Zo kan jij jouw moestuin voorbereiden voor de lente

zo kan je jouw moestuin voorbereiden voor de lente

Ben jij iemand met een moestuin en mis jij het ’s morgens door de tuin lopen om te zien wat er groeit en bloeit, om te zien of de tomaten al rood zijn en de courgette al geoogst kan worden. Ik mis dit echt verschrikkelijk. Ik mis mijn moestuin. Toch zijn er genoeg dingen die je nu al kan doen en de moestuin voorbereiden voor de lente.

Het hebben van een moestuin is verslavend

Heb jij al langer een moestuin dan weet je waarschijnlijk wel wat je nu al weer kan en moet doen om ook volgend jaar een goede oogst te krijgen, maar ben je net als ik een beginner dan zal je merken dat na het volle fruit en groente seizoen uit eigen tuin, het nu een beetje stil is in de tuin. Er valt niks meer te oogsten en wat in de grond zit, blijft nog wel even bedekt. Toch is het hebben van een moestuin verslavend.

De hulp in roepen van professionals

Het eerste jaar een moestuin was voor mijn vooral proberen. Alleen al de tuin indelen was een hele klus, want waar komt de meeste zon, hoeveel afstand moet je houden tussen de plantjes en waar kan je een mooie bloemen strook aanleggen? Lukt dit je niet alleen dan is het misschien beter om hulp in te roepen, want heb jij geen groene vingers, maar wil je wel een nieuwe tuin, een gazon met gras- of kunstgras, bestrating of grondwerk, dan kunnen Geerts & Groenendaal Hoveniers jou hier bij helpen.

Hulp is zo gek nog niet

Wil jij volgende jaar weer een volle moestuin dan moet je jouw moestuin voorbereiden op de lente en zal je nu de plannen moeten maken, zelf of met hulp van hoveniers. Hoveniers weten goed hoe jij je moestuin in kan delen en welke stukken geschikt zijn als moestuin in de tuin. Ook kunnen zij he helpen met het maken van een mooi ontwerp voor jouw tuin.

Jouw moestuin voorbereiden voor de lente

Wat kan je nu al allemaal doen en jouw moestuin voorbereiden voor de lente?

Maak jouw tuin onkruid vrij

Wanneer je nu door de tuin loopt zal je zien dat er overal onkruid uit de grond komt. Een mooie taak om nu te doen in voorbereiding op de lente is onkruid wieden, resten van gewassen van vorig jaar verwijderen, eventuele grote stenen uit de tuin halen en aIs de grond niet bevroren of te nat is, de aarde goed los maken.

Maak een indeling voor je moestuin

Of je nu begint met een moestuin of al jaren hier mee bezig bent, maak een indeling. Verdeel jouw moestuin in vlakken en kijk wat waar kan komen staan. Tomaten kunnen weer op dezelfde plek als vorig jaar staan, maar er zijn planten die je niet op dezelfde plek mag zetten als het jaar daarvoor. Hiervoor kan je heel makkelijk de app van Makkelijke Moestuin gebruiken.

Koop zaadjes die je voor wil zaaien

Wanneer je een indeling voor de moestuin hebt gemaakt, kan je nu alvast de zaadjes kopen. Op de verpakking lees je precies wanneer deze zaadjes voor gezaaid kunnen worden of wanneer ze direct in de grond kunnen. Kijk voor meer variatie ook naar verschillende zaai tijden, zo heb je niet in de zomer een grote overschot aan groente en fruit, maar kan je het verdelen.

zaadjes moestuin

Zorg voor goed tuinmateriaal

Een moestuin onderhouden is leuk, maar je moet wel de goede materialen hebben. Zorg daarom dat je materiaal scherp en goed onderhouden is, hiermee maak jij het jezelf makkelijker. Maar kijk ook naar andere handige hebbedingetjes die je kan gebruiken.

Begin net voor of in de lente met zaaien in kweekbakken

Zorg eind februari, begin maart dat je jouw kweekbakken klaar hebt staan, de zaadjes hebt gekocht en de juiste moestuin aarde en verzorging in huis hebt. Zo kan je half maart net voor de lente begint, beginnen met voor zaaien. Dit doe je in kweekbakken in de vensterbank. Zaait niet te veel als jouw tuin niet zo heel groot is. Bedenk namelijk dat tussen courgette planten wel een meter ruimte moet zitten en dat tomatenplanten ruimte en hoogte nodig hebben,

kweekbakken in de vensterbank voor het begin van een moestuin

Zodra de zaadjes in de kweekbakken een paar centimeter hoog zijn, zet je ze een voor een in een nieuw potjes aarde. Neem potjes met gaten aan de onderkant zodat ze van onderaf water op kunnen nemen.

Tip: Deze plastic potje liggen vaak bij de tuincentra’s om gratis mee te nemen.

Verpot jouw plantjes regelmatig

Geef de plantjes de ruimte om te groeien. Worden ze te groot dan verpot je ze nog een keer voor ze uiteindelijk de volle grond in gaan. Je kan de plant hierop voorbereiden door het bij mooi weer buiten te zetten ( maar let wel, bouw dit rustig op).

Wanneer kan ik de planten buiten zetten

De planten kunnen pas buiten geplant worden als de kans op nachtvorst voorbij is. In Nederland is dat vanaf 14 mei. Maak voor je tomaten en komkommer planten een rek waar ze tegen aan kunnen klimmen. Geef de planten voldoende ruimte om goed te kunnen groeien.

Nog even alles op een rij

Heb jij nu ook het gevoel niks voor je moestuin te kunnen doen nu het fruit en groente seizoen er op zit, dan heb ik goed nieuws. Er is nu genoeg te doen om jouw moestuin voor te bereiden op de lente. Maak de tuin vrij, haal het onkruid weg, koop zaadjes en zorg voor goed materiaal, zodat jij begin maart weer kan beginnen met zaaien. En heb je genoeg ruimte binnen in huis, dan kan je op de vensterbank het hele jaar door kruiden planten.

Lees ook: Hoe maak je een kruidentuin uit bestaande plantjes.

Disclaimer lodiblogt

foto lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

  1. zegt:

    Heel erg leuk artikel! Ik wil ook echt zorgen dat de kweekbakkken in februari gereed staan. Mijn vensterbank staat nu vol met stekjes van andere plantjes. Ook groen!

    1. zegt:

      Wat Leuk Mitchel, dat jij ook zo enthousiast bent, mijn vensterbank staat ook vol en ik vind het zien groeien zo leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept