leven
Persoonlijk

Hoe je volop in het leven kan staan, maar wel nadenkt over later

Je bent jong en hebt het idee dat je de hele wereld aan kan. Het leven bestaat uit reizen, studeren, werken, uit gaan en je doet precies waar jij zin in hebt. Eigenlijk denk je alleen aan de leuke dingen van het leven, maar weet in je achterhoofd ook weldaad dit niet alles is.

Nadenken over de toekomst

Maar wanneer denk je aan de toekomst? Aan dat het mis kan gaan? Ik ben me altijd wel bewust geweest van leven en de dood, maar er echt over nadenken, dat deed ik niet. Dit begon pas toen ik hotel de botel verliefd was, wist dat we voor altijd samen zouden blijven en samen een huis kochten. Toen werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt, want toen kwam het woord overlijdensrisicoverzekering voorbij. Een verzekering waar je niet als eerst aan wilt denken, maar die wel heel belangrijk is, ook voor de toekomst.

Plezier in het leven

Volgens mij heb ik echt wel genoten als jonge meid, niet dat ik dat nu niet meer doe, maar met een gezin wordt het leven en de toekomst toch anders. Ik ben veel onzekerder en meer met de toekomst bezig. Ook al zag ik als jonge dame altijd wel beren op de weg ,ik heb wel altijd van het leven gemaakt wat ik er van kon maken. Voor mij is het ultieme genieten geweest, toen ik lange reizen maakte. De eerste keer toen ik vierentwintig was en een jaar ging backpacken in Australië, de tweede keer toen ik zevenentwintig jaar was en samen met mijn zus zes maanden door Amerika aan het rezen was. Vervolgens deed ik deze reis tien jaar later nog eens zeven maand over met mijn gezin. Dit zijn de momenten geweest, dat ik besefte dat het leven was wat je er zelf van maakte.

Werken in de zorg

Toch werd ik door mijn werk in de zorg wel al jong hier op geattendeerd. Een geboorte en de dood stonden in het ziekenhuis dicht bij elkaar. Toch was overlijden iets wat bij de zorg hoorde en in mijn eigen leven hield ik me hier weinig mee bezig. Daarom heb ik misschien ook wel zo een onbezorgde tijd gehad.

Naar Mexico

Mijn zus was daar beter en misschien ook wel slimmer in. Toen zij een jaar of drieëntwintig was ging ze alleen op vakantie naar Mexico. Ze ging wel met een reisgezelschap, maar zonder dat ze hier iemand hier van kende. Voor vertrek maakte ze een lijstje en vertelde ons waar die lag. Hier in had ze precies gezet, wat er moest gebeuren als ze kwam te overlijden. Welke kleding ze aan wilde of welke muziek er gedraaid moest worden op de crematie. Misschien best ver gedacht, maar aan de andere kant, zij besefte ook dat het leven raar kan lopen en je niet alles van te voren weet.

Breakfree

Ik weet niet of jullie het programma Break free kijken. Dit is een prachtig tv programma op BNNVARA. Het programma is een eerbetoon aan jonge verongelukte wereldreizigers. Ik vind dit persoonlijk een heel mooi programma. Al weet je aan het begin van het programma dat het met de reiziger niet goed af zal lopen. Elke aflevering eindigt eigenlijk met ,’leef je leven nu, want het kan zo afgelopen zijn.’ En dit is wel iets waar ik me altijd bewust van ben

Nadenken over later

De eerste keer dat ik  echt na moest denken over het leven op zich en ‘wat als’, was toen we een samenlevingscontract tekenden. In het begin van het samen zijn met je partner, denk je dat je samen de hele wereld aan kan en er nooit iets zal gebeuren. Toch was het samenlevingscontract het eerste moment dat ik over een overlijdensrisicoverzekering nadacht. We kochten samen een huis en omdat we nog niet getrouwd waren besloten we voor een samenlevingscontract te kiezen. Achteraf misschien niet nodig, omdat we een half  jaar later besloten te trouwen, maar goed dat wisten we toen nog  niet. Tijdens het gesprek over dit contract werd er gevraagd;’ wat als het mis gaat? Tussen jullie of een van jullie komt te overlijden.’ Toen werden we verplicht er over na te denken.

Een verzekering afsluiten

Toen we de hypotheek af gingen sluiten werden we meteen gewezen op een overlijdensrisicoverzekering. Op dat moment sta je vol in het leven. Maar wat als er iets mis gaat? Als jou of je geliefde iets overkomt? Je wilt toch dat de ander een financiële zekerheid heeft.

Een overlijdensrisicoverzekering?

Maar wat is nu een overlijdensrisicoverzekering? Een overlijdensrisicoverzekering (ORV)  keert eenmalig een afgesproken bedrag uit aan jouw nabestaanden als je tijdens de afgesproken looptijd overlijdt. Met dat bedrag kunnen nabestaanden het wegvallen van jouw inkomen opvangen. Dat bedrag kunnen zij bijvoorbeeld gebruiken om de hypotheek of huur van het huis te betalen. Al vanaf enkele euro’s per maand kan je jouw nabestaanden beschermen tegen de financiële gevolgen als jij overlijdt.

Misschien niet leuk om over na te denken, maar wel verstandig om samen eens over te praten!

Heb jij dit soort zaken allemaal goed geregeld?

foto pixabay/ disclaimer

18 thoughts on “Hoe je volop in het leven kan staan, maar wel nadenkt over later”

  1. Omdat ik al heel jong van dichtbij geconfronteerd werd met het feit dat we niet allemaal oud worden, heb ik dit allemaal geregeld. En niet alleen dit, ook mijn uitvaartverzekering loopt al jaren. Ik wil gewoon niet dat mijn nabestaanden financieel in de problemen zouden komen als ik zou overlijden. Ik kan dit soort dingen gelukkig vrij nuchter regelen. En inderdaad, het kost je maandelijks maar een paar euro.

  2. Dit hebben we direct geregeld toen we ons eerste huis gingen kopen. Eerst een samenlevingscontract, waarin ik het al heel lastig vond om vast te leggen welke keuze we zouden maken (gemeenschap van goederen of niet. Ik vond dat een logische keuze en H. gelukkig ook). Later toen we trouwden hebben we dat gewoon zo gehouden. Die overlijdensrisico verzekering is gewoon hartstikke belangrijk als je samen een huis hebt gekocht en de een het grootste deel van ‘het geld’ binnenbrengt. Je zorgt er zo voor dat de ander verzorgt achterblijft. Ook als de minder verdienende overlijdt, dan nog is het goed als alles goed geregeld is.

  3. Ja, ook dit soort zaken horen er gewoon bij en ook al wil je er eigenlijk niet echt over na hoeven te denken, het is wel zo fijn als alles gewoon goed is geregeld en dat als er dan iets gebeurd, dat je daar op terug kunt vallen.

  4. Mijn partner & ik hebben een begrafenisverzekering bij de Dela. Omdat we een huurhuis hebben is een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht.

  5. Altijd goed om over na te denken. Wij hebben wel een uitvaartverzekering maa geen orv. Aangezien we in een huurhuis wonen, is het voor ons minder noodzakelijk. Verder is het vanuit de werkgever van mijn man zo geregeld dat wij nog inkomen ontvangen, mocht hij weg komen te vallen. Onze wensen mbt onze uitvaart hebben we ook vastgelegd.

  6. Ik vind het ook zeer belangrijk om na te denken over later, ook al leef je vooral in ‘het nu’. Helaas heb ik geen verzekering kunnen afsluiten omdat ik chronisch ziek ben, blijkbaar willen de verzekeringsmaatschappijen in België dan geen risico nemen.

  7. Bijzonder dat je zus dat zo had aangepakt. Ik heb er nooit zo bij stilgestaan tot mijn moeder overleed. Dat was bijna 15 jaar geleden (zo raar omdat op te schrijven…15!!). Daarna vaker geconfronteerd geweest met, sja, het leven. Dus dan sta je er inderdaad anders in.

  8. Heel belangrijk om over na te denken maar eerlijk gezegd doe ik dat niet en ik denk dat ik niet de enige ben. Veel mensen weten wel wat mijn wensen zijn maar er staat niks op papier of wat dan ook. Goede blog hoor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.