Wat zijn de voordelen en nadelen van zonnepanelen

De voordelen en nadelen van zonnepanelen

Zonnepanelen, heb jij ze al op je huis? Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld, krijgt steeds vaker reclame in de bus met aanbiedingen, maar toch zijn er nog veel mensen die twijfelen. Wat zijn nu de voordelen en nadelen van zonnepanelen? Ik zet alles op een rij.

De voordelen en nadelen van zonnepanelen

Je hoort en ziet het steeds vaker, mensen die zonnepanelen kopen. Er zijn nu eenmaal ontzettend veel voordelen aan het plaatsen van zonnepanelen op het dak van jouw huis of schuur. Toch hebben mensen vaak ook nog vragen of deze voordelen wel voor hun huis en hun dak zal tellen. Daarom de voordelen en de nadelen van zonnepanelen in dit artikel.

De voordelen

Eerst de voordelen:

Met zonnepanelen kan je geld besparen

De aanschaf van zonnepanelen kost geld, dus eerst zal je investeren in kosten. Maar zodra de zon gaat schijnen en de panelen hun werk gaan doen, dan zal je juist geld gaan bespraken en zelfs hier aan verdienen. Gemiddeld gaan zonnepanelen ongeveer 25 jaar mee, zo kan je er vanuit gaan dat je na ongeveer 6-8 jaar de investering terugverdiend hebt. De eerste jaren zal je dus nog niet meteen geld verdienen, maar je weet wel dat dit er op een gegeven moment aankomt.

Waardestijging van je woning

Kijk jij wel eens op Funda, naar een andere woning? Dan zal je ook zien dat er energielabels bij de woningen staan. Zonnepanelen kunnen gunstig zijn voor deze energielabel. Daarnaast kan jouw woning stijgen in waarden wanneer je een zonnepanelen installatie op je dak hebt liggen. De maandlasten voor de volgende bewoner zullen tenslotte lager zijn.

Lees ook: Je eerste huis kopen. Hier moet je rekening mee houden.

De zon zorgt voor energie

De zon zorgt er voor dat de apparaten in jouw huis het doen. Dus een energieleverancier heb je niet nodig. Je zou op zoek kunnen gaan naar een leverancier met een extra laag gas tarief. Lees je hier goed over in en laat je informeren.

Groene stroom

Zonnepanelen wekken groene stroom op. Fijn om duurzaam bezig te zijn en je steentje bij te dragen aan het milieu.

Nadelen zonnepanelen

Nu zijn er naast de voordelen, ook nadelen aan zonnepanelen:

Het duurt lang voor je jouw geld terug verdient

Bij de voordelen van zonnepanelen stond dat je jouw investering binnen 6 tot 8 jaar terug kan verdienen, dat kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Tenslotte duurt het gewoon erg voor je rendement gaat zien in jouw aankoop.

Je woning moet ruimte hebben voor de installatie

Het hart van de installatie van de zonnepanelen zal zich in de meterkast, bij de CV ketel. Je moet hier dus wel genoeg ruimte voor aanwezig hebben.

Je woning is minder aantrekkelijk

Niet iedereen vindt zonnepanelen op het dak even mooi. Tenslotte veranderd het aanzicht van jouw woning.

Er komen meer kosten bij kijken

Om zonnepanelen goed te laten werken zal je deze zelf schoon moeten maken of schoon moeten laten maken en dit kost geld. Houd hier ook rekening mee.

Lees ook: Hoe maak je nu het best zonnepanelen schoon-tips.

Zijn zonnepanelen iets voor mijn huis

Heb je nu de voordelen nadelen van zonnepanelen gelezen en zou je graag kiezen voor zonne-energie op jouw dak, dan is het nog wel zo dat drie factoren mee spelen met hoeveel energie je bespaart, namelijk: jouw energieverbruik, de hoeveelheid panelen die geplaatst kunnen worden en de ligging en hoek van jouw dak. Laat je goed informeren voor je tot aanschaf over gaat. Lees de voordelen en nadelen en bespreek de mogelijkheden.

Lees ook: Zonne-energie, vind een installateur in de buurt.

foto gratis afbeelding unsplash/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept