Warmte en sfeer in huis: 5 voordelen van een pelletkachel

Warmte en sfeer in huis: 5 voordelen van een pelletkachel

Misschien ken je ze we, pelletkachels. Ze zijn al even op de markt en worden steeds populairder. Niet zo gek ook, want pellets zijn milieuvriendelijker en een stuk goedkoper dan traditionele brandstoffen. Heb jij ook een pelletkachel, of wil je graag een pelletkachel aanschaffen? Vandaag alle voordelen op een rij!

Een extra kachel in huis voor de sfeer

In het huis waar ik ben opgegroeid is een open haard en ook thuis hebben wij een haard die we regelmatig aansteken. Het is niet eens de warmte, maar vooral de sfeer die het in huis geeft. Heb je nu geen open haard, maar wil je ook een extra kachel voor net dat beetje extra warmte of die sfeer, dan is een pelletkachel misschien wel iets voor jou. Een pelletkachel hoeft helemaal niet veel plek in te nemen in huis, je hebt ze in verschillende formaten en modellen. In elk huis past er wel een. Maar wat zijn nu de voordelen?

Een pelletkachel is milieuvriendelijk

Bij het produceren van pellets komt weinig grijze energie vrij. Dit is zo’n 2 tot 3 procent. Helemaal wanneer je dit vergelijkt met gas, stookolie of elektriciteit, waar zo’n 10 tot 30 procent grijze energie vrijkomt, zijn pellets dus een stuk beter voor het milieu. Daarnaast wordt voor het maken van pellets vaak restmateriaal uit de houtindustrie gebruikt, waardoor er geen bomen hoeven te worden gekapt voor het produceren van pellets.

Het is niet duur

Pellets zijn niet heel erg duur. Wil je pellets kopen? Dan ben je voor een kleine zak rond de €5-€6 kwijt. Voor een hele voorraad pellets ben je al gauw €300 kwijt, maar dan kun je wel weer even vooruit!

Een pelletkachel is energiezuinig

Een pelletkachel heeft een hoog rendement, meestal hoger dan 80 procent. Dit houdt in dat er weinig warmte verloren gaat. Daarnaast is een pelletkachel thermostatisch geregeld, waardoor de kachel minder warmte afgeeft wanneer het warm genoeg is in een ruimte, en juist weer wat meer wanneer het kouder wordt. Zo worden er nooit meer pellets gebruikt dan nodig. 

En wordt snel warm

Bij een normale kachel moet je vaak lang wachten totdat deze warm is. Doordat een pelletkachel elektrisch wordt verwarmd, is deze altijd direct warm. Daarnaast hebben de meeste pelletkachels een systeem dat ervoor zorgt dat de kachel zelf pellets bijvult. Zo ontstaat er een vast stookpatroon.

Een pelletkachel verbrand optimaal

Pellets verbranden bijna volledig, namelijk voor 99 procent. Dat betekent dat er maar 1 procent as overblijft. Bij bijvoorbeeld haardhout houd je veel meer as over. Ook stoten ze een veel schonere lucht uit dan andere brandstoffen. 

Warmte en sfeer

Kies een pelletkachel die bij jou past en zorg voor die extra warmte en sfeer in huis. En alhoewel we in de zomermaanden de kachel natuurlijk niet gebruiken, zorgen we nu dat de houtvoorraad weer aangevuld wordt, zodat we in de herfst en winter weer kunnen stoken. Want een kachel (open haard, vuurkorf of pelletkachel) zorgt voor die extra sfeer in je huis of tuin. Er zijn trouwens bruine of witte houtpellets te koop. De bruine houtpellets zijn het meest populair, ze zijn goedkoper en er komt meer energie vrij. De witte korrel brandt echter schoner. Nu weet ik dat er ook negatieve kanten aan een pelletkachel zijn, nu gaat het hier vandaag in dit artikel over de voordelen dus lees je daarom goed in voordat je een keuze maakt.

foto gratis afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

3 reacties

  1. Hier hebben we geen houtblokken kachel. Ik vind het wel super gezellig en zal in een vakantiehuisje altijd de kachel aansteken.

  2. Een kennis van mij heeft een pelletkachel en dat is echt supergezellig. Wij hebben zelf nog een ‘gewone’ houtkachel.

  3. zegt:

    Lijkt me heerlijk zo’n pelletkachel! Niet alleen heel gezellig maar ook lekker warm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept