Hoe maak je nu het best zonnepanelen schoon-Tips

Hoe maak je nu het best zonnepanelen schoon-Tips


Het aantal woningen met zonnepanelen blijft stijgen. Ze zijn daarom steeds beter zichtbaar in de samenleving. In 2020 hadden al gemiddeld één op de acht huizen panelen op het dak liggen, in 2021 ligt dat aantal nog hoger. Je moet ze alleen wel schoonmaken, maar hoe doe je dit?

Steeds meer huishoudens met zonnepanelen

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op hun huis. En, daar is ook wel iets voor te zeggen. De zon geeft gratis energie met als gevolg dat de kosten van de energierekening lager worden, dus echt nadelen kennen zonnepanelen eigenlijk niet. Om ervoor te zorgen dat de energieopbrengst goed blijft, is het belangrijk om ze één keer in de vijf jaar goed schoon te maken. Ook doe je er verstandig aan om de zonnepanelen een paar keer per jaar te controleren op vuil. Vieze zonnepanelen kunnen namelijk negatieve invloed hebben op de groene stroom opbrengst. Wat kan je nu doen om ze schoon te houden? In dit artikel lees je een aantal handige tips!

Tip 1 – Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen kunnen het beste schoongemaakt worden in het begin van de lente, omdat dan het volledige zonseizoen nog voor de deur staat. In de zomerperiode worden de hoogste opbrengsten gehaald op basis van het hoge aantal zonuren. Als je de zonnepanelen schoonmaakt wanneer er veel zonlicht is, loop je het risico dat het schoonmaakwater te snel opdroogt en vlekken of resten achterlaat.

Lees ook: Voorjaarsschoonmaak, zo maak je jouw huis weer fris.

Tip 2 – Wees alert op vlekken

Let wel! Wees bij een zonnepaneel extra alert op vlekken, zoals bijvoorbeeld vogelpoep, en probeer deze zo snel mogelijk te verwijderen. Deze vlekken worden gezien als schaduwplekken op een zonnepaneel, wat invloed kan hebben op de opbrengst. En dat wil je niet. We leven wel in een land waar het weer erg onvoorspelbaar kan zijn en waar ook met regelmaat een goede regenbui kan vallen. Dit is vaak al voldoende om je zonnepanelen schoon te spoelen.

Tip 3 – Gebruik geen zeep

Gebruik nooit zeep om vuile zonnepanelen schoon te maken! Het wil nog wel eens gebeuren dat mensen met afwasmiddel de zonnepanelen te lijf gaan. Doe dit niet! Vrijwel alle zonnepanelen hebben een vuilafstotende coating. Als je schoonmaakmiddel gaat gebruiken, dan kan dit de coating aantasten. In plaats daarvan kun je kraanwater of biologisch schoonmaakmiddel gebruiken in combinatie met een zachte borstel of spons. Het is ook geen verplichting om zelf het dak op te klimmen. Je kunt de zonnepanelen schoonmaken natuurlijk ook gewoon overlaten aan een professional!

Zelf doen of hulp vragen

Wil jij duurzaam leven en dus ook energie besparen dan is het goed om de zonnepanelen elk jaar even schoon te maken. Nu kan ik meest voorstellen dat je zelf niet het dak op wil. Toch is het belangrijk dat het gebeurd. Kan je het niet zelf vraag dan de hulp in ze schoon te maken. Want na het schoonmaken kunnen ze weer optimaal hun werk doen.

foto gratis afbeelding van Photo Mix via Pixabay/ samenwerking


 Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept