Waarom kweekbakken gebruiken bij een moestuin

kweekbakken in de vensterbank voor het begin van een moestuin

Heb jij een moestuin of wil jij er een beginnen, dan ben je misschien wel bekend met kweekbakken. Kweekbakken waar je zaadjes in laat groeien op de vensterbank. Voor mij is dit allemaal helemaal nieuw. En daarom neem ik jullie mee in mijn avontuur dat een moestuin beginnen heet. De komende tijd zal je hier vaker artikelen kunnen lezen over de moestuin, producten die je kan gebruiken en mijn updates.

Starten met een moestuin

Afgelopen herfst besloot ik dat ik graag een moestuin wilde beginnen. Waar ik voorheen geen groene vingers had, lukt het me steeds beter om planten in huis in leven te houden. Tel daarbij onze tuin vol bloemen bij op, vond ik het nu wel eens tijd voor het starten van een moestuin.

Lees ook: Moestuin beginnen- Wat, waar en hoe voor een tuin vol groente.

Plek maken voor een moestuin

Eerst werd er een stuk tuin vrij gemaakt – waarvan ik nog licht twijfels heb of deze plek wel genoeg zonlicht krijgt, maar daar wellicht in een later tijdstip een update over- en dacht ik klaar te zijn. Ik las over voorkweken, maar dacht dat dit zeker niet nodig was. Tot ik met mijn verjaardag werd getrakteerd op verschillende kweekbakken en zaaipotjes. Ik wist niet wat ik zag. Dit was echt totaal onbekend terrein voor mij.

Lees ook: Hoe bepaal de je beste plek voor een moestuin.

Kweekbakken in de vensterbank

Ook kreeg ik zakjes met zaadjes die meteen de grond in kunnen, hier staat duidelijk op wanneer je ze kan zaaien. Op de kweekbakken stond echter geen datum. Ik besloot hier dus meteen maar mee te starten. Nou kreeg ik twee pakketten: Een kweekbak met groente (rucola, komkommer, radijsjes en cherrytomaten) en een dienblad met zaaipotjes met kruiden.

Groeien in de bakken

Dit was begin maart. In de tuinboeken las ik dat je vanaf april ongeveer de plantjes in de tuin kan zetten (als het niet meer vriest). Mijn kweekbakken staan in de vensterbank en op mooie zonnige dagen, zetik ze af en toe ook even buiten in de zon. Toen ik zag hoe snel de zaadjes in mijn kweekbakken opkwamen schrok ik wel even, maar besloot deze ondertussen gewoon op de vensterbank te laten staan en te zien hoe en wat.

Lees ook: Hoe kweek je aardbeien op balkon of in de tuin.

Planten verspenen

Toen de plantjes (vooral de komkommer kwam snel op) groter werden, las ik me in wat te doen. Het doel was om de plantjes te verspenen. Oftewel in grotere bakken zetten. Ik heb ze in potjes gezet waar ze meer ruimte krijgen om te groeien, ook kan ik ze nu van onderaf water geven, dat zou beter moeten zijn voor de wortels. In april, mei hoop ik alles in de grond te kunnen zetten.

planten verspenen zodat ze meer ruimte krijgen om te groeien.

Waarom gebruik maken van een kweekbak

Het doel van een kweekbak is om de plantjes alvast te laten groeien in de vensterbank en ik moet zeggen dat het ontzettend leuk is om nu al zo bezig te zijn met mijn moestuin en ik blijf me elke dag verbazen over het groeien van de plantjes.

Een vensterbank vol bakken

Het is echt een aanrader om te beginnen met kweekbakken. Niet alleen omdat dit goed is voor de groenteplantjes om ze een goede start te geven, het is ook ontzettend leuk om ze op je vensterbank te zien groeien. De eerste plantjes zijn verspeend en ik kan niet wachten tot ik ze buiten in de grond kan zetten.

Nu is er echt een hele grote hoeveelheid aan kweekbakken. Mocht je zelf nu ook iets zoeken: Kijk hier voor een collectie

foto’s lodiblogt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept