Waarom een bijvriendelijke tuin zo belangrijk is

waarom een bijvriendelijke tuin

Heb jij ze al gezien in de tuin, bijen en hommels. Niet iedereen is even enthousiast over bijen. Toch zijn ze erg nuttig en zeker niet alleen voor honing. Je ziet steeds minder bijen, daarom is het zo belangrijk dat mensen een bijvriendelijke tuin hebben. Juist om de bij te helpen. Maar hoe maak je nu zo een bijvriendelijke tuin?

Waarom een bijvriendelijke tuin

Bijen en hommels zijn belangrijk voor onze natuur. Bijen en hommels bestuiven namelijk de bloemen en gewassen en de honingbij, die maakt honing. Laat ik meteen eerlijk zijn, pas nu ik dit jaar begonnen ben met een moestuin, besef ik hoe belangrijk de bij is. Nu pas zie ik het nut van de vele bloeiende bloemen in de tuin. Ook daarom mijn belangstelling voor de bij en een bijvriendelijke tuin.

Hoe kan het dat bijen verdwijnen

Bijen verdwijnen, dat komt mede doordat zoveel mensen tegenwoordig onderhoudsvriendelijke tuinen aanleggen. Geen groen is geen bij, om het zo maar even te zeggen. Door het vele steen in de tuinen zie je steeds minder bloeiende planten en de bij en de hommel zijn hier de dupe van.

Wat kan ik doe voor de bij

Het is echt niet zo dat je een hele grote tuin nodig hebt of verschrikkelijk fan moet zijn van tuinieren om jouw tuin bijvriendelijk te maken. Het is heel makkelijk om bijvriendelijk vaste planten neer te zetten, een bijenhotel in de tuin te plaatsen of bloembollen te planten.

Lees ook: Deze 10 bloembollen plant je in de herfst.

Wan welke planten houden ze dan

Een bij maak je blij met verschillende bloeiende planten en bloemen. En al hou je misschien niet erg van tuinieren, meer dan water geven in de zomer is niet nodig. Probeer bijvriendelijke planten te kiezen in verschillende soorten zodat ze variatie hebben en kies ook voor planten die op verschillende tijden bloeien.

Maar ik heb een balkon

Of je nu een grote tuin hebt, een klein tuintje of een balkon, overal kan jij mee helpen de bij blij te maken. Want ook op een balkon kan je kiezen voor bijvriendlijke planten en naast dat je de bij blij maakt, maak je ook jezelf blij. Niets staat toch mooier dan een balkon vol bloeiende planten.

Een paar bijvriendelijke planten en bloemen zijn

  • Salie
  • Ooievaarsbek
  • Lavendel
  • Zonnebloemen
  • Korenbloemen
  • wilde tijm

Wil jij nu ook meer bijen in de tuin of op je balkon, kijk dan ook eens voor een insectenhotel

Samenwerken aan meer bijen en hommels in tuinen

Je denkt er misschien helemaal niet bij na, maar bijen en hommels zijn net als veel andere insecten belangrijk. Daarbij is het niet alleen nuttig om planten in jouw tuin te zetten, het is ook nog eens hartstikke leuk. Want ook al heb je tegels in de tuin, een aantal bloeiende planten zorgt net voor een vrolijker aanblik. Dus als we nu allemaal samen zorgen voor meer bloemen en planten in de tuin, dan komen de bijen en hommels ook weer terug.

samen zorgen voor bijen en hommels

Gelukkig zijn er ook heel veel boeken geschreven over bijen. Meer lezen, hier vind je verschillende boeken

Lees ook: Moestuin beginnen in een kleine tuin- tips voor tuinieren.

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto lodiblogt/gratis afbeelding via Pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept