Een makkelijke, leuke manier om een avocado pit te ontkiemen

avocado pit ontkiemen op een leuke en makkelijke manier

Altijd al je eigen avocado plant willen hebben, dan laat je toch gewoon een avocado pit ontkiemen. In dit artikel twee manieren om op een makkelijke en leuke manier een avocado pit te ontkiemen en in een pot te zetten, tot hopelijk een mooie avocado boom.

Leuk, je eigen avocado plant

Pas nadat ik enthousiast was begonnen met een avocado pit te ontkiemen, kwam ik er achter dat er waarschijnlijk nooit een avocado aan mijn avocado plant zal komen, toch hield me dit niet tegen en heb ik twee pitten in het water gezet om te laten ontkiemen. Hoe lang het duurde voor ik iets zag gebeuren en of het uberhaupt lukte, je leest het hier.

Een avocado pit ontkiemen

Hoe kan je nu je eigen avocado pit laten ontkiemen tot een avocado plant? Ik was hier heel benieuwd naar en omdat mijn vensterbank toch al vol stond met kweekbakken, dacht ik, dit kan er ook wel bij. Nu heb Ik heb twee methodes gebruikt. Bij de een is er een avocado plant gekomen en bij de andere is dit niet gelukt. Dit was gewoon dikke pech want ik denk dat beide methodes het in principe goed zouden moeten doen. Ik heb een avocado pit in een ziplock zakje gedaan en ik heb er een op de wel bekende manier, met stokjes in het water laten hangen. Hoe dit precies werkt, je leest het hier:

2 manieren om de avocado pit te laten ontkiemen

Methode 1

 1. Was de pit en leg hem in een glas water voor 48 uur.
 2. Verwijder met een mesje het bruine buitenste laagje van de pit.
 3. Maak keukenpapier vochtig en leg de pit hierin. Stop dit in een zip lock zakje en leg deze op de vensterbank
 4. Check je pit regelmatig. Als het papier droog is, maak je het weer vochtig.
 5. Hoe lang het duurt voordat je pit ontkiemt, kan erg verschillen. Op een gegeven moment zie je er een kleine wortel uit piepen.
 6. Als de wortel een paar centimeter is, zet je hem op water. Na verloop van tijd zal de stengel met blaadjes omhoog komen.

Methode 2

 1. Maak de pit schoon en prik er aan vier kanten een stokje in.
 2. Vul een glas met water en zorg dat de pit voor de helft in het water ligt
 3. Geef om de 3 dagen vers water.
 4. Na een tijdje zie je dat er een wortel aan de onderkant komt.
 5. En nog even later komt er ook aan de bovenkant een tak.

Na precies een maand was de wortel een centimeter of 5 en heb ik deze in het water gezet. Dit was de avocado van methode 1. Ik was met deze pit twee dagen eerder begonnen en wat me opviel was dat deze toen het uit het keukenpapiertje kwam al bijna door de helft was, hierdoor kon de tak naar boven vrij snel groeien.

De avocado pit van methode 2 had er meer moeite mee, toen de wortel een centimeter of 5 was, heb ik de stokjes er uitgehaald en de pit in een flesje gezet, de avocado pit was nog niet gebroken en het duurde lang voor deze open ging en er een takje naar boven kwam. Het zou me nest verbazen dat dit komt doordat het bruine velletje van de avocado pit er nog om heen zat.

Hoe lang duurt het voordat een avocado pit ontkiemt?

In het beste geval zal je na een paar weken een barst op je pit zien verschijnen. Dit is het eerste teken van leven van je pit. Maar het kan ook veel langer duren. Zolang je pit er nog fris uitziet en hard aanvoelt, is het een kwestie van geduld hebben. Als je pit zacht aanvoelt dan is hij gaan rotten en kun je hem beter weggooien.

avocado boom planten

Hoe plant je een avocado pit

Na weer een maand waren de wortels van methode 1 van de avocado pit een centimeter of 10 en ben ik hem in de pot gaan zetten. Houd bij het planten van de avocadopit de pit half boven de grond. Ik heb gekozen voor moestuin aarde.

Wat is het beste moment voor het ontkiemen?

Je kunt het hele jaar door avocado’s ontkiemen, maar als je ervoor zorgt dat je plant in het voorjaar en de zomer echt aan het groeien is, zal je avocado de mooiste groei laten zien. Omdat je niet van te voren weet of je pit in 2 weken of 2 maanden gaat ontkiemen, is dit lastig te plannen. Maar het einde van de winter en het begin van het voorjaar is het ideale moment om te starten.

Avocado pit planten

Zet je avocado boom op een plek met veel indirect licht, eventueel een beetje direct zonlicht. Als je boompje echt goed aan het groeien is, kan je hem ook in de volle zon zetten.Hier is mijn avocado pit met methode 1 goed opgekomen, de pit van methode 2 is gaan schimmelen en die heb ik tenslotte weg gedaan. Wat ik denk, maar dat is gebaseerd op een keer een avocado pit ontkiemen scheurde de pit niet in tweeën doordat het bruine velletje er nog omheen zat. Of dit daadwerkelijk zo was of het gewoon pech was dat weet ik niet. Niet getreurd ik eet zo twee keer per week een avocado dus ik ga het gewoon weer proberen.

Meer tips en adviezen over de moestuin, lees je op Lodi’s moestuin.

Zelf een moestuin beginnen? Een grote keuze aan moestuinbakken vind je hier.

Lees ook: Zo vergroot je de biodiversiteit in de tuin.

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

 1. zegt:

  Bij mij is het nog nooit gelukt, zo’n avocadopit laten uitlopen, maar ik weet van anderen dat het vliesje niet uitmaakt. Misschien dat ik jouw eerste manier nog eens ga proberen.
  Aan de andere kant: ik heb helemaal geen plek voor een grote avocadoplant!

  (maar het is zo leuk als het lukt)

  1. zegt:

   Precies 🙂 ik heb begrepen dat er hier ook helemaal geen avocado’s aan zullen komen, maar het laten groeien is al zo leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept