Moestuin beginnen in een kleine tuin- Tips voor tuinieren

Een moestuin beginnen in een kleine tuin, hoe doe je dat?

Wil jij graag een moestuin beginnen, maar heb je een kleine tuin of balkon, of heb je maar een kleine stukje tuin beschikbaar dan kan dit een belemmering zijn om te gaan tuinieren en om met jouw plannen te starten. Toch kan een moestuin beginnen in een kleine tuin of op het balkon prima. Ik geef je mijn tips.

Plannen maken voor een moestuin

Zie jij overal de bloemen alweer op komen en zie je de moestuintjes zich al weer langzaam aan vullen. Zou jij dit ook wel willen, maar heb je er de ruimte eigenlijk niet voor. Heb je een kleien tuin of een balkon od staat jouw tuin al zo vol met planten en struiken dat er maar een kleine ruimte over is voor een moestuin? Een kleine tuin of een balkon kunnen prima plekken zijn om een moestuin te beginnen. Nu ben zelf dit jaar begonnen met een moestuin en ook ik heb maar een beperkte ruimte. Niet dat onze tuin nou zo klein is, maar de ruimte waar ik mijn moestuin kan houden is niet groot. Dit omdat de tuin vol staat met planten en ik ook zelf eerst wil kijken hoe het hebben van een moestuin me afgaat.

Een moestuin beginnen in een kleine tuin of balkon

Soms kan je wat zoekende zijn, van wat kan en wat zijn de mogelijkheden, maar dat je een moestuin kan beginnen in een kleine tuin of balkon dat staat als een paal boven water.

Bakken of potten

De plek waar jij jouw moestuin wil hebben is wel erg bepalend voor het resultaat. De meeste groenten en fruit hebben zonlicht nodig, voldoende regenwater en niet te veel wind. Je kan kiezen voor een moestuin echt in de tuin, maar heb je hier weinig ruimte of staat je tuin al vol met planten en bloemen, dan kan je ook kiezen voor bakken om je moestuin in te zetten. Zaadjes hoeven namelijk niet alleen in een tuin, je kan deze ook heel goed kwijt in potten. Let er wel op dat deze potten gaten aan de onderkant hebben zodat jouw plantjes van onder water kunnen krijgen.

Smalle border

Misschien heb jij in je kleine tuin wel een stukje border, die je eigenlijk niet gebruikt, zet hier dan wat groente in. Plant hier geen komkommer of courgette die hebben ruimte nodig, maar radijsjes kunnen hier prima aarden. Zet wel even een kweeklabel bij de plantjes, zodat je weet wat er groeit.

kweeklabel voor bij de planten

Verticaal tuinieren

Een moestuin beginnen in een kleien tuin dan kan je ook gebruik maken van een hangende plantenzak. Dit is om verticaal te tuinieren. Ik heb zo een hangende plantenzak naast de achterdeur hangen, aan de muur. Hier heb ik nu alleen nog viooltjes in, wat al ontzettend leuk staat, maar hier ik wil ik graag mijn keukenkruiden in plaatsen, zodra deze uit de kweekbakken kunnen. Zo heb ik ze altijd dichtbij en nemen totaal geen ruimte in.

verticaal tuinieren, voor bloemen en kruiden

Benieuwd naar deze plantenzakken, kijk eens hier voor inspiratie en mogelijkheden.

Plantzakken voor aardappelen, kruiden en knolgewassen 

Heb je nou een kleine en bescheiden tuin of balkon dan zijn er ook hele leuke hippe plantzakkenom te gebruiken. De plantenzakken van Nature® zijn verkrijgbaar in beige en antraciet, zijn speciaal voor het kweken van knolgewassen, kruiden en aardappelen. Ideaal voor als jij een moestuin wil beginnen in een kleine tuin of op het balkon.

planten zakken van nature

Stapelen

Een moestuin beginnen in een kleine tuin of op het balkon het lijkt een hele uitdaging. Toch moet je kijken in mogelijkheden. Zo vind ik zelf een trapje op een balkon heel leuk staan. Zet op elke trede een pot met een plantje er in. Aardbeienplanten kunnen bijvoorbeeld heel goed in een pot groeien.

Lees ook: Hoe kweek je aardbeien in de tuin of op het balkon.

Ideeën op doen voor een plantentrap, Kijk hier voor inspiratie.

Waarom is tuinieren zoveel meer dan zaadjes planten

Tuinieren in een moestuin is meer dan zomaar even wat zaadjes planten. Terwijl dit nog steeds vaak is wat men denkt. Wil jij een moestuin beginnen dan zal je eerst de juiste locatie moeten vinden in jouw tuin. Heb jij een grote tuin, dan is dit vaak makkelijker, maar heb je een kleine tuin, dan zal je nu eenmaal creatiever moeten zijn. Maar wil je dat de zaadjes die je plant ook daadwerkelijk groente en fruit worden, ook in een kleine tuin dan zijn er mogelijkheden zat, nog even alles op een rij:

  • Werk met bakken en potten.
  • In een smalle border van de tuin kan je heel goed een moestuin beginnen.
  • Ga verticaal tuinieren.
  • Gebruik plantenzakken.
  • Ga stapelen.

Ga tuinieren en laat je verrassen

Of je nu een moestuin wil beginnen in een kleine tuin of op het balkon, alles is mogelijk. Laat je niet tegenhouden, probeer en laat je verrassen. Het hoeft ook zeker niet veel geld te kosten. Kijk eens wat je misschien nog hebt staan aan bakken en potten. Let wel goed op dat je de juiste aarde (voor de moestuin) koopt.

Lees ook het artikel van Over Yvonne met tips voor een succesvolle oogst in een kleine moestuin.

Lees ook: Een gazon aanleggen, wanneer moet je het gras zaaien?

foto’s gratis afbeeldingen via Pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept