Moestuin beginnen- Wat, waar en hoe voor een tuin vol groente

een moestuin beginnen, maar hoe dan?

Wil jij een moestuin beginnen en vraag jij je nu af waar je moet beginnen en wanneer in welk seizoen? Maar ook welke groente zullen het goed doen bij jou in de tuin en wat kan je eigenlijk allemaal planten? Omdat ik met een moestuin wil beginnen in mijn tuin, ben ik op zoek gegaan naar de antwoorden op deze vragen.

Met een moestuin beginnen

Sinds twee jaar hebben wij een aardbeienplant in pot in de tuin staan en nadat in het eerste jaar hier misschien vier aardbeien aan kwamen, was dat dit jaar wel anders. Heel wat aardbeien werden rijp en wat vond ik het leuk om elke dag te kijken hoe het er voor stond. Dit was dan ook het moment voor mij om aan een moestuin te gaan denken. Ik wil beginnen met een moestuin, maar waar begin je dan? En wanneer? Hoe bepaal je de beste plek? Welke maand moet je de eerste stappen zetten om het begin te maken en welke groente kan ik kweken voor ook een beetje resultaat.

Begin klein

Als ik naar mezelf kijk wil ik het liefst meteen een grote moestuin, maar ik denk dat het verstandig is om klein te beginnen en eerst maar eens zien of het überhaupt lukt. Ik lees veel over voorplanten, dus de zaadjes in in potten neerzetten, maar ik besluit dat ik in het nieuwe jaar eigenlijk het liefste meteen in de tuin wil beginnen en hiervoor wil ik gewoon een klein stukje van de tuin gebruiken.

Moet je echt al in januari starten

Wat belangrijk is, is dat jouw moestuin op een zonnige plek in de tuin komt te liggen, 4-6 uur zonlicht is nodig voor de groente die je wil kweken, maar ook voor kruiden of fruit in de grond is dit nodig. Wind mag er gerust komen in jouw moestuintje. Begin in januari met de voorbereidingen, kijk waar jij jouw moestuin wil hebben en maak voor jezelf een lijstje wanneer je wat wil planten. Je hebt hier speciale planners voor, maar je het kan natuurlijk ook in een notitieboek kwijt.

Een Moestuin planner kopen. Bij Bol.com vind je verschillende planners

Lees goed wat er op de verpakking staat

Kies voor groenten in jouw moestuin die jullie graag eten, tenslotte is het zonde wanneer je zoveel werk hebt en dat er dan niet met smaak van de groente gegeten wordt. Heb jij je zaadjes gekocht, lees dan goed op de verpakking wanneer je deze zaadjes in de grond kan stoppen en hou je goed aan deze tijd. Deze zaadjes koop je bij een tuincentra, maar ook bij supermarkten zal je ze wellicht kunnen kopen. Er zijn zaadjes die je van te voren beter eerst even kan zaaien in potjes, maar zelf heb ik daar maar weinig ruimte voor, dus ik wil eigenlijk alleen de zaadjes die ik in direct in de grond kan zetten. Zaaien in de grond, dit kan vanaf april. Mits er geen vorst meer aan de grond is. Hou hier dus nog wel even rekening mee

Zaadjes online kopen, koop ze bij Bol.com

De makkelijkste groentes om te verbouwen

  • Aardappelen
  • Courgettes
  • Erwten
  • Komkommers
  • Paprika’s
  • Prei
  • Sla
  • Wortel
  • Radijs
  • Spinazie

Deze groenten hebben – naast het water geven – weinig verzorging nodig. Je oogst kan dus bijna niet mislukken!

Lees ook: Hoe kweek je aardbeien in de tuin of op het balkon.

Gewoon eens proberen

Nu weet ik wel dat er bij het beginnen met een moestuin nog veel meer komt kijken, zo begrijp ik dat je bepaalde groentes niet naast elkaar moet zetten. En je moet zorgen voor de juiste tuingereedschap. Nu ga ik hier zeker op letten, maar wil deze eerste keer ook gewoon zien of het überhaupt lukt om daadwerkelijk iets van groente uit de moestuin te krijgen. Ik zal niet te ingewikkelde zaadjes kiezen, klein beginnen en we zullen zien of er iets op komt. Ik zal zeker een update geven op mijn blog, mocht die moestuin er gaan komen. Wat trouwens ook heel leuk is en waar je geen grote tuin voor hoeft te hebben dat is zelf een aardbeienplant kweken.

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto lodiblogt/ affilate

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept