Duurzame verlichting: Investeren in led

Duurzame verlichting: Investeren in led

Draai die gloei- of halogeenlamp uit de plafonnière en ga over op duurzame verlichting. Vervang al je oude lampen door een ledlamp. Ledlampen gebruiken veel minder stroom dan halogeenlampen of gloeilampen. Als Nederland overgaat op led, bespaart dat verrassend veel CO2.

Alle huizen gloeilamp vrij

Ledlampen zijn goedkoper geworden. Ze zijn in tien jaar zo snel in prijs gedaald dat ze nu moeiteloos voor 3 à 5 euro te koop zijn. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekent voorzichtig met vijf jaar terugverdientijd om het hele huis in één klap gloeilampvrij te maken met duurzame verlichting. Een deel van de oude lampen in huis heeft immers een laag wattage, of brandt weinig. Urgenda houdt het op twee jaar. Urgenda komt op 0,3 miljoen ton CO2 besparing als veel Nederlandse huishoudens al hun oude lampen wegdoen.

Bedrijven zullen ook mee moeten doen

Voor veel instellingen ligt het voeren van een energiebeleid iets te ver van de kern business. Een zwembad zal bijvoorbeeld alle aandacht in eerste instantie richten op het bieden van sportfaciliteiten. Hetzelfde geldt voor de meeste kantoren. Het zuinig omgaan met energie komt nog zelden hoog op de agenda te staan. Dat is dan ook de reden dat het besparingsbeleid lang niet altijd van de grond komt.

Advies

Voor het bedrijfsleven en grote instellingen zijn er speciale adviesbureaus. Het zijn adviesbureaus die in opdracht van bedrijven de aanleg, het onderhoud en het beheer van de energiehuishouding van gebouwen overnemen. Zij leveren een gegarandeerde energiebesparing en nemen als de klant dat wil ook de financiering van de genomen maatregelen op zich. 

T5 buis

Een voorbeeld is de vervanging van de bestaande tl-buizen door een energiezuinige tl-buis, waarbij er 30 tot 50 procent op de verlichtingskosten wordt bespaard. De T5 buizen passen met enkele aanpassingen in principe in de bestaande tl-armaturen.

Duurzame verlichting is oude lampen vervangen

Naar schatting hangen in 50 procent van de kantoren nog oude tl-buizen. Bij scholen is de schatting ruim 60 procent. led tl bestellen betekent een aanzienlijke besparing en een boost voor het milieu. De keuze voor tl boven een ledlamp heeft vooral te maken met de lichtopbrengst en de bestaande armatuur. De bestaande armaturen zijn specifiek ontworpen voor tl-verlichting en niet voor led. Led-tl heeft een levensduur van 30.000 à 35.000 uur, tegen 10.000 à 15.000 uur bij een gewone tl-buis. Tl-ledverlichting is slechts fractioneel duurder dan een normale ledlamp.

Om over na te denken

Daar waar we in ons huishouden vaak al wel aan led verlichting denken, zijn veel bedrijven hier nog veel minder mee bezig, terwijl het veel duurzamer is dan gewone lampen. Het zijn kleine aanpassingen die groot zijn voor een beter milieu!

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept