Hoe kan je aardbeien kweken op tuin of balkon
Moestuin

Hoe kweek je aardbeien in de tuin of op het balkon

Aardbeien, wie is er niet dol op? Heerlijk op een beschuitje of een bakje aardbeien met slagroom! Aardbeien zijn altijd lekker. Je kan ze natuurlijk in de winkel kopen, maar leuker is het om ze zelf te te laten groeien. Gewoon in je tuin, op het terras of op het balkon.

Een nieuwe tuin

Twaalf jaar wonen wij alweer in ons huis. We hebben zowel voor als achter een tuin, Afgelopen jaar hebben we de voortuin op de schop genomen en de aarde veranderd in steentjes. Wel staan er nog een aantal grote potten met planten, om toch dat tuin gevoel te behouden. De achtertuin is een ander verhaal. Toen we hier kwamen wonen, zag deze er nog goed uit. We snoeide het elke keer een beetje bij. Hierbij moet ik wel vertellen dat de man in huis degeen met de groene vingers is. Nadat de kinderen waren geboren, werd de achtertuin ons een doorn in het oog.  Er lagen tegels die, bij een val, meteen schaaf plekken zou geven. Daarnaast was er weinig speelruimte. Het was niet echt een kindvriendelijk tuin. Toen kwamen hier nieuwe tegels en gingen er planten uit.

aardbeien tuin balkon

Moestuin, aardbeien of planten

Toen was een beetje de vraag; en nu? Gaan we voor een moestuin? Willen we planten? Of misschien toch allebei? Zelf vind ik een moestuin leuk, maar dat zag de rest van het gezin niet zo zitten. Ook omdat we niet heel veel plek voor planten en groen hebben. Vandaar dat in de tuin nu planten staan. Toch wilde ik wel graag iets eetbaars laten groeien in de tuin en zo kwam ik uit bij aardbeien planten. We zijn hier dol op aardbeien en de bloeiende planten van de aardbeien plantjes staan nog hartstikke vrolijk ook. Daarbij is een aardbeien plant gemakkelijk te verzorgen. Daar ben ik dan weer erg blij mee. De planten staan in potten en nemen dus geen ruimte in mijn tuin in beslag, De potten staan gewoon op het terras. Ideaal ook dus voor op je balkon.

Aardbeien in tuin of op balkon

Maar hoe verzorg ik nou een aardbeien plant? Tenslotte wil ik hier wel graag lang mee doen:

 • Zorg er voor dat de grond in de potten vochtig is.
 • Zet de pot in de zon en op een plek waar niet te veel wind komt.
 • In de winter zal je ook moeten zorgen voor een vochtige grond in de potten, anders kunnen de potten breken door de vorst.
 • Zet ze eventueel tijdelijk in een schuur gedurende  de kou.
 • Haal na het aardbeienseizoen bladeren weg, dan wordt de plant niet te zwaar en zal ook het jaar een grote aardbeien geven.

Aardbeien planten bloeien van mei tot september en ook in deze periode komen de aardbeien tevoorschijn.

Lees ook: Moestuin beginnen-Wat waar en hoe voor een tuin vol groente.

Alles weten over moestuinen, welke groenten eenvoudig te telen zijn en hoe je je oogst tegen slakken kan beschermen? Je vind het allemaal bij Tuin- en Buitenleven.

Heb jij een moestuin en wat laat je hier in groeien?

Lees ook: Groene vingers kan je kweken, meer planten in huis.

Foto’s lodiblogt/ pixabay

30 thoughts on “Hoe kweek je aardbeien in de tuin of op het balkon”

 1. Ga je artikel opslaan voor later. Wil eigenlijk wel heel graag zelfgekweekte aardbeien (het liefst kilo’s, want ben er dol op haha). Misschien maar eens proberen ze zelf te kweken.

 2. Hmmm, zelfgekweekte aardbeien…
  Ik ben daarmee opgegroeid en vind die van de winkel echt niet lekker…

  Een ware smaaksensatie die zelkfgekweekte aardbeiden… die van de winkel zijn daartegen zo vel water, je zal het wel zien. 😉

 3. Nope. Hier niet. We hebben zoveel katten in de omgeving die even komen ‘buurten’ als je begrijpt wat ik bedoel. Vroeger ooit op school hadden we wel een volkstuintje. Heel leuk hoor, maar toen aten we ineens 5 dagen in de week andijvie 😉
  Aardbeien zijn wel heel erg lekker, dus dan prikkelt mij dan wel weer. Misschien op het balkon (wat we ook hebben)?

 4. Ik wist niet dat die planten er zó leuk uitzagen! Toen ik op je artikel wilde klikken zat ik eerst al te balen dat ik een balkon heb.. Maar dit past prima!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.