Zo help je vogels de winter door. Met tips

vogels

Na een zachte herfst, breekt voor vogels de meest barre tijd van het jaar aan. De winter. De koude nachten zijn lang, de dagen om voedsel te zoeken kort. En er is al zo weinig voedsel te vinden in de wintermaanden. Hoogste tijd dus om de helpende hand te bieden. 

Vogels kijken

Mijn ouders hebben sinds kort een super leuk vogelhuisje die je met zuignapjes aan het raam hangt. Wanneer een vogel dit huisje dan bezoekt, zie jij dit van de andere kant van het raam. Super leuk en nog goed voor de volgels ook. Want met deze koude dagen en nachten mogen we ze best wel even extra helpen met het aanreiken van eten. Ik kreeg dit persbericht via de Vogelbescherming Nederland en deel het graag hier. En mocht je nu helemaal dol zijn op vogels, vanaf vrijdag is de Nationale Tuinvogeltelling weer.

vogels winter

Wat  jij kan doen voor de vogels in de winter

1. Vet

Vogels verbruiken heel veel energie in de wintermaanden, alleen zo kunnen ze de kou overleven. Een vettig hapje in de winter is dus geen overbodige luxe, het houdt ze letterlijk warm. Vetbollen (zonder netje!) kun je kopen, maar ze zijn ook heel makkelijk zelf te maken. Gebruik hiervoor ongezouten frituurvet, smelt dit in een pannetje en voeg vogelvoer toe. Laat het drogen in de vorm die jij wilt, bijvoorbeeld een tulband of een kopje.

2. Zonnebloempitten en pinda’s

Ook in zonnebloempitten zit veel vet, in de zwarte zaden meer dan in de gestreepte. Wil je geen rommel in de tuin? Voer dan gepelde zonnebloempitten.
Kool- en pimpelmezen, boomklevers, sijsjes en spechten zijn dol op pinda’s. Voer pinda’s in een silo of rijg ze aan een ketting. Tip: prik de pinda’s voor met een spijker, dat rijgt een stuk eenvoudiger. Je kunt ook een pot met vogelpindakaas ophangen. Gebruik geen gewone pindakaas, daar zit te veel zout in. Klik hier voor dit product

 3. Nestkast

Vogels gebruiken nestkasten niet alleen in de lente. In de winter is het een goede plek om te schuilen en te overnachten. Dat doen ze niet altijd alleen, sommige vogels kruipen met elkaar in een kastje om zo beter warm te blijven. In Engeland zijn in één nestkast ooit 13 winterkoninkjes geteld! Ook een vogelhuisje kopen? Klik hier voor verschillende artikelen

4. Hoe natuurlijker hoe beter

Een boom of struik ziet er niet alleen mooi uit in de tuin, het is ook een magneet voor vogels. Het is een plek om te schuilen, om te broeden en om voedsel te vinden. De meeste bomen en struiken plant je als ze in rust zijn, in de winter dus. Kies voor struiken met bessen, daar zijn vogels in de winter dol op. En in de warme maanden geniet je zelf van de bloemen. Goede soorten zijn Meidoorn, rozenbottel, klimop, kardinaalsmuts of krentenboompje.

5. Rommelhoekje voor de vogels

Een rommelhoekje is het hoekje in de tuin waar je niet zo veel mee doet. Eigenlijk dus een stukje tuin waar je de boel de boel laat. Hier kunnen planten hun gang gaan. Leg er wat takken en stenen neer en stapel ze eventueel op tot een soort muurtje. Gooi de afgevallen bladeren niet in de gft-bak, maar veeg ze hier op een hoopje. Hoe makkelijk wil je het tuinieren maken?!
Zo’n rommelhoekje is een ideale plek voor vogels, kleine diertjes, insecten en egels. Merels, huismussen, heggenmussen en roodborstjes zijn dol op rommelhoekjes. Tussen de takken en bladeren vinden ze ook in de winter kleine insectjes om te eten. In de planten vinden de vogels dekking. En wordt het eenmaal lente? Dan bouwen ze hier zelf hun nestje.

6. Op de uitkijk

Wie goed voert, ziet veel vogels in de tuin. En wie nu begint met voeren, heeft daar de hele winter plezier van. Bijvoorbeeld bij de Nationale Tuinvogeltelling op 25,26 en 27 januari. Noteer in de agenda en doe mee! Neem op één van deze dagen een half uurtje en tel de vogels in de tuin. Zo help je Vogelbescherming met het verzamelen van informatie over vogels. En meer informatie, betekent beter kunnen beschermen.

vogels

Tuinvogeltelling 2022

Deze tips komen van Vogelbescherming Nederland. En heb je nu echt hart voor de vogels, dan kan je altijd mee doen aan de Nationale Tuinvogeltelling op 28,29,30 januari. Wie zich nu inschrijft op www.tuinvogeltelling.nl ontvangt voorpret mails met extra tips en nog veel meer.

Heb jij een vogelhuisje in de tuin?

Vogelbescherming Nederland

foto’s Jelle de Jong en de foto van het vogelhuisje komt  bij mijn ouders vandaan.

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

17 reacties

 1. Wij hebben ook van alle zaden en voeder bakjes in de tuin hangen! Als iedereen maar een klein beetje helpt dan zijn de diertjes gered

 2. Ik vind het enorm leuk om vogeltjes te kijken. Alleen moeten we onze kat nodig een belletje om doen….

 3. zegt:

  Wij voeren ook bij.

  We hebben nestkasten voor de lente.

 4. Wij hebben een paar jaar terug wel een vogelhuisje gehad, maar de grote vogels joegen de kleintjes weg.

 5. mijn vriend heeft een tuin die vol hangt met spullen voor de lokale vogeltjes. Heerlijk om ze dan lekker te zien eten. Ik heb helaas maar een klein balkonnetje, waar ze niet komen

 6. zegt:

  Oh wat leuk. Ik ben dol op vogels 🙂

 7. zegt:

  Boeiend om te zien in mijn achtertuin dat het er in de vogelwereld ook niet altijd even vriendelijk aan toe gaat. Eksters, mussen, mezen en vinken vechten elkaar soms de tuin uit om bij het vogelvoer te komen. Lijken soms net mensen

 8. zegt:

  We hebben altijd wel van die meesballen hangen en van dat voer op een schotel.

 9. zegt:

  Ik houd van vogels. Vooral roodborstjes zijn leuk om te zien. Ze zitten nooit stil. Ik heb al wat pogingen ondernomen helaas niet gelukt. Ik ga hier zeker rekening mee houden.

 10. zegt:

  Wat een goede tips! Wij hebben van die vogelhuisjes met waar een pot van dat vogel eten in ligt.

 11. Wij krijgen altijd veel vogel bezoek! Hebben een grote tuin met (nu nog) veel groen dus is veel beschutting.

 12. zegt:

  Sommigen noemen het kneuterig, maar ik vind vogeltjes kijken echt heerlijk om te doen. Ik raak er zelfs gefascineerd door! In onze tuin hebben we 2 vetbolletjes hangen en een voederhuisje, maar voor dat laatste krijg ik ze niet enthousiast. Het is een voederhuisje speciaal voor kleinere vogeltjes, in het midden zit een buis met zaden en daar omheen zit een soort tralies, waar alleen kleine vogeltjes doorheen kunnen. Ik denk dat ze het nog een beetje eng vinden, want ze eten alleen de vetbolletjes, haha!

  1. zegt:

   heerlijk toch, ik snap je wel hoor, mijn moeder vertelde me dat bij hun de vogels alleen zonnebloempitten eten. Toen er anders in het huisje lag, kwamen ze niet, misschien is dit iets.

 13. zegt:

  Een super goede manier, vroeger deden we dit bij mijn ouders wel. Bij mij kan het helaas niet, geen mogelijkheid om iets op te hangen.

 14. zegt:

  wat leuk! En helemaal nu super voor de vogels.

 15. zegt:

  Wat een mooie foto’s van de vogels, prachtig. Met de kinderen in de klas heb ik meerdere keren vetbollen gemaakt, dat blijft leuk om te doen.

 16. Ja leuk dat die dingen tegenwoordig wel verkocht worden – ik ben wel een dierenliefhebber – dus vogeltjes horen daar uiteraard ook bij 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept