Datalek en persoonsgegevens op straat- wat nu

Wat als na een datalek jouw persoonsgegevens op straat liggen? Wat kan je doen om schadevergoeding aan te vragen?

Steeds vaker hoor je over een datalek bij een bedrijf waarbij persoonsgegevens op straat liggen. Dit gebeurt zonder dat jij hier ook maar iets aan kan doen. Maar overkomt het je, dan ben je vatbaar voor bijvoorbeeld phishing mail. Mochten jouw gegevens op straat komen te liggen, hoe kan je dan schadevergoeding aanvragen?

Jouw gegevens op straat

Je hoort het bijna wekelijks op het nieuws. Een datalek bij een bedrijf, waardoor persoonsgegevens op straat liggen. Hier kan jij zelf helemaal niks aan doen. Dit gebeurt zonder jou toedoen. Een organisatie waar we nu massaal onze gegevens aan doorgeven is de ggd. En het zal je maar gebeuren dat na een vaccinatie of test blijkt dat jouw ggd gegevens op straat liggen. Mocht dit gebeuren. Dan kan je schadevergoeding aanvragen. Maar hoe gaat dit in zijn werk en wat is een datalek nu precies?

Wat is een datalek

Een datalek is eigenlijk heel simpel gezegd, het vrijkomen van persoonlijke gegevens. Dit kan toegang zijn tot deze persoonlijke gegevens of bijvoorbeeld een vernietiging of wijziging in deze gegevens. Dit gebeurt achter jouw rug om en is natuurlijk niet de bedoeling. Tenslotte geef jij je persoonlijke gegevens aan bedrijven (zoals de ggd) met het idee dat dit privé blijft. Wat gebeurt er nu met precies met jouw gegevens? Deze worden bij een datalek gestolen en doorverkocht door criminelen, waardoor jij vatbaarder ben voor oplichting, doordat men jou nu heel gericht kan bellen of mailen, met gegevens die in principe kloppen. En hoe verstandig je ook bent, de kans dat je een keer wel op een foute link klikt is gewoon aanwezig, met alle gevolgen van dien.

Diefstal van persoonlijke gegevens

De laatste jaren neemt diefstal van persoonlijke gegevens steeds meer toe. Waarbij grotere organisaties die persoonlijke gegevens van grote groepen mensen verwerken meer doelwit lijken te zijn. Bijvoorbeeld bij de overheid. En een datalek bij de overheid is misschien wel extra vervelend. Want kijk nu maar bij de ggd. In principe geef je niet snel je BSN nummer aan een organisatie. Momenteel doen we dit wel, logisch en goed, maar je wil wel dat deze gegevens ook privé blijven en niet op staat komen te liggen.

Hoe zit het nu met een datalek en wat kan jij doen, mochten jouw gegevens op straat liggen

Wanneer een datalak ontdekt wordt, moeten de betreffende organisaties dit melden. Deze meldplicht stelt de Autoriteit Persoonsgegevens in staat snel in te grijpen wanneer betrokkenen ten onrechte niet worden geïnformeerd of er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de omvang van het datalek. Maar daar heb jij als gedupeerde van wie de persoonsgegevens op straat liggen helemaal niks aan. Wat kan je wel doen? Collectief schadevergoeding aanvragen. Hier helpt ICAM je bij. Als individu kom je misschien niet ver, maar samen wel. Meld je aan bij ICAM, zij controleren jouw gegevens en kunnen ze jou hulp aanbieden wat betreft een schadevergoeding, dan gaan ze hier voor jou mee aan de slag. Dit alles op basis van no cure no pay.

Samen een collectief vormen

Een datalek waarbij jouw persoonsgegevens op straat liggen komt steeds vaker voor en hoe verstandig je ook bent het kan ook jou overkomen. Omdat het lastig is om in je eentje schadevergoeding aan te vragen ( dat is hetzelfde wanneer je schadevergoeding aan wil vragen in verband met vertraging bij een vlucht)en te krijgen is het verstandig om dit collectief te doen, waarbij de kans op slagen veel hoger is. Natuurlijk hoop je er nooit mee te maken te krijgen, maar mocht het je toch onverwachts overkomen, laat je helpen.

Lees ook: Recht op schadevergoeding bij vertraging met het vliegtuig.

Foto gratis afbeelding van vicky gharat via Pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept