Een jaar in de moestuin- hou alles bij in een journal

Een jaar in de moestuin invullen in een journal.

Het hebben -of beginnen met- van een moestuin, is een hele leuke uitdaging. En om nu zo goed mogelijke leren van jouw eigen fouten en wijsheden, is het verstandig om het proces van jouw moestuin bij te houden. Dat kan in een schrift, online of ,voor journal fans als ik, in de journal ‘Een jaar in de moestuin.’

Waarom zou ik het bijhouden

Heb jij een moestuin? En wil je ook graag alles bijhouden om van te leren? Dan is het verstandig om alles wat je in de moestuin doet te noteren. Door op te schrijven, hoeveel je hebt gepland, hoe lang het voorzaaien duurde, wanneer de planten de tuin in gingen en hoeveel oogst je had, leer je voor het volgende jaar. Zo ben ik zelf dit jaar veel later gaan kweken in kweekbakken, heb minder gepland en heb betere spullen aangeschaft. Dit geleerd van vorig jaar.

Een jaar in de moestuin

Natuurlijk kan je alles op papiertjes schrijven, een notitieboek gebruiken of een Instagram account aanmaken voor jouw moestuin. Maar ben je dol op journalen, dan is de journal; Een jaar in Moestuin journal van Floor Korte de manier om alles bij te houden.

Een journal om alles bij te houden

Een moestuin en journalen, twee van mijn hobby’s komen samen in een. In deze journal hou je een jaar in de Moestuin bij, maar dan wel op jouw eigen manier. dus dit kan alleen met woorden, maar ook met foto’s van de tuin, de zaaibakken en groentes, met schema’s die je op kan leuken met stickers, washi-tape en meer. Je kan van deze tuin journal helemaal jouw eigen journal maken.

Maak van jouw moestuin ‘your stress free zone’

De moestuin journal is verdeeld in 6 delen: de rustperiode, het voorjaar, de prille zomer, midzomer en nazomer. en najaar

De rustperiode

In de rustperiode begin je eigenlijk met de ideale plak zoeken voor jouw moestuin, maar ook wat ga je oogsten. Belangrijk hierbij, wat vind ik lekker? In dit eerste deel check je aan de hand van een lijstje of je alle tuin benodigdheden hebt, lees je over het nut van een compostbak en kan je beginnen met het opruimen van de moestuin. In dit deel is net als in de volgende vier delen ontzettend veel ruimte voor je eigen notities, aantekeningen en tips. Door de vrolijke opmaak van deze journal is het invullen en doorbladeren een feestje!

Het voorjaar

Duidelijk, hier lees je wat je allemaal kan doen aan jouw moestuin in het voorjaar. Je vult een zaailijst in van dit jaar en kan de volgende jaren ook jouw informatie hier kwijt. Dit ‘een jaar in de moestuin’ is dus geen journal waar je volgend jaar alleen maar informatie uit kan halen over tuinieren, maar er zitten zoveel pagina’s in dat jij deze journaal jaren achter elkaar kan gebruiken. Er staat een lijst in van makkelijk groenten, recepten, informatie over bloemen en insectenhotels.

Prille zomer

in de prille zomer kan je plantjes gaan afharden, uitzaaien en bloemen zaaien. Ook kan vanaf 15 mei dan toch eindelijk al de voorgezaaide planten naar buiten. In dit deel van een jaar in de moestuin vind je handige zaailijsten, groenten die je buiten kan uitplanten, hoe je dit doet ( met plaatjes uitgelegd) en de eerste oogst. Ook hier weer met mooie illustraties en genoeg ruimte voor eigen aantekeningen.

groenten buiten uitplanten
Midzomer

Midzomer is oogst tijd! Wat je deze tijd kan doen en moet laten staat heel duidelijk aangegeven. Je krijgt tips over het oogsten, maar op de pagina lees ke ook nog kleine tips over kruiden, planten en bloemen.

Wanneer groenten oogsten?
Nazomer

En dan is het nazomer en nog steeds kan jij groente oogsten uit de tuin, maar ook kan je als het in september en oktober nog warm is, nog steeds zaadjes planten. Probeer het gewoon. Naast deze tip staan er tomaten weetjes in de journal, maar ook welke fruitsoorten je nu kan gaan planten

Najaar

En dan is het najaar en kan je wintergroenten gaan oogsten, knoflook kan de grond in en je kan alvast bloembollen planten voor het volgende jaar. In het najaar mag je jouw tuin gewoon lekker met rust laten en maken we ons massaal weer op voor een nieuw jaar.

Wat voor tuin je ook hebt maak een moestuin

Of je nu een grote tuin hebt, een kleine tuin of een balkon, voor iedereen is er mogelijkheid tot moestuinieren. Met deze handige journal ‘ een jaar in de moestuin’ lees je niet alleen handige tips en weetjes, je kan al jouw bevindingen, ontdekkingen en groeiprocessen noteren. Dit kan je geheel op eigen wijze doen. Er is ontzettend veel schijfruimte, dus na jaar 1 kan je ook jaar 2 en jaar 3 etc nog makkelijk kwijt in deze journal. Plak er stickers bij, folders, uitleg etcetera, maar er echt jouw boekwerk van.

Plak foto's. stickers etc in jour moestuin journal.

Een jaar in de Moestuin – Journal

Floor Korte

Een jaar in de moestuin koop je o.a bij bol

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept