Je eerste huis kopen: hier moet je rekening mee houden

Je eerste huis kopen: hier moet je rekening mee houden

Je eerste huis kopen. Misschien ben jij door het vele thuis zijn, je woning helemaal zat, woon je in een huur huis en wil je graag kopen of willen jullie samen gaan wonen? Maar waar moet je qua hypotheek nu allemaal rekening mee houden?

Je eerste huis kopen

Ben je van plan om dit jaar een woning te kopen of heb je al jouw droomhuis op het oog? Doordat de hypotheekrente aantrekkelijk laag staat, is een huis kopen hot. Woningprijzen stijgen ondanks de pandemie uitbraak nog steeds in recordtempo. Dat heeft te maken met de schaarste op de woningmarkt. Het is dus niet alleen de vraag of jouw financiële situatie het toelaat, maar ook of je het geluk aan jouw kant hebt. Gelukkig kun je wel alvast inzichtelijk maken hoeveel hypotheek je kunt krijgen, en wat de bijkomende kosten zullen zijn. Dan heb je een goed beeld wat er mogelijk is.

Hoeveel kan je maximaal lenen?

Om de verwachtingen te kunnen matchen aan wat je maximale kunt lenen, is het verstandig om jouw maximale hypotheek te laten berekenen. Je kunt een afspraak maken met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt, maar er zijn tegenwoordig ook handige online tools waardoor je binnen enkele kliks al een nauwkeurige berekening kunt ontvangen. Dit geeft niet alleen een goede indicatie van het maximale leenbedrag, maar ook wat jouw bruto lasten ongeveer gaan zijn. Daarnaast zijn er ook nog andere kosten waar je rekening mee moet houden.

Wat kost een huis kopen?

Een huis kopen kost meer dan alleen de koopsom van de woning. Er zijn een paar bijkomende postenkosten waar je rekening mee moet houden, als je een huis wilt gaan kopen. Maar welke zijn dat? Je hebt je droomhuis gevonden en de vraagprijs valt binnen je budget. Dat is top natuurlijk! Maar reken jezelf nog niet rijk. Houd er namelijk rekening mee dat je nog ongeveer 6% bijkomende kosten hebt.

Denk aan de aankoopkosten

In totaal zijn er acht zaken die onder de noemer ‘aankoopkosten’ vallen. Sommigen staan vast, anderen zijn variabel. Of je al deze kosten maakt, bepaal je voor een deel zelf. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een financieel adviseur, die je mogelijk inschakelt om de hypotheek voor je nieuwe woning aan te vragen. Je bent verplicht om een notaris in te schakelen bij levering van een huis. Dit is een flinke kostenpost. Een notaris zijn is een vrij beroep. Zij mogen daarom zelf hun tarieven bepalen. Kijk daarom goed op een vergelijkingssite welke notaris in jouw buurt de hoogste prijs/servicebeoordeling heeft, en vraag desnoods verschillende offertes op. Dat kan je uiteindelijk tientallen tot misschien wel enkele honderden euro’s schelen.

Andere kostenposten

Andere (optionele) kostenposten kunnen zijn: een taxatierapport, aankoopmakelaar inschakelen, de bouwtechnische keuring, overdrachtsbelasting. Het is een behoorlijke lijst aan kosten, die je helaas niet kunt meefinancieren in de hypotheek en dus zelf moet betalen.

Wat kan je verwachten

Je eerste huis kopen daar komt nog al wat bij kijken en het is goed om eerst duidelijk te hebben, wat je kan kopen. Maar ook wat wil je. Je kan natuurlijk voor de hoofdprijs gaan, maar je wil ook leuk blijven leven, op vakantie kunnen gaan en een nieuwe wasmachine kopen als de oude kapot gaat. Laat je goed informeren en ga zeker niet over een dag ijs met je beslissingen.

foto pixabay/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

  1. Jouvence zegt:

    Ik vind de huizenprijzen momenteel echt belachelijk hoog! Er is nauwelijks kans voor starters zoals ik.

  2. Jasmina zegt:

    Handige tips….wij wonen nog steeds in een te kleine huurwoning en vraag me af of we uberhaupt ooit kunnen kopen 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept