Niet zomaar een plaat; polycarbonaat. Alles over plexiglas

Niet zomaar een plaat; polycarbonaat. Alles over plexiglas

Zoveel mensen die momenteel een verbouwing aan hun huis laten doen. Niet vreemd wanneer je bedenkt dat we al bijna een jaar thuis zitten en je juist nu dingen ziet aan je huis die je wil veranderen. Vandaag hier de voordelen van plexiglas op een rij!

De voordelen van Polycarbonaat

Polycarbonaat is vooral bekend onder de naam plexiglas. Het is een veel gebruikt materiaal in de bouw omdat het sterker is dan glas en bovenal lichter. Zijn er nog meer voordelen?

Plexiglas als toepassing voor de woning

Voor overkappingen wordt polycarbonaat veel gebruikt in een heldere of opale uitvoering. Voor dakplaten is het grote voordeel dat ze relatief licht zijn. Ook de lichttoevoer is minder waardoor de platen enigszins isolerend werken. In vergelijking met glas laat deze kunststof maar 30 procent licht door. Dit betekent in de zomer minder warmte.

Een sterk materiaal

Een ander voordeel is de sterkte. Polycarbonaat is veel sterker dan glas en wordt vooral om die reden in openbare ruimte gebruikt. Abri’s, lichtreclameschermen en windschermen. Glas is gevoelig voor breuk en vandalisme. Het kunstof materiaal is tot 2,5 keer zo sterk als glas en kan dus tegen een stootje. Verder is het een prettig materiaal om te bewerken. Het kan eenvoudig gezaagd, geboord of gefreesd worden.

Niet krasbestendig

Bij polycarbonaat platen moet wel rekening gehouden met het gegeven dat er snel krassen op kunnen komen. Het materiaal is niet krasbestendig. Wel kan het gemakkelijk gepolijst worden. Ook een belangrijk gegeven is de brandwerendheid. Het verdient wel aanbeveling om een UV bescherming toe te passen om verkleuring tegen te gaan.

In de woning

In de binnenruimte vindt polycarbonaat toegepast als veilige douchewanden en -deuren en afscheidingswanden. Ook in ramen wordt het gebruikt in plaats van breekbaar glas. En wat dacht u van mening naambordje bij de voordeur? Die is dikwijls ook gegraveerd in plexiglas.

De veelzijdigheid van Polycarbonaat

De veelzijdigheid van polycarbonaat is ook gebleken door de coronapandemie. In winkels, kantoren en het openbaar vervoer verschenen grote spat- en hoestschermen om besmetting te voorkomen. Naast mondkapjes zijn er hoofdschermen die ook uit dit materiaal zijn vervaardigd. Naast polycarbonaat wordt ook veelvuldig acrylaat gebruikt. Acrylaat is iets minder sterk in vergelijking met polycarbonaat.

Lees ook: De voordelen van horren voor deur en raam.

foto pixabay/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept