Veiligheid op het balkon verhogen voor jonge kinderen

Veiligheid op het balkon met kleine kinderen

Wat is het toch heerlijk om over een eigen balkon te beschikken. Een plekje om lekker buiten te zitten, genieten van de zon en gewoon te relaxen. Althans, zo ging het voordat je kinderen had. Met kinderen is het een heel ander verhaal. Nu de lente weer is aangebroken, kun je alleen maar denken aan de gevaren die op de loer liggen. Ze hebben niet alleen de ruimte nodig om te spelen, maar je wilt ook voorkomen dat ze in gevaarlijke situaties terecht zullen komen.

Gelukkig kan een balkon heel veilig zijn met jonge kinderen. Zeker als je de juiste stappen onderneemt. Met behulp van de volgende tips is veiligheid van jouw kinderen gewaarborgd en wordt het de komende zomer enkel genieten.

Gehard glas

Gehard glas, ook wel veiligheidsglas genoemd, wordt gebruikt op plekken die potentieel gevaarlijk kunnen zijn. Als een simpele ruit breekt in huis, heeft dit doorgaans weinig gevolgen voor de veiligheid. Maar wat als een kind plotseling door een ruit op het balkon zou breken? Dan betekent dit dat hij heel lelijk te val kan komen. Daarom wordt op hoogtes eigenlijk altijd gehard glas gebruikt. Dit zie je sowieso veel terug bij appartementen en flats op hoogtes. Het risico is daar te groot dat men door een raam valt en zo op straat terechtkomt. Controleer daarom zeker of jouw balkon al is voorzien van gehard glas of dat je dit nog extra zou kunnen aanbrengen.

Maak de balustrade dicht

Kijk goed naar de balustrade van het balkon. Een balustrade met spijlen is geen goed idee met jonge kinderen. Kijk hierbij vooral naar de ruimte tussen de spijlen. Een volwassene kan hier niet gemakkelijk doorheen, maar jonge kinderen kunnen zich soms heel gemakkelijk door een kleine ruimte manoeuvreren. Een simpele manier om dit op te lossen is door een veiligheidsnet te spannen. Je kunt er ook voor kiezen om voor spijlen met minder ruimte te kiezen.

Vind je een net helemaal niet mooi? Of wil je toch een oplossing voor de lange termijn? Maak dan de balustrade dicht. Een dichte balustrade haalt veel van het uitzicht weg, dus een goed alternatief is balkonbeglazing. Met behulp van gehard glas wordt er zo een glazen omheining gemaakt. Je kind kan geen kant op, je behoudt nog altijd het uitzicht en de veiligheid is tiptop in orde.

Zachte ondergrond

Kruipt je kind nog veel over de grond? Dan is het wel zo prettig als dit op een veilige en zachte ondergrond mogelijk is. Zo voorkom je de nodige schrammen en blauwe plekken. Een balkon is heel eenvoudig te bekleden met bijvoorbeeld tuintegels of kunstgras. Zo ziet het balkon er direct heel kleurrijk uit. Wist je dat kunstgras ook nog eens eenvoudig te reinigen is? Je zou het zelfs kunnen stofzuigen als er gekruimeld is. Ideaal met kinderen dus! 

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto gratis afbeelding van Hans via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept