Wanneer kan je zaaien in een kweekbak

wanneer kan je zaaien in een kweekbak?

Wil jij beginnen met een moestuin en weet je door alle informatie die je tegenkomt niet meer wanneer je moet beginnen, waar je moet beginnen en wat je nodig hebt. Ik laat het je allemaal zien en deel mijn tips met jou hoe te zaaien in een kweekbak.

We willen beginnen en wel nu

Het probleem van veel moestuin liefhebbers is dat ze te snel en te veel willen. Herken je dit? Meteen zeg ik hierbij, dat dit zeker geen slechte eigenschap is. Het is super menselijk en ik ben er ook zelf schuldig aan. Met snel willen bedoel ik dat veel mensen die een moestuin beginnen, het liefst in januari al beginnen met voorzaaien. Waar door plantjes eigenlijk te snel groeien en klaar zijn om naar buiten et gaan, terwijl dit nog niet kan.

Leren van vorig jaar

Vorig jaar was mijn eerste jaar als moestuin eigenaar. Eind februari kreeg ik zaadjes en kweekbakken, waarna ik meteen mijn vensterbank vol plaatste met bakken met zaadjes. Deze gingen achter glas en op de verwarming zo snel dat ik binnen no-time de plantjes moest gaan verspenen naar grotere potten. Ook had ik allebei zaadjes gezaaid die pas na ijsheilige naar buiten konden. Daar zat ik met een vensterbank vol!

Ook willen we vaak te veel

Naast te snel, willen we ook vaak te veel. Dat kan zeker wanneer je een grote moestuin hebt, maar heb je net als ik een klein stukje tuin waar de moestuin huist, dan moet je je echt inhouden met voorzaaien. Groente heeft ruimte nodig om te groeien, een courgette plant heeft wel een meter nodig om goede courgettes te maken. Zet niet te veel zaadjes bij elkaar want die krijg je bij het verspenen nooit meer uit elkaar. Je kan beter bedachtzaam zaadje voor zaadje planten en ze de ruimte geven. Hierdoor kunnen ze wortels kweken en kan je ze makkelijker in grotere potten zetten zodra dit nodig is.

Zaaien in kweekbakken

Op facebook en instagram zie je mensen weer starten met hun moestuin en dat wil jij ook. Je wil weer beginnen al is het nog vroeg in het jaar. Dit had ik ook. Ik wilde ook weer beginnen al hd ik natuurlijk geleerd van vorig jaar. Ik besloot toch weer te starten, maar deze keer bedachtzaam. In februari kocht ik een kweekbak op pootjes. Makkelijk omdat deze vanaf mei naar buiten kan en waar ik nu in de huiskamer alvast mijn zaadjes in kan zetten. Maar dan alleen de zaadjes die ook werkelijk nu in de grond kunnen.

Zaai groente die je zelf graag eet

Kies groente die je zelf graag eet. Niets zo leuk (en lekker) als groente uit eigen tuin. Vorig jaar was mijn oogst vooral heel veel cherrytomaten, courgette, wortel, radijs en rucola. Groentes waar ik nu nog even mee wacht met voorzaaien. Omdat ik er vorig jaar wel heel veel, heel lang op de vensterbank had staan. Met deze groentes wil ik half maart binnen beginnen. Niet te veel, niet allemaal op een kluit, maar georganiseerd.

En hoe dan verder

Half maart wil ik dus mijn tomaten, komkommer en courgette gaan voorzaaien, maar ik hou me deze keer in qua hoeveelheid zaadjes. Ik heb spiralen gekocht om de tomaten en komkommer planten tegen aan te kunnen laten klimmen, iets wat ik vorig jaar niet had. Mijn tomaten groeiden toen goed, maar stonden weinig stabiel en mijn komkommer is toen helemaal niets geworden. Dit jaar een nieuwe poging!

Dus wat moet je doen

  • Hou een ‘dagboek/ notitieboek’ bij waar je inschrijft wanneer je wat doet, hier heb je nu maar zeker volgend jaar ontzettend veel aan. Wat je toen misschien fout deed kan je nu anders doen.
  • Zaai niet te vroeg, wil je wel vroeg beginnen, kies dan zaadjes die in februari in kweekbakken gezaaid kunnen worden.
  • Zorg dat de zaadjes afstand houden van elkaar. Hierdoor kan je ze veel makkelijker verspenen.
  • Ook kan je als je geen kweekbakken hebt, jouw zaadjes alvast in potjes zetten, aardoor ze ruimte hebben en niet meer verspeend hoeven te worden.
Kweekbak voor binnen en buiten

Maar je kan ook gaan voor een koude bak gaan

Het staat misschien een beetje raar, maar je kan ook kiezen voor een koude bak, dit is makkelijk wanneer je geen ruimte hebt binnen om voor te zaaien of wanneer je vroeg in het jaar wil zaaien. Een koude bak is een kweekbak zonder bodem met daarop een glazen of kunststof plaat. De koude bak beschermt zaailingen en plantjes tegen vorst, regen en wind, terwijl ze toch genoeg licht en een beetje extra warmte krijgen. Dit is ideaal voor ongeduldige tuinliefhebbers ( zoals ik) die al in januari en februari aan de slag willen met het zaaien en kweken van groenten. En om in het prille voorjaar jonge planten en zaailingen langzaam aan de buitentemperaturen te laten wennen (= afharden).

Hou er wel rekening mee dat de koude bak het best op een zo zonnig mogelijke plek in de tuin neergezet moet worden.

Voorbeelden van houten koude bakken:

Alle soorten en maten kweekbakken vind je bij Bol.com

Probeer, doe en ervaar

Wil jij een moestuin beginnen, wil je zaaien in een kweekbak dan moetje dit gewoon doen, je zal zelf moeten ervaren hoe het bij jou thuis gaat, hoeveel plek heb je en wat groeit er goed bij jou thuis en wat niet.

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept