Hoe maak je de tuin winterklaar

hoe maak je de tuin winterklaar

Ben jij al druk bezig om de tuin winterklaar te maken? Nu is het tijd om te snoeien, het gras schoon te harken en bloembollen te planten. Maar hoe maak je de tuin winterklaar en wat zijn nu eigenlijk de favoriete tuinklussen van de Nederlanders?

Maak de tuin winterklaar

Steeds meer mensen kiezen voor meer groen in de tuin. Dit is goed en mooi, maar vergt ook meer onderhoudt. Vaak denk je dat je in de lente en zomer druk bent met een tuin, maar ook in de herfst en winter is het belangrijk om aandacht te besteden aan de tuin. Want door deze winterklaar te maken, zorg je ervoor dat de tuin in het voorjaar weer kan groeien en bloeien.

Voorkom spierpijn

Mensen besteden vaak wel één tot twee uur per week aan tuinieren. Regelmatig schoffelen, snoeien en maaien in de buitenlucht is een goede manier om fit te blijven, al gaat het leven van de Nederlandse tuinman en tuinvrouw niet over rozen. Om spierpijn te voorkomen is het goed om voor ergonomisch tuingereedschap te kiezen. Denk hierbij aan de lengte en het gewicht van een basissteel. Kies niet voor materialen waar je constant op je hurken bij moet zitten. Maar kies tuingereedschap waar je rechtop bij kan staan.

Wat kan je nu doen in de tuin

Om de tuin winterklaar te maken is het belangrijk planten en bomen tijdig te snoeien en wat je nu ook alvast kan doen is bloembollen planten. Nu planten zorgt ervoor dat in de lente jouw tuin er aangekleed en keurig uitziet. Wat ook zorgt voor kleur in de tuin, maar nog meer voor gemak en ontspanning is een hangmat. Koop deze nu en heb hier in de lente al plezier van.

Hou het gras gezond

Tot en met eind oktober, afhankelijk van het weer, kan het gazon geverticuteerd worden. Verticuteren zorgt ervoor dat het gazon weer kan ademen en dat licht, lucht, water en voeding beter worden opgenomen. Zo blijft het gras gezond, groen en mosvrij.

Wat zijn de favoriete tuinklussen

WOLF-Garten®  heeft in juni en juli 2022 een online onderzoek gedaan. Er deden 384 respondenten aan mee, waarvan 99% een tuin had en 1% een balkon/terras. Van de deelnemers was 51% man en 49% vrouw, het merendeel in de leeftijdsgroep van 35 tot 65 jaar. In dit onderzoek werd gevraag naar de meest favoriete en minst favoriete tuinklussen:

De meest favoriete tuinklussen zijn:

  • Snoeien 48%
  • Grasmaaien 47%
  • Moestuin bijhouden 43%

Minst favoriete tuinklussen zijn:

  • Onkruid wieden 52%
  • Schoffelen 24%
  • Vegen 21%

Zorg voor een gezonde tuin

Dat een moestuin bijhouden pas op de derde favoriete plek staat, verbaast mij eigenlijk wel. Zelf is dit echt mijn favoriet, maar ik moet er wel bij zeggen dat de moestuin bijhouden ook de enige tuinklus is die ik doe. Al het zwaardere werk, als snoeien en onkruid wieden, dat det mijn man. De afgelopen jaren hebben we goed tuingereedschap aangeschaft, want die spierpijn na het werken in de tuin snap ik heel goed. Zorg dat het gereedschap op lengte is. waardoor je geen rugklachten krijgt en je met plezier je tuin winterklaar kan maken.

foto beeldbank

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept