Zo vergroot je de biodiversiteit in de tuin- tips

zo vergroot je de biodiversiteit in de tuin

Biodiversiteit in de tuin, wat is dit precies en wat kan je hier mee? Dat meer groen in de voor en achtertuinen gewenst is, dat weten we allemaal wel, maar waarom is dit zo belangrijk en wat kan ik doen aan de biodiversiteit?

Je eigen Paradijs creëren

Eigenlijk was biodiversiteit een ver van mijn bed show, maar na het lezen van het boek ‘je eigen Paradijs, stap voor stap naar een biodiverse tuin’ van Casper Boot, raakte ik geïnspireerd door het idee van biodiversiteit in de tuin. Nu ben ik dit jaar ( met vallen en opstaan) begonnen met een moestuin en ook kozen we dit jaar voor meer en meer aan planten in de tuin. En dat hebben we geweten. Naast een prachtige gekleurde tuin, hebben we ook veel meer bijen, hommels en insecten in de tuin. Een goede start van biodiversiteit in de tuin, maar er kan nog veel meer.

Waarom is biodiversiteit zo belangrijk

Biodiversiteit omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen. Biodiversiteit is van groot belang om de natuur goed haar werk te laten doen. Door je tuin aan te leggen met een verscheidenheid aan inheemse planten (planten die van nature in Nederland groeien), kun je een steentje bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit in Nederland. Inheemse vaste planten, struiken en bomen zijn belangrijk voor het in stand houden van de lokale biodiversiteit. Want onze eigen inheemse insecten, bijen, vogels en vlinders zijn aangepast op deze planten en eten hiervan.

Wat jij kan doen voor de bloemen en planten in de tuin

Wat je bijvoorbeeld kan doen aan biodiversiteit in de tuin is het plaatsen van een insectenhotel. Met een insectenhotel in de tuin doe je de natuur namelijk een groot plezier. Want ook al vind je insecten misschien helemaal niet zo leuk, toch zijn deze beestjes onmisbaar voor de natuur. Bijen en hommels bijvoorbeeld zijn er voor de bestuiving van diverse planten. En weer andere insecten dienen als voedsel voor vogels.

Maar wat als je geen tuin hebt

Zelf zonder tuin of buitenruimte kun je hier aan bijdragen, bijvoorbeeld door een groen dak aan te leggen. Zo heb je een extra stukje ‘tuin’, waar insecten ook graag op af komen. En het werkt gelijk isolerend tegen de warmte in de zomer. Zo houd je je huis lekker koel en help je dus mee aan dat stukje biodiversiteit.

Lees alles over het creëren van een biodiverse tuin in Je eigen paradijs van Casper Boot.

Alle beetjes helpen

Voor de natuur is het zo belangrijk dat we af en toe een beetje helpen, dat kan door juist wel iets te doen, maar ook door niets te doen. Zo kan je in jouw tuin een stuk groen gewoon laten groeien, laat de natuur zijn werk maar doen en laat de insecten hun weg hier vinden. Maar je kan ook helpen door een insectenhotel op te hangen, planten te planten en zaaitjes te strooien. Maar ok door natuurlijke bestrijding te gebruiken bij spint. Kijk eens voor een wormenbak of begin een composthoop. Alle beetjes helpen mee aan een betere biodiversiteit.

Kijk hier voor een wormenbak of insectenhotel. Bij Bol.com

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept