Handige hebbedingetjes voor in de moestuin

Handige hebbedingetjes voor in de moestuin.

Het duurt niet lang meer voor het moestuinseizoen weer aanbreekt, met als eerst natuurlijk ‘de tijd van voorzaaien op de vensterbanken.’ Begin je dit jaar nou voor het eerst met een moestuin en weet je eigenlijk niet zo goed wat je allemaal nodig hebt, dan heb ik hier een lijstje met echt handige hebbedingetjes voor in de moestuin.

Starten met een moestuin

Tuinieren is leuk, het is ontspannen, een stukje vrijheid en kiezen voor biologisch. De een start met een moestuin, omdat er genoeg ruimte is in de tuin, de ander omdat zelfgekweekte groente zoveel lekkerder smaakt, weer een ander omdat de groente in de supermarkt zo duur is en misschien begin jij er wel mee om de kinderen te leren hoe groente groeit in de tuin. Wat de reden is om te starten met een moestuin, weet dat het tijd en geld kost om ook daadwerkelijk groente in jouw tuin of op jouw balkon te kweken.

Hoe te beginnen

Begin je met een moestuin, dan heb je eerst kweekbakken nodig. Dit is om zaadjes alvast binnen op de vensterbank te laten groeien. Hiermee begin je meestal in maart. Je kan kweekbakken kopen, maar ook zelf bakjes met aarde vullen en hier omgekeerd een bakje overheen zetten ( als ware een kweekkasje). Ik gebruik naast kweekbakken ook bijvoorbeeld bakjes waar ijs in heeft gezeten.

kweekbakken in de vensterbank voor het begin van een moestuin

Gratis plantenpotjes meenemen

Nadat de zaadjes zijn voorgezaaid, ga je de plantjes verspenen. Dit doe je vaak door ze een voor een in potjes te zetten. Bij een tuincentrum kan je vaak oude plantenpotjes gratis meenemen. Ik zet deze potjes graag in kweekbakken zodat ik ze makkelijk in en uit de vensterbank kan halen wanneer het gordijn bijvoorbeeld dicht gaat, maar ook om water te geven is dit makkelijk.

plantenpotjes

Labeltjes

Zorg dat je labeltjes bij de plantje zet, zodat je weet wat je gepland hebt. Na een paar jaar herken je het plantje misschien wel, maar vooral de eerste jaren zijn de planten lastig uit elkaar te houden. Je kan labeltjes kopen of zelf maken met ijsstokjes waar je de naam van de plant op schrijft.

kweeklabel voor bij de planten

Moestuin Journal

Vergeet niet al jouw avonturen in de moestuin te noteren in een notitieboek, online, op een kladbriefje of in een Moestuin Journal. En doen hoor, want door het noteren van alles wat je doet, leer je voor het volgende jaar. Volgend jaar zal je niet dezelfde fouten maken, maar wel dezelfde successen.

Rekken

Veel planten groeien omhoog, komkommer, tomaat, doperwten, maar ook peper en paprika kunnen wel wat ondersteuning gebruiken. Hiervoor gebruik je rekken, spiralen of stokken in de tuin.

Ophangsysteem

Om je tomatenplanten, komkommer etcetera op te hangen heb je ophangsystemen nodig. Dit kunnen haakjes zijn, jute of tyraps. Let goed op, wanneer de planten groter worden, dat je ze ook weer hoger ondersteuning geeft met een ophangsysteem.

Goed tuingereedschap

Heel belangrijk en zeker handige hebbedingetjes voor in de moestuin is goede tuingereedschap, een regenton en een gieter. Goed tuingereedschap is er meer dan genoeg. Merken als Wolf Garten en Gardena hebben een systeem waarbij je maar een steel nodig hebt waar je al het gereedschap aan vast kan zetten. Dit scheelt een hoop ruimte in de schuur.

Begin dit jaar

De lijst van handige hebbedingetjes voor in de moestuin zal zeker niet volledig zijn, maar dit zijn wel de dingen waar ik de afgelopen twee jaren heel veel aan heb gehad. Ik ga dit jaar voor de derde keer met een moestuin beginnen en word elk jaar weer wijzer hierin. En alhoewel niet alles lukt, het veel tijd kost en kostbaar is, is het moment wel fantastisch wanneer je voor het eerst je eigen tomaatje, komkommer of sperziebonen eet.

Meer leren over moestuinieren? Met de moestuinlessen online, kan je actief bezig zijn met kinderen in de tuin. Leuk ook voor scholen en kinderdagverblijven.

Alles voor de moestuin koop je bij bol

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

  1. zegt:

    lege champignondoosjes zijn ook handig als zaaikasjes. En omdat ik vaak klein tuingereedschap kwijtraak in de tuin vind ik gekleurd tuingereedschap een uitvinding.

    1. zegt:

      Dat vind ik een hele goede tip, champignon bakjes, daar kan je hele mooie kasjes van maken! En hier ook, kleurrijke tuingereedschap, alleen al omdat het zo leuk staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept