Wat is een mooie boom voor in de tuin

Welke boom voor in de tuin is niet te groot en bloeit mooi?

Je bent alweer druk met de voorbereidingen voor de tuin, bent dol op tuinieren en wil misschien wel iets anders in de tuin. Denk dan eens aan bomen. Maar wat kies je wanneer je een mooie boom voor in de tuin zoekt? Je leest het hier.

Waarom kiezen voor een boom in de tuin

Er zijn verschillende redenen waarom iemand voor bomen in de tuin zou kiezen. Dit kan een natuurlijke afscheiding zijn naar de weg of naar de buren. Een ander kiest voor fruitbomen en weer een ander wil graag kleur in de tuin en kiest voor een bloesemboom.

Niet te groot graag

Als je een boom wilt in de tuin, dan vaak het liefst een die niet te groot zal worden. Tenslotte wil je niet dat de boom te veel schaduw in huis zal werpen of ruimte in beslag zal nemen. Ook zoekt men vaak naar een boom met kleur. Een ideale boom voor in de tuin is de rode meidoorn. De rode meidoorn bloeit in mei/ juni en heeft dan prachtige roze trosjes met bloemen. Deze bloemen zijn in het begin egaal roze en worden daarna iets bleker van kleur. De rode meiboom is een boom die redelijk goed klein gehouden kan worden. Ook Ideaal dus wanneer je een kleinere tuin hebt.

Keuze uit bloesembomen

Naast de rode meidoorn zijn er nog meer bomen met bloesem voor in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Japanse esdoorn
 • Perenboom
 • Magnolia

Fruitbomen kunnen ook in de tuin

Vorig jaar begon ik heel fanatiek met het kweken van een avocado plant, wist ik veel dat de kans op een avocado nihil is. Toch staat de plant hartstikke leuk te groeien op mijn vensterbank naast een olijfboompje. Dit olijfboompje is nu nog heel klein (het was een brievenbus pakket, dus kan je nagaan hoe klein het begon), maar wordt hopelijk een echte olijfboom die ik in de tuin kan zetten.

Ik vind het persoonlijk ontzettend leuk om de ontwikkelingen van fruit en groente te zien, van plantjes op de vensterbank tot het eten halen uit de tuin. Maar hoe gaaf is het ook om je eigen fruitboom in de tuin te hebben staan. Zodat je gewoon je eigen appels, pruimen of peren kan plukken!

Welke fruitbomen doen het goed in de Nederlandse tuin?

 • Kersenbomen
 • appelbomen
 • perenbomen
 • pruimenbomen

Bij een hele zonnige tuin zou je ook nog kunnen proberen om perziken, abrikozen en nectarines te kweken.

Planten geven ook fruit

Wil jij fruit kweken, dan hoef je niet meteen een grote boom in de tuin te zetten die je jaarlijks moet snoeien. Je kan ook kiezen voor fruit die aan plant of struik in de tuin groeit, denk aan een aardbeienplant, maar ook bramen, frambozen en  bosbessen hebben weinig ruimte in de tuin nodig.

Dit telt ook voor bomen. Ook deze heb je in verschillende grootes. Wil je meer bedekking in de tuin, meer afscheiding met de buren of een weg, maar liever niet een te grote boom in de tuin, ook dan kan je kiezen voor de rode meiboom uit het begin van dit artikel. Deze boom kan je klein houden, maar de meiboom bestaat ook als struik of haag.

Wees een tuinier

Werken in de tuin is zo ontzettend ontspannen. Helemaal het hebben van een moestuin is super relax. Vanaf maart kan je beginnen met voorzaaien op de vensterbank en voor je het weet zie je alles weer groeien in de tuin. Dit mooie van groeien en bloeien zie je ook bij bomen in de tuinen zodra het in bloei komt. Een boom voor in de tuin kan een sierboom zijn, met prachtige bloesem, of een fruitboom die jou elk jaar fruit zal geven. Bedenk van te voren goed dat het onderhoud van een tuin belastend kan zijn. Hou hier ook rekening mee wanneer je planten of bomen koopt. Laat je goed informeren en lees je in.

Disclaimer lodiblogt

foto lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

 1. zegt:

  Leuk artikel! Ik heb al een paar jaar een klein aardbeienplantje. Deze winter voor het eerst buiten laten staan en dat gaat goed. Dit jaar grotere aardbeien, hoop ik 🙂

 2. zegt:

  Heerlijk, aardbeien uit eigen tuin, hier staat onze plant ook altijd buiten. Hoop ook weer op veel fruit dit jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept