon pinnen. Toen ik thuis kwam , wilde ik toch eens weten hoe dit zat. Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?

Nieuwe lenzen

Doordat ik de oogziekte keratoconus heb, moet ik elk jaar nieuwe sclerale lenzen. Keratoconus is een  vervelende oogziekte, die mijn leven aardig beheerst. Deze lenzen zijn duur, erg duur en ik ben dan ook elk jaar in een klap door mijn eigen risico heen. Dat weet ik, dat is balen, maar dat is nou een maal zo en door deze lenzen kan ik aardig goed mee draaien in de maatschappij en dus is het de kosten waard. Wel schrok ik de eerste keer toen bleek dat ik nog wel even een eigen bijdrage van ruim honderd euro moest betalen.

Eigen risico v.s eigen bijdrage

In eerste instantie snapte ik niets van die eigen bijdrage. Wat is het verschil met eigen bijdrage en eigen risico? Ik ben dit gaan opzoeken. Er van uit gaande dat het natuurlijk wel zou kloppen, maar ik wil wel graag weten waar aan ik dan mijn geld uitgeef.

Eigen risico

 • Bij je basisverzekering heb je een verplichte eigen risico.
 • Tot dit bedrag moet je de zorgkosten die je maakt zelf betalen.
 • Een antal zaken ( als verloskundige en wijkzorg) zijn vrijgesteld van deze regen risico.
 • Geldt alleen vanaf 18 jaar.
 • Je krijgt geen vergoedingen voor je eigen risico.
 • Telt alleen voor zorg uit de basis verzekering.

Eigen bijdrage

 • Voor sommige zorg moet je een gedeelte zelf betalen
 • Onder andere voor hoortoestellen en sommige geneesmiddelen.
 • geldt voor alle leeftijden
 • Sommige aanvullende verzekeringen geven hier een vergoeding voor.
 • Betaal je zowel bij basis- als aanvullende verzekering.
 • De overheid bepaald de regen bijdrage geldt en hoe hoog deze is.

betalen dus

Op de site van de rijksoverheid kwam idd deze informatie tegen:

 • € 56 per lens voor lenzen die langer dan 1 jaar meegaan. Als de lenzen 3 jaar meegaan betaalt u 1 keer in die 3 jaar € 56 per lens;
 • € 56 per lens, voor lenzen die korter dan 1 jaar meegaan, met een maximum van € 112 per kalenderjaar. Als u in een jaar 3 keer nieuwe lenzen nodig heeft betaalt u dat jaar maar 1 keer € 56 per lens.

Het klopt dus allemaal. En ik zal hoe dan ook deze kosten zelf moeten betalen. Voor mij is het eigen bijdrage v.s eigen risico nu duidelijk geworden. Mochten jullie je twijfels hebben gehad, dan hoop ik dat het voor jullie ook duidelijk is geworden.

Lees ook: Nadenken over later

foto pixabayBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

30 thoughts on “Hoe zit het nou precies met eigen risico en eigen bijdrage.”

 1. Ik vind het sowieso vreemd dat lenzen en brillenglazen niet volledig vergoed worden. Ik bwn zelf brildragend en mag zonder bril niet autorijden. Dat ik mijn montuur zelf moet betalen, daar heb ik geen problemen mee, maar laten ze lenzen en brillenglazen dan volledig vergoeden. Je kiest er toch niet zelf voor dat je slechtere ogen hebt.

 2. Wij kwamen daar ook achter en eigenlijk vind ik dat een beetje idioot. Je betaald jaarlijks al veel aan een verplichte zorgverzekering en eventueel eigen risico en dan moet je nog extra bijdragen leveren? Maar je hebt het goed uitgelegd vind ik!

 3. Veel mensen weten inderdaad dit verschil niet, zelf ben ik werkzaam bij een assurantiekantoor en krijg ik dit soort vragen regelmatig voorgeschoteld maar het is en blijft lastig verhaal. Goed dat je het op deze manier verduidelijkt!

 4. Ik stelde me al vaker de vraag hoe in NL het systeem van terugbetaling en verzekering in elkaar zit. In belgie betaal je bijvoorbeeld zelf de helft van elk doktersbezoek en sommige medicijnen zijn duur en krijg je niet of weinig van terugbetaald. Anderzijds is onze basisverzekering wel maar iets van 100 euro per jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.